Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Srednja Kanomlja - Hudournik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Srednja Kanomlja - Hudournik

 
Starting point: Srednja Kanomlja (365 m)
Destination: Hudournik (1148 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 783 m
Altitude difference (by path): 950 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 3954
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 77
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Logatca se peljemo proti Tolminu ali obratno. V kraju Spodnja Idrija nadaljujemo levo oz. desno, če prihajamo iz tolminske smeri ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Srednje Kanomlje. Pri oznaki ceste cca. 16,5 km, pa se v levo odcepi cesta proti klavžam (odcep je označen). Usmerimo se na omenjeno cesto, ki nas vodi čez mostiček. Parkiramo takoj za mostom, na primernem prostoru ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Pri mostu čez reko Kanomljico opazimo planinske smerne table za Vojsko, ki nas usmerijo na cesto, ki se neznatno vzpenja vzporedno z omenjeno reko. Cesta nas kmalu pripelje do doma ribičev in le nekaj 10 m naprej do manjšega križišča, kjer nadaljujemo po desni spodnji cesti (smer Vojsko). Naprej preko mostu prečimo močan kraški izvir, nato pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Po približno 20 minutah hoje pridemo na naslednje križišče, kjer se v levo odcepi cesta proti klavžam, mi pa nadaljujemo desno ter cesti sledimo do naslednje domačije. Le nekaj metrov pred hišo nas oznake za Vojsko usmerijo levo na travnata kolovoz, le ta pa se prečno vzpne čez razgledno travnato pobočje. Višje se kolovoz za kratek čas izgubi, mi pa na drevesu opazimo markacijo, ki nas usmeri rahlo desno na obronek gozda. Pot, ki naprej poteka po starem kolovozu, preči nekoliko večji pas gozda, nato pa nas pripelje na travnato sleme, preko katerega pridemo do spomenika NOB in le nekaj metrov naprej do tamkajšnje kmetije.
Za stanovanjsko hišo, nas markacije povedejo levo v gozd, kjer se nato vzpenjamo po zmerno strmem kolovozu. Naprej se nekaj časa vzpenjamo skozi strnjen gozd, nato pa preko kopriv dosežemo kmetijo Šturmovec, kjer ponovno stopimo na gozdno cesto.
Nadaljujemo po cesti, ki se najprej rahlo spusti čez obsežno senožet, nato pa preide v gozd, kjer se zmerno vzpenja. Cesta nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno, mi pa ji sledimo le še nekaj 10 m, do mesta, kjer opazimo zeleno rampo. Tik pred rampo, pa na desni strani opazimo markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz se hitro spremeni v pešpot, le ta pa se za kratek čas strmo vzpne po neizrazitem grebenu. Višje se pot grebenu umakne v levo ter se nato nadaljuje v prečnem vzponu proti levi. Po nekaj minutah prečenja pridemo do precej razrite grape, kjer se pot razdeli na tri dele. Usmerimo se na stezo, ki se kar najbolj direktno vzpne nad grapo. Za grapo prečimo pašno grajo in pot nas iz gozda pripelje na obrobje Vojskarske planote.
Nadaljujemo po markirani poti, le ta pa nas hitro pripelje do hiš ter posledično tudi do asfaltne ceste. Pot nadaljujemo po sprva precej zložni cesti, ki nas mimo smučišča Vojsko pripelje do doma Vojsko (Center šolskih in obšolskih dejavnosti).
Od doma Vojsko nadaljujemo po cesti, ki po desni strani obide cerkev sv. Jožefa ter nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do gostilne s prenočišči pri Medvedovih. Za omenjeno gostilno opazimo oznake za tiskarno Slovenija, ki nas usmerijo na rahlo spuščajočo in sprva še v celoti asfaltirano cesto. Cesti, ki se z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljuje po Vojskarski planoti, sledimo v smeri partizanske tiskarne Slovenija, nato pa, ko cesta proti omenjeni tiskarni zavije ostro desno, nadaljujemo v smeri Hudournika in partizanskega pokopališča oz. grobišča. Cesta, ki se še naprej nadaljuje po Vojskarski planoti, pa nas čez čas pripelje do lepo urejenega partizanskega pokopališča oz. grobišča. Še naprej nadaljujemo po cesti, mi pa ji mimo zadnjih hiš sledimo do mesta, kjer nas oznake za Hudournik usmerijo rahlo desno na zložen kolovoz. Kolovoz najprej preči pas gozda, nato pa nas pripelje na večji travnik, kjer se le ta spremeni v prijetno pešpot. Nadaljujemo po omenjeni poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje čet razgledno travnato pobočje pripelje na razgleden in prostran Hudournik.

On the way: Vojsko (1077m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik srednja_kanomlja - Hudournik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing