Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Sežanje - Snežnik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Sežanje - Snežnik

 
Starting point: Sežanje (1317 m)
Destination: Snežnik (1796 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 479 m
Altitude difference (by path): 525 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 15672
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 33
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi razmeroma dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, kateri sledimo približno 11 km oz. do Leskove doline. Od Leskove doline po glavni cesti nadaljujemo še malo manj kot 1,5 km oz. do mesta, kjer nas oznake za Gašperjev hrib 7 km usmerijo levo na nekoliko bolj strmo cesto. Po dobrih 5 km nadaljnje vožnje prispemo na označeno križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Gašperjevemu hribu, mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki nas mimo Meželišča in Vodne drage po nadaljnjih 5,5 km pripelje do križišča v Sežanjah (na desni strani križišča opazimo leseno kočo). V križišču nadaljujemo desno, mi pa cesti sledimo le še kratek čas, saj nas ta hitro pripelje do znaka, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov. Po približno 2 km makadamske ceste od Mašuna prispemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desna cesta vodi proti Sviščakom), po kateri se peljemo še približno 4 km, oz. do križišča, ki se nahaja takoj za oznako ceste 12 km. Na omenjenem križišču nadaljujemo desno na stransko gozdno cesto (naravnost Kozarišče in Leskova dolina), po njej pa nadaljujemo približno 1,3 km, nato pa se priključimo cesti iz Leskove doline. Sledi še slabe 4 km vožnje, nato pa prispemo na označeno križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Gašperjevemu hribu, mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki nas mimo Meželišča in Vodne drage po nadaljnjih 5,5 km pripelje do križišča v Sežanjah (na desni strani križišča opazimo leseno kočo). V križišču nadaljujemo desno, mi pa cesti sledimo le še kratek čas, saj nas ta hitro pripelje do znaka, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo desno v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo do označenega križišča pod Lomom, ki se nahaja na 1330 m (do sem nadaljnja 2,5 km). Tu nadaljujemo desno, nato pa po 5,7 km ponovno desno. Naslednje križišče je čez 1,7 km, kjer nadaljujemo naravnost, nato pa po 1,2 km levo proti predelu imenovanem Sežanje. Sledi še približno 2,7 km vožnje in cesta nas pripelje v Sežanje, kjer v križišču ob leseni koči nadaljujemo levo. Naprej se peljemo le še kratek čas, nato pa pridemo do znaka, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki se nadaljuje skozi gozd. Po nekaj minutah lahkotne hoje, se ta prične zmerno spuščati in nas pripelje v veliko travnato kotanjo Grčovec. Tu, kjer se cesta že skoraj konča, nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po dnu doline, kjer kmalu stopimo na starejši kolovoz. Ob kolovozu opazimo nekaj redkih markacij, mi pa kmalu pridemo ob rob gozda, kjer na skali opazimo napis Snežnik.
Nadaljujemo v smeri Snežnika in pot nadaljujemo po vse slabšem kolovozu, ki se kmalu spremeni v slabo uhojeno, a dobro markirano stezico. Naprej se vzpenjamo skozi strnjen gozd, nato pa nas pot pripelje v manjšo dolinico, po kateri kmalu stopimo iz gozda na pobočja porasla z rušjem. Dolinica po kateri se vzpenjamo postaja vedno bolj ožja, pot po kateri se vzpenjamo pa vedno bolj strma. Višje se pot za kratek čas zelo strmo vzpne skozi ozek prehod, nato pa se postopoma razširi, a nas še naprej vodi po manjši dolinici. Vse bolj razgledna pot, ki poteka med rušjem, pa se višje položi in nas pripelje na razpotje, kjer se priključimo poti iz Leskove doline.
Nadaljujemo v smeri Snežnika ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki nas iz rušja pripelje na neporaščena vršna pobočja Snežnika. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo vse do vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

On the way: Grčovec (1290m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik sezanje - Snežnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing