Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ruta - Lobnikov vrh - circular path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Ruta - Lobnikov vrh (circular path)

 
Starting point: Ruta (310 m)
Destination: Lobnikov vrh (705 m)
Path name: circular path
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 395 m
Altitude difference (by path): 395 m
Map: Pohorje (PZS) 1:50000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Author: Lenko
Views: 3874
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 18
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtom se peljemo iz Maribora v smeri proti Dravogradu. Približno 20 km od Maribora prečkamo reko Dravo v smeri Lovrenca na Pohorju. Po dvestotih metrih zavijemo levo, preko kamnitega mostu, čez potok Radoljna. Nadaljujemo po asfaltni cesti skozi naselje do železniške postaje Ruta, kjer parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Nekaj kilometrov za krajem Ožbalt zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Lovrenca na Pohorju. Takoj za mostom čez reko Dravo zavijemo levo ter nato parkiramo v bližini železniške postaje Ruta.
c) Do izhodišča lahko pridemo tudi z vlakom iz Maribora ali Dravograda.

Path description (Slovenian language):

Prijetna krožna sprehajalna pot nad reko Dravo, ki nas po starih lovskih stezah popelje preko Štiblerjevega vrha na Lobnikov vrh. Najlepša je v zgodnji pomladi in pozni jeseni, ko se nam odprejo pogledi na Dravsko dolino.
Pot se začne pri železniški postaji Ruta, kjer približno dvesto metrov v smeri Fale sledimo železniški progi. Pri razvalinah (kamnolom) se začnemo vzpenjati po stari lovski stezi desno v hrib. Zložna pot, na višini približno 400 m, preči zahodna pobočja pod Štiblerjevim vrhom. Po približno pol ure hoje nam pot navidezno zapre trideset metrov visoka granitna stena. Nadaljujemo nekoliko navzdol, tik ob steni, nato pa se pot ponovno rahlo vzpenja vse do grebena Predla. Naša steza se kmalu priključi na nekoliko širšo pot, ki pripelje iz Fale. Zavijemo desno po njej. Sedaj le še bolj ali manj sledimo grebenu, ki se višje nekoliko položi. Pot nas nato ob Štiblerjevem vrhu (648 m, GPS N46 34 237' E015 26.882' kamniti možic na vrhu), pripelje na manjše sedelce (razgled proti Rušam) tik pred Lobnikovim vrhom. Na razpotju kolovozov sledimo desni, ožji poti. Po nekaj metrih zavijemo levo in dosežemo najvišjo točko naše poti. Na poraslem vrhu se nahaja zgolj solnica za divjad.
Sestop:
Z Lobnikovega vrha nadaljujemo po poti v jugo-zahodni smeri. Pot v rahlem spustu sledi grebenu. V nekaj minutah dosežemo manjše sedelce, s katerega nadaljujemo naravnost v gostejši smrekov gozd. Kmalu nam z leve pot preseka kolovoz, ki preko grebena vodi na drugo stran pobočja. Mi se spustimo levo po omenjenem kolovozu. Kmalu stopimo iz gozda na južna travnata pobočja Lobnikovega vrha. Travnike prečimo pod daljnovodi kjer se držimo kolovoza nekoliko v desno. Pot nas čez jugo-zahodna gozdna pobočja pripelje nazaj v dolino rečice Radoljne in ob njej smo kmalu na izhodišču.

On the way: Štiblerjev vrh (648m)
Recommended: similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh ruta - Lobnikov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing