Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Straža - Želin - Bevkov vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Straža - Želin - Bevkov vrh

 
Starting point: Straža - Želin (247 m)
Destination: Bevkov vrh (1051 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 804 m
Altitude difference (by path): 865 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 772
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 82
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Cerknega. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Podbrda ali Mosta na Soči se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v levo odcepi cesta v Cerkno, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
c) Zapeljemo se v Cerkno, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Idrije. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v desno nadaljuje cesta proti Tolminu, v levo pa proti Idriji, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.

Path description (Slovenian language):

Od križišča se usmerimo na cesto v smeri Idrije, ob cesti pa hodimo nekaj 10 metrov, nato pa na betonski škarpi opazimo planinske oznake za Bevkov vrh, ki nas usmerijo ostro levo, na cesto, ki se vzpne do bližnje domačije. Pri domačiji nadaljujemo skozi dvorišče, za hišo pa gremo desno in se vzpnemo do bližnjega kozolca, kjer pa gremo rahlo levo, tako da se v nadaljevanju čez senožet vzpnemo prečno proti desni. Višje prispemo v pas gozda, nato pa gremo še mimo hiše, do katere ne vodi nobena cesta. Nad hišo se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Nekaj časa se strmo vzpenjamo skozi gozd, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v levo. Cesta kmalu postane makadamska, z nje pa gremo rahlo desno in se vzpnemo do cerkve sv. Pavla, ki se nahaja na razgledni vzpetini.
Od cerkve se po slemenu spustimo do bližnje domačije, katero obidemo po levi strani, za hišo pa nas markacije usmerijo desno ter se vzpnemo čez senožet. Pot hitro preide v gozd, kjer po levi strani obidemo Stražo (548 m), na drugi strani hriba pa dosežemo širši kolovoz, kateremu sledimo proti severovzhodu in v nadaljevanju hodimo po občasno razglednem grebenu. Ko se čez nekaj časa kolovoz razcepi, nadaljujemo po desnem kolovozu, ob katerem kmalu opazimo markacije (naravnost ali levo lahko po neoznačeni poti prispemo na Lajše). Sledi kratko prečenje in že dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa ob lepih razgledih dosežemo domačijo Trbovje.
Za domačijo nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd ter se postopoma prične spuščati. Nekaj minut se prečno spuščamo, nato pa v bližini Zaganjalke dosežemo makadamsko cesto.
Od Zaganjalke nadaljujemo po cesti, ki preide na drugo stran potoka in se prečno vzpne proti desni. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo do domačije Zakrog, kjer gremo za hišo levo in nato takoj desno na kolovoz, ki se prečno vzpne čez senožet. Višje kolovoz zavije nekoliko levo in se postopoma položi, pri domačiji Krog pa prehodno stopimo na cesto.
Makadamsko cesto po nekaj korakih zapustimo in se usmerimo na kolovozno pot, ki vodi proti sosednji hiši, še pred hišo pa gremo rahlo levo na travnat kolovoz, ki se vzpne prečno čez travnato pobočje. Višje prehodno za nekaj časa preidemo v gozd, pri naslednji domačiji pa nadaljujemo levo in s potjo nadaljujemo po makadamski cesti. Zložna makadamska cesta nas v nekaj minutah hoje čez travnik pripelje do križišča, kjer se združimo z markirano potjo s prelaza Kladje.
Tu gremo desno v smeri Bevkovega vrha in domačega sira, mi pa po asfaltni cesti hitro prispemo do kmetije Na Ravan, kjer prodajajo domači sir, mi pa tu še nekaj korakov pred kmetijo nadaljujemo levo na kolovoz, ki se nadaljuje za hišami. Kolovoz se hitro spremeni v stezico, ki se nato vzpne po pašniku navzgor, višje pa dosežemo nekoliko širši kolovoz, ki se vzpne prečno proti desni. Ob vstopu v gozd opazimo večjo markacijo, ki spominja na prometni znak, kolovoz pa tu preide v gozd in zavije v levo. Ko ponovno stopimo iz gozda opazimo še eno večjo markacijo, ki je v pomoč ob sestopu. Po kolovozu nadaljujemo do pašne ograje, nato pa ob njej do kapelice, ki se nahaja ob daljnovodu.
Od kapelice, pri kateri se nahajata žig SPP in vpisna skrinjica, nadaljujemo levo v smeri Sovodnja. Sledi slabih 10 minut hoje po deloma razglednem slemenu Bevkovega vrha. Ko pot preide v gozd, nas do vrha Bevkovega vrha loči le še nekaj korakov hoje.
Želin - sv. Pavel 0:35, sv. Pavel - Zaganjalka 1:05, Zaganjalka - Bevkov vrh 1:05.

On the way: Sveti Pavel (Straža) (451m), Zaganjalka (661m), Na Ravan (875m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh straza_-_zelin - Bevkov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing