Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rovte - Bela peč (Podbliška gora) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Rovte - Bela peč (Podbliška gora)

 
Starting point: Rovte (483 m)
Destination: Bela peč (Podbliška gora) (1133 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 650 m
Altitude difference (by path): 700 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 486
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 67
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo (lahko tudi izvoz za Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V Podnartu, za prečenjem reke Save nadaljujemo levo, nato pa mimo odcepa za Ovsiše, v nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču in ekološkem otoku.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Lesce ali Radovljica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Radovljice ter pozneje vasi Lancovo, Lipnica, Kamna Gorica ter Kropa, v katero pa ne zapeljemo. Nadaljujemo proti Podnartu, nato pa nekaj kilometrov pred omenjenim naseljem zavijemo desno v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču in ekološkem otoku.
c) S ceste Dražgoše - Zgornja Besnica, v bližini zaselka Log (Log je zaselek, ki spada pod naselje Njivica), zapeljemo na stransko cesto v smeri Njivice in Rovt. Na koncu naselja Rovte prispemo do manjšega križišča, ob katerem se nahaja ekološki otok, mi pa tu parkiramo na primernem mestu.

Path description (Slovenian language):

Od ekološkega otoka nadaljujemo v smeri Besnice, nato pa pred hišami na drevesu opazimo markacijo, ki nas usmeri desno na ožjo cesto, ki se za bližnjo hišo konča. Nadaljujemo po pešpoti, nato pa mimo naslednje hiše dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno. Ko se naselje konča nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas za lovsko opazovalnico popelje v gozd. V gozdu, na manjšem križišču nadaljujemo desno proti Jamniku, mi pa z vzponom nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se višje vse bolj spreminja v širok kolovoz.
Ko pridemo pod vrh Špile (811 m) izberemo levi kolovoz, z njega pa gremo kmalu desno na markirano pešpot, ki se prečno vzpne na neizrazit preval med že omenjenim vrhom na desni in Malim vrhom (821 m) na desni.
S prevala sledi kratek spust, nato pa proti levi prečimo dokaj strma pobočja vrha Špila, kjer je predvsem ob pomrznjenem snegu nevarnost zdrsa. Ko se prečenje konča stopimo na gozdnat greben, pot pa se razširi v kolovoz. Malo naprej se nam z leve priključi še ena od poti z Jamnika, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas iz gozda pripelje na vse bolj razgleden greben, po katerem se hitro vzpnemo do cerkvice sv. Primoža in Felicijana na Jamniku.
Od cerkve nadaljujemo po široki poti, ki nas po razglednem grebenu vodi proti zahodu, na razpotju ob informativnih tablah pa gremo desno in nato takoj levo. Sledi vzpon po stopnicah, na vrhu katerih dosežemo cesto Kropa - Dražgoše.
Tu gremo desno in po nekaj korakih s ceste levo do bližnjega spomenika NOB.
Nad spomenikom se v gozdu pojavijo markacije, mi pa sledimo stezi, ki nas hitro pripelje na kolovoz. Sledi vzpon po kolovozu, na manjšem razpotju pa gremo levo v smeri tehnike Meta in Vodic. Sledi še nekaj malega prečnega vzpona in dosežemo cesto, ki vodi od Jamnika proti Jelovici.
Omenjeno cesto le prečimo (desno tehnika Meta in Vodiška planina) in nadaljujemo v smeri Bele peči. V nadaljevanju se še naprej prečno vzpenjamo, pobočje po katerem hodimo pa postane bolj strmo. Tudi višje nas pot vodi v isti smeri, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda, ki seže vse do Kamniško Savinjskih Alp. Pot naprej nas s pobočja pripelje na rob planote Jelovice, mi pa na razpotjih sledimo markacijam, z leve pa se nam priključi tudi pod iz Podblice.
Sledi zložen do občasno zmeren vzpon po poti, ki v glavnem poteka skozi strnjen gozd. Še nekoliko naprej se gozd razredči, pot pa nas pripelje na razgleden rob planote, od koder se nam odpre lep razgled proti Kamniško Savinjskim Alpam, delu Karavank, Gorenjski in okoliškem hribovju. Pri razgledišču pot zavije nekoliko desno in se v nekaj minutah vzpne na razgledno Belo peč, od koder se nam odpre še pogled na drugo stran.
Rovte - Jamnik 1:15, Jamnik - Bela peč 1:30.

On the way: Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (831m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora) rovte - Bela peč (Podbliška gora)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing