Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Spodnja Idrija - Jelenk - via Kendove robe

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Spodnja Idrija - Jelenk (via Kendove robe)

 
Starting point: Spodnja Idrija (305 m)
Destination: Jelenk (1107 m)
Path name: via Kendove robe
Time of walking: 2 h 10 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 802 m
Altitude difference (by path): 825 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 11140
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 46
Number of comments: 5
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Logatca se peljemo proti Tolminu ali obratno. Ko pridemo do Spodnje Idrije zavijemo levo (iz smeri Tolmina pa desno) v smeri vasi Kanomlja. Že po dobrih 100 m vožnje pa ob cesti opazimo oznako za Jelenk. V bližini table pa je tudi veliko parkirišče, na katerem pa lahko parkiramo samo ob dela prostih dneh (parkirišče je namreč namenjeno zaposlenim v bližnjem podjetju).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča čez most prečimo reko Kanomljico in na drugi strani nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti do križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti, ki se vzpne mimo hiš. Po krajšem vzponu pa nas oznake za Jelenk, usmerijo levo čez travnik navzgor. Sredi travnika zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo levo po peš poti navzgor (pot je markirana). Pot gre nato v gozd, kjer se kar strmo vzpenja. Nekoliko višje pridemo do samotne kmetije, kjer tudi stopimo na cesto. Cesto pa le prečimo saj nas nato markacije ponovno usmerijo na peš pot, ki se sprva vzpenja po obronkih gozda. Že po nekaj korakih nadaljnje hoje pa gre pot ponovno v gozd, kjer nas pripelje na razpotje poti. Na razpotju nadaljujemo desno in lahka pot skozi gozd nas kmalu pripelje na širok greben. Tu pot zavije v levo in se nekaj časa še vzpenja po grebenu, nato pa se grebenu umakne na desno stran. Pobočje, ki ga prečimo po ozki stezici postaja vse bolj strmo in odpirati se nam pričnejo tudi vselepši razgledi na okoliške hribe. Takšna pot nas kmalu pripelje do prvih varoval. Namesto z običajnimi jeklenicami je pot zavarovana z debelim kablom. V nadaljevanju pot zavije v levo in sledi skoraj navpičen vzpon s pomočjo varoval. Sledi še nekaj krajših prečenj in vzponov ob varovalih in že smo pred najzahtevnejšim delom poti, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica. Tu se s pomočjo varoval vzpnemo skoraj navpično navzgor. Pot pa je na tem delu tudi rahlo krušljiva, zato moramo biti še posebej previdni. V nadaljevanju sledi nekaj kratkih prečenj, nato pa še en zelo kratek skoraj navpičen vzpon. Pot nato postane postopno manj zahtevna in nas kmalu pripelje do razgledne točke, kjer se tudi končajo varovala. V nadaljevanju pot poteka skozi vse gostejši gozd in nas pripelje do visokogorske kmetije Kenda. Takoj ko pridemo iz gozda se sprva nekaj deset metrov spustimo po cesti, nato pa nadaljujemo desno na kolovoz, ki nas vodi mimo kmetije. Še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki nas skozi gozd kmalu pripelje do še ene visokogorske kmetije, kjer se nam z leve strani priključi še lažja pot. Tu nadaljujemo levo po cesti (slabo označeno) do naslednje hiše, za katero nadaljujemo desno navzgor. Naprej se vzpenjamo po kolovozu, ki nas čez vse manj poraščeno pobočje pripelje pod vrh Jelenka. Malo pod vrhom pa opazimo oznake za Jelenk, ki nas usmerijo desno navzgor. Usmerimo se na to pot, ki nas v nekaj korakih pripelje na vrh.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk spodnja_idrija - Jelenk
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing