Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Robanov kot - Lučki Dedec - via Kocbekov dom

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpslučki dedec / Robanov kot - Lučki Dedec
  

Robanov kot - Lučki Dedec (via Kocbekov dom)

 
Starting point: Robanov kot (650 m)
Destination: Lučki Dedec (2023 m)
Path name: via Kocbekov dom
Time of walking: 5 h
Difficulty: difficult marked way, partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1373 m
Altitude difference (by path): 1535 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 2540
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 54
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. V naselju Robanov kot nas oznake za alpsko dolino Robanov kot usmerijo levo. Usmerimo se na cesto, ki pelje v Robanov kot ji sledimo do prvega parkirišča ob označevalnih tablah, kjer parkiramo, lahko pa parkiramo slab kilometer naprej na naslednjem parkirišču, ki pa je plačljivo (2 eur).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po cesti naprej, le ta pa nas kmalu pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni zgornji cesti (levo turistična kmetija). Cesta nato kmalu zapusti še zadnjo kmetijo v vasi in nas pripelje do zadnjega javnega parkirišča (cena 2 eur). Le nekaj metrov naprej prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost, po cesti, kjer je zapornica (desno Strelovec). Cesta gre nato v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost po cesti (levo partizanska bolnica 45 minut). Cesta nas nato pripelje iz gozda na lep Robanov travnik, kjer se nam odpre razgled na okoliška ostenja. Na drugi strani travnika gre cesta ponovno v gozd in se nekoliko bolj vzpne. Višje prečimo pašno ograjo in kmalu za tem pridemo iz gozda na razgledno Robanovo planino.
S planine nadaljujemo za oznakami »Korošica, Ojstrica« in široka pot nas že po nekaj metrih pripelje v gozd. Po kratkem vzponu zavije pot v levo in preči nekaj strug hudournikov. Ponovno se vzpnemo skozi gozd in kmalu pridemo do manjšega slapa pod pobočji Moličke peči in Velike Zelenice. Tu pot zavije v desno in se prične s pomočjo jeklenice in nekaj klinov vzpenjati po precej strmih pobočjih. Sledi ponovno kratek vzpon skozi gozd, po nekoliko položnejših pobočjih, nato pa pridemo v nekoliko bolj skalnat del poti. Pot se nato kar nekaj časa vzpenja po strmih pobočjih nad hudourniško grapo. Pot je tu speljana po lepih prehodih in je zelo dobro zavarovana z jeklenico, tako da vzpon ne povzroča večjih težav. Na poti so nam v pomoč tudi številni klini in v skalo vklesani stopi. Sledi še nekaj strmejših vzponov s pomočjo jeklenice in klinov, nato pa nas pot pripelje na položna pobočja poraščena z ruševjem. Pot nas nato skozi ruševje v kratkem spustu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Korošice (desno Molička planina 10 minut). Sledi kratek vzpon in priključimo se poti s planine Podvežak, ki nas po nadaljnjem kratkem prečnem vzponu pripelje na Sedelce.
S Sedelca se spustimo proti ravnici Korošica (rahlo levo bližnjica, ki obide Kocbekov dom). Po tem spustu sledi le še desetminutni sprehod do doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo levo v smeri Podvolovljeka in Kamniške Bistrice, po poti, ki se začne sprva zložno, nato pa zmerno vzpenjati proti prevalu Prag, kjer se nam z leve priključi prej omenjena bližnjica. Po približno 15 minutah hoje stopimo na omenjeni preval, mi pa markirani poti sledimo še nekaj 10 m, oz. do mesta, kjer nas oznake za Lučkega Dedca usmerijo desno na nemarkirano pot.
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z ruševjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.
Robanov kot - Robanova planina 1:00, Robanova planina - Korošica 3:00, Korošica - Lučki Dedec 1:00.

On the way: Robanova planina (890m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Prag (1910m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec robanov_kot - Lučki Dedec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing