Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Reka - Kojca -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Reka - Kojca

 
Starting point: Reka (253 m)
Destination: Kojca (1303 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 55 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1050 m
Altitude difference (by path): 1175 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 4873
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 100
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Čez čas nas cesta pripelje do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, mi pa tu še vedno nadaljujemo naravnost, a postanemo pozorni saj bomo kmalu prišli v kraj Reka. Takoj za koncem kraja, pa najprej opazimo oznake za Kojco ter nekaj 10 m naprej še za Šebrelje. Tu se v levo odcepi ožja cesta, ki nas čez most preko reke Idrijce pripelje do manjšega parkirišča ob informativnih tablah za Arheološki park Divje babe.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Le nekaj 10 m preden se začne kraj Reka zavijemo desno čez most preko reke Idrijce ter nato parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo čez most, previdno prečimo glavno cesto, nato pa nadaljujemo desno ob glavni cesti proti Idriji. Po dobrih 50 m hoje ob glavni cesti, pa opazimo oznake za Kojco, ki nas usmerijo rahlo levo na ozko asfaltno cesto, po kateri hitro prispemo v središče vasi Reka. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno in se sprehodimo med hišami. Strnjen del vasi se hitro konča, mi pa cesti, s katere se nam odpre lep pogled proti cerkvi sv. Ivana (hrib nad Divjimi babami) sledimo do nekoliko večjega križišča, kjer se usmerimo rahlo levo v smeri Kojce in Orehovške grape. Cesta se v nadaljevanju prične vzpenjati po levi strani Orehovške grape (gledano v smeri vzpona), mi pa po njej hodimo približno 10 minut, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce, vrha Rodne in kmetije Močnik. Sprva še asfaltna cesta kmalu zavije ostro v desno, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Višje se asfalt konča, nas pa deloma razgledna cesta hitro pripelje do že omenjene kmetije.
Tu med hišami zavijemo ostro levo na kolovoz, katerega pa na prvem desnem ovinku zapustimo, saj nas markacije usmerijo rahlo desno na nekoliko slabše uhojeno stezico. V nadaljevanju se vzpenjamo čez travnato pobočje, ko pa pot preide v ozek pas grmičevja, pa le ta spet postane lepše vidna in lažje sledljiva. Višje se pot obrne rahlo v levo ter se priključi širokemu kolovozu. Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo ter se po njem vzpnemo iz gozda. Razmeroma zložna pot, ki se nadaljuje po razglednem in s travniki obdanem kolovozu, pa postopoma preide na drugo stran hriba. Po kolovozu, ki se občasno tudi spusti nadaljujemo do večjega senika, tam pa nas markacije usmerijo s kolovoza v lepo travnato dolinico. Naprej se vzpenjamo po omenjeni dolinici, kjer ni posebej vidne poti, nato pa, ko se vrnemo v gozd opazimo markacijo, ki nas usmeri rahlo desno. Naprej se strmo vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se ob rastišču spomladanske rese povzpnemo na razgleden vrh Rodne.
Z vrha nadaljujemo rahlo desno ter se pričnemo spuščati proti vzhodu. Pot naprej nas sprva vodi po deloma poraščenem grebenu, nato pa se postopoma obrača vse bolj v levo. Nižje se pobočje položi, pot pa postopoma preide v gozd. Naprej kratek čas prečimo pobočja po desni vzhodni strani bližnjega grebena, nato pa na manjšem sedelcu preide na levo zahodno stran. Po zahodni strani nadaljujemo nekaj časa, nato pa široka pot preide na deloma izpostavljen greben. Tu nadaljujemo naravnost ter se po široki in deloma ograjeni poti "sprehodimo" na drugo stran grebena, kjer se pot spremeni v širok kolovoz, le ta pa nas po krajšem vzponu pripelje do asfaltne ceste. Po cesti se mimo doma LD Otavnik povzpnemo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Kojce. Pot naprej nas mimo spomenika NOB pripelje do nekaj hiš v vasi Orehek, mi pa tu nadaljujemo naravnost ter se sprehodimo do konca kraja.
Ko le nekaj metrov naprej prispemo do bližnje kapelice, pa nadaljujemo desno na makadamsko cesto, po kateri se pričnemo strmeje vzpenjati. Po cesti hodimo dobrih 10 minut, nato pa pri hiši zavijemo desno na markirano pešpot. Pot naprej se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje do enega od številnih senikov, kjer zavije ostro v desno. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje na prostrane senožeti. Tu nas oznake usmerijo levo na nekoliko slabše vidno stezico, ki se vzpenja ob robu manjšega "drevoreda". Na vrhu senožeti pot zavije v levo ter se nato prečno vzpenja čez občasno strma, deloma tudi travnata pobočja. Višje pot preide v gozd ter se prične še strmeje vzpenjati. Precej strma pot nas v nadaljevanju vodi ob robu bližnje grape, katero višje preči, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Sledi razmeroma dolgotrajno prečenje pobočij proti desni. Prečenje poteka čez občasno strma travnata pobočja, deloma pa skozi gozd. Prečenje nam zaradi dobro urejene poti ne povzroča večjih težav, le na enem kratkem delu skozi gozd, je zaradi precej strmega pobočja in deloma uničene poti potrebna večja previdnost. Ko se približno polurno prečenje konča, pa se priključimo bolj uhojeni poti.
Tu nadaljujemo levo (desno Zakojca, Orehek, Jesenica in preval Vrh Ravni) ter vzpon nadaljujemo po razmeroma strmi poti, ki nas najprej vodi mimo klopce, nato pa preide v pas redkega gozda. Višje se pot položi in nas pripelje na zložna vršna travnata pobočja Kojce. Tu nadaljujemo po zložni in razgledni poti, po kateri v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh, katerega prepoznamo po znameniti kopi sena.

On the way: Rodne (698m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca reka - Kojca
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing