Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Source of Ljubija - Sveti Križ above Bele Vode -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpssveti križ above bele vode / Source of Ljubija - Sveti Križ above Bele Vode
  

Source of Ljubija - Sveti Križ above Bele Vode

 
Starting point: Source of Ljubija (658 m)
Destination: Sveti Križ above Bele Vode (1054 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 5 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 396 m
Altitude difference (by path): 396 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2020
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Na začetku Mozirja iz krožišča zavijemo desno v smeri naselja Bele Vode, nato pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Ljubijski graben. Višje se asfalt konča in po krajšem precej strmem delu se cesta položi ter nas mimo domačije Rožman pripelje do vodnega zajetja, ki se nahaja v bližini sotočja Ljubije in Kramarice. Parkiramo na primernem mestu ob vodnem zajetju.
b) Iz Ljubnega ob Savinji ali Gornjega Grada se zapeljemo v Mozirje, od tam pa iz krožišča v bližini trgovine Hofer nadaljujemo v smeri Belih Vod, nato pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Ljubijski graben. Višje se asfalt konča in po krajšem precej strmem delu se cesta položi ter nas mimo domačije Rožman pripelje do vodnega zajetja, ki se nahaja v bližini sotočja Ljubije in Kramarice. Parkiramo na primernem mestu ob vodnem zajetju.
c) Zapeljemo se v Šoštanj, kjer iz krožišča ob TEŠ-u nadaljujemo v smeri Belih Vod. Za mostom preko reke Pake in za železniško progo v križišču nadaljujemo naravnost v smeri Belih Vod ter tudi v naslednjih križiščih sledimo omenjeni smeri. V nadaljevanju se peljemo mimo cerkve v Belih Vodah, nato pa prispemo na preval severno od Sv. Križa. Za prevalom se cesta prične spuščati, nato pa nas v prečnem spustu pripelje v dolino potoka Kramarica, kjer nadaljujemo levo. V nadaljevanju se spuščamo ob potoku Kramarica, nato pa, ko prispemo do sotočja Kramarice in Ljubije parkiramo na primernem prostoru ob vodnem zajetju.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča ob vodnem zajetju nadaljujemo rahlo desno po vozni cesti (levo izvir Ljubije 3 minute), ki nas v nadaljevanju vodi ob potoku Kramarica. Po nekaj minutah hoje prispemo do travnika, kjer stoji manjši lesen križ, ko pa se cesta vrne v gozd, na desni opazimo slabše opazen začetek pešpoti, ki se vzpne v gozd. Oznake za Šaleško planinsko pot nas hitro povedejo v strnjen gozd, kjer steza postane lepo sledljiva ter nas vodi ob hudourniški strugi. Pot se strugi kmalu umakne bolj v levo, nato pa se mu postopoma ponovno približa in ga višje preči, tako da, kot na začetku hodimo po desni strani hudournika. Lepo urejena stezica nas kratek čas vodi ob robu gozda, nato pa preko travnika dosežemo asfaltno cesto, katero dosežemo nekaj 10 korakov nad manjšim cestnim prelazom.
Nadaljujemo po cesti, katero smo dosegli (od prelaza levo domačiji Rebršak in Luka, od prelaza rahlo desno Savinek, od prelaza desno na pešpot pa se nadaljuje Šaleška planinska pot) v nadaljevanju pa hodimo po nemarkirani cesti, ki vodi proti Sv. Križu. Pot naprej nas vodi po strmi asfaltni cesti ali pa po označeni bližnjici, ki vodi po strmi gozdni stezi. V nadaljevanju steza nekajkrat preči asfaltno cesto, mi pa po približno 30 minutah od prelaza Homec dosežemo vrh Sv. Križa, kjer se nahaja večje število cerkvenih objektov in pretvorni stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (april).

On the way: Homec (817m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode izvir_ljubije - Sveti Križ above Bele Vode
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing