Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rateče (Ledine) - Glave -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsglave / Rateče (Ledine) - Glave
  

Rateče (Ledine) - Glave

 
Starting point: Rateče (Ledine) (853 m)
Destination: Glave (1760 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 907 m
Altitude difference (by path): 920 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 551
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 53
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. Ko prispemo do krožišča v bližini Rateč, zapeljemo na izvoz v smeri Planice. Ko po krajšem spustu dosežemo kolesarsko stezo zavijemo desno in parkiramo na označenem parkirišču.
b) Preko MP Rateče se zapeljemo v Slovenijo, nato pa gremo že kmalu desno proti Planici. Ko po krajšem spustu dosežemo kolesarsko stezo zavijemo desno in parkiramo na označenem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo ob robu kolesarske steze in hodimo v smeri Italije. Po približno 10 minutah se nam z desne priključi cesta iz Rateč, mi pa nadaljujemo levo na ožjo makadamsko cesto, ki kmalu preide v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Tej cesti, ki se večinoma nadaljuje skozi gozd, nato sledimo vse do Planinskega zavetišča Slatna, ki ga opazimo levo od ceste.
Od zavetišča še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa postane še bolj strma ter postopoma preide na greben Drnice. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po širši cesti, nekoliko za tem, ko se nam z leve priključi pot ob skakalnicah, pa hitro prispemo do mesta, kjer se cesta prične spuščati proti hudourniški strugi Belega potoka.
Na omenjenem delu je manjše križišče, s katerega nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki se vzpenja vzporedno s hudourniškim grabnom Belega potoka. Na bližnjem razpotju gremo naravnost, ko se kolovoz konča pa gremo levo na uhojeno pot, ob kateri se nahaja manjši možic, na drevesu pa opazimo tudi rdečo puščico. Sledi prečni vzpon proti levi, kjer prečimo nekaj hudournikov, med drugim tudi glavno strugo Belega potoka. Ko se pot položi sledi še nekaj prečenja, nato pa se priključimo lovski poti, ki se prične nekoliko naprej od skakalnic v Planici.
Tu nadaljujemo ostro desno ter sprva še prečimo nekaj grap, nato pa se ob grapi, ki se spušča z Glav, pričnemo strmo vzpenjati v številnih okljukih. Višje prispemo v manjšo krnico, kjer se pot prehodno položi, po nekaj 10 korakih pa zavije levo ter se vzpne do naslednjega razpotja, s katerega nadaljujemo levo (desno Vratica, Belopeška jezera in Mala Ponca).
Sledi nekaj malega zložne hoje, nato pa se pot povsem položi in zavije rahlo v desno. Na tem delu zapustimo pot Planica - Pokljuka in nadaljujemo levo na slabšo stezico, ki se prične vzpenjati proti vrhu Glav (na nekaterih zemljevidih Ovčja stran). Tej vse slabši stezici, nato sledimo do nekaj minut oddaljenega vrha, s katerega se nam odpre lep razgled.
Izhodišče - zavetišče Slatna 0:40, zavetišče Slatna - Glave 2:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (september).

On the way: Planinsko zavetišče Slatna (1023m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave ratece_ledine - Glave
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing