Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Reka (Laze) - Črvov vrh - through the gully of stream Sjaunk (Sejalnik)

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Reka (Laze) - Črvov vrh (through the gully of stream Sjaunk (Sejalnik))

 
Starting point: Reka (Laze) (230 m)
Destination: Črvov vrh (974 m)
Path name: through the gully of stream Sjaunk (Sejalnik)
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 744 m
Altitude difference (by path): 760 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 587
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Idrije ali Cerknega se peljemo proti Tolminu, kjer v naselju Reka postanemo pozorni na bližajoč se začetek poti. Sprva prečimo potok Kozarska grapa, malo naprej za desnim ovinkom še skoraj neopazno potok Poličanka, mi pa se peljemo še nekoliko naprej do zaselka Laze (zaselek se nahaja med oznako ceste 9,0 km in 8,5 km), kjer se pri odcepu ceste v desno do bližnjih hiš prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, zato moramo parkirati že nekoliko prej ali pozneje na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se do Bače pri Modreju (do sem iz Mosta na Soči ali Podbrda), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. V naselju Reka, med oznako ceste 8,5 km in 9,0 km prispemo do zaselka Laze, kjer se pri odcepu ceste v levo do bližnjih hiš prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, zato moramo parkirati že nekoliko prej ali pozneje na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Od glavne ceste se usmerimo na stransko cesto, ki se vzpne do bližnjih hiš, ko se cesta konča pa se po kolovozu vzpnemo do najvišje ležeče hiše, katero obidemo po desni strani. Za hišo se pojavi sledljiva stezica, ki se najprej prečno vzpne po levi strani potoka (desni breg), pri fotogeničnem skočniku pa preide na desno stran potoka (levi breg).
Pot naprej postane dokaj strma in se vzpenja nad strmo grapo potoka Sjaunk (Sejalnik), a je pot od strmega pobočja v glavnem umaknjena za kak meter, tako da ni večje nevarnosti zdrsa. Sledi daljši prečni vzpon, kjer prečimo tudi nekaj strmejših delov, kjer je predvsem v mokrem tudi možnost zdrsa. Višje se pobočje položi, na desni pa gozd zamenjajo pašniki. Nekaj minut naprej pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do naselja Police, kjer med hišami dosežemo asfaltno cesto.
Cesti sledimo v levo (desno cerkev Marijinega rojstva v Policah 5 minut) ter nadaljujemo med hišami. Na manjšem križišču nadaljujemo rahlo levo, na naslednjem pa rahlo desno v smeri Šentviške Gore (rahlo levo Police hišne št. 20-23).
Tu se asfalt konča, mi pa že po nekaj korakih prispemo do naslednjega razcepa, kjer se po spodnji poti (kolovozu) nadaljuje markirana pot proti Šentviški Gori, mi pa nadaljujemo po zgornji poti in nadaljujemo po makadamski cesti. Sledi večinoma prečni vzpon po pobočjih Košarice (961 m), od koder se nam občasno odpre lep razgled, pot pa nas vodi tudi mimo dveh potočkov, pri drugem je tudi lepo urejeno korito, kjer si lahko dotočimo vodo. V nadaljevanju s pobočja prispemo na planoto in mimo nekaj hiš pridemo do asfaltne ceste Šentviška Gora - Bukovski Vrh.
Cesti sledimo v levo (desno Bukovski Vrh) in v nekaj korakih prispemo do naslednjega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri Gorskega Vrha.
Za križiščem se cesta rahlo spusti, nato pa se prične strmeje vzpenjati in nas vodi mimo domačije Travnikar, še nekoliko višje pa nas pripelje do naslednjega križišča.
V levo se nadaljuje cesta proti naselju Ponikve, v desno pa cesta proti naselju Bukovski Vrh, mi pa nadaljujemo naravnost na uhojeno neoznačeno stezico, ki se najprej vzpne čez travnik, nato pa prehodno preide v gozd, kjer prečimo prvo pašno ograjo, ko stopimo iz gozda gremo še dvakrat preko ograje.
Tu se združimo s potjo iz vasi Ponikve, mi pa nadaljujemo naravnost proti Črvovemu vrhu, kjer že vidimo antenski stolp na njem. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, za prečenjem pašne ograje pa nas do vrha loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Izhodišče - Police 1:00, Police - Črvov vrh 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje decembra 2019 in februarja 2020.

On the way: Police (550m), Gorski Vrh (827m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh reka_laze - Črvov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing