Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rio Bianco - Škraplja -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsškraplja / Rio Bianco - Škraplja
  

Rio Bianco - Škraplja

 
Starting point: Rio Bianco (989 m)
Destination: Škraplja (1794 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 805 m
Altitude difference (by path): 884 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 10215
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 33
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža/Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala/Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do mostu, kjer cesta preči Beli potok/Rio Bianco. Le nekaj metrov za mostom (tik pred drugim mostom) pa bomo na levi strani ceste opazili smerne table za Jerebico/Cima del Lago. Tu zavijemo levo, se rahlo spustimo nato pa parkiramo na parkirišču ob obsežnih prodiščih.
b) Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala/Sella Nevea. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno spušča čez obsežna prodišča. Po približno 5 minutah hoje pridemo do naslednjih smernih tabel, ki nas usmerijo preko manjšega prodišča v gozd. Pot nato takoj zavije v desno in se neznatno vzpenja ob hudourniških nanosih peska in kamenja. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, pridemo do povsem razritega kolovoza, kateremu sledimo levo navzgor. Naprej se vzpenjamo po omenjenem kolovozu, ki nas v levem ovinku pripelje do neoznačenega razpotja (običajno je tu možic).
Nadaljujemo desno (levo po strmem kolovozu Jerebica) po sprva slabše vidni poti (podrto drevje), ki se le še kratek čas nadaljuje po kolovozu. Pot naprej preide v strnjen gozd, kjer se za krajši čas strmo vzpenja. Po nekaj minutah strmina popusti in pot nas pripelje do stare vojaške mulatjere, ki se obrača nekoliko v desno. Vzpon nadaljujemo po omenjeni mulatjeri, s katere se nam občasno odpirajo lepi razgledi na okolico. Višje gozd postopoma zamenja grmičevje, pot pa zavije še bolj v desno in se celo rahlo spusti. Po nekaj korakih spusta pot zavije ostro levo in preide pod strma ostenja Bohnice (1946 m), kjer se nato prečno vzpenja, čez vse bolj razgledna pobočja. Naprej se po občasno precej zaraščeni poti, hitro povzpnemo do škrapljastega sveta, kjer ob poti opazimo prve manjše vojaške rove. Markacije nas višje usmerijo nekoliko levo, pot pa nas pripelje v svet poln kraških brezen. Ker pot ponekod poteka točno nad robom brezen, je na določenih mestih nevarnost zdrsa. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do označenega razpotja, ki se nahaja v neposredni bližini državne meje. Tu bomo nekoliko levo opazili neizrazit vrh, na katerega se povzpnemo v nekaj korakih nadaljnje hoje (pot na vrh ni označena).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja bele_vode - Škraplja
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing