Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Straža - Želin - Zaganjalka -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Straža - Želin - Zaganjalka

 
Starting point: Straža - Želin (247 m)
Destination: Zaganjalka (661 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 414 m
Altitude difference (by path): 470 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 645
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 46
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Cerknega. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Podbrda ali Mosta na Soči se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v levo odcepi cesta v Cerkno, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
c) Zapeljemo se v Cerkno, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Idrije. Ko prispemo do semaforiziranega križišča v naselju Straža - Želin, kjer se v desno nadaljuje cesta proti Tolminu, v levo pa proti Idriji, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.

Path description (Slovenian language):

Od križišča se usmerimo na cesto v smeri Idrije, ob cesti pa hodimo nekaj 10 metrov, nato pa na betonski škarpi opazimo planinske oznake za Bevkov vrh, ki nas usmerijo ostro levo, na cesto, ki se vzpne do bližnje domačije. Pri domačiji nadaljujemo skozi dvorišče, za hišo pa gremo desno in se vzpnemo do bližnjega kozolca, kjer pa gremo rahlo levo, tako da se v nadaljevanju čez senožet vzpnemo prečno proti desni. Višje prispemo v pas gozda, nato pa gremo še mimo hiše, do katere ne vodi nobena cesta. Nad hišo se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Nekaj časa se strmo vzpenjamo skozi gozd, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v levo. Cesta kmalu postane makadamska, z nje pa gremo rahlo desno in se vzpnemo do cerkve sv. Pavla, ki se nahaja na razgledni vzpetini.
Od cerkve se po slemenu spustimo do bližnje domačije, katero obidemo po levi strani, za hišo pa nas markacije usmerijo desno ter se vzpnemo čez senožet. Pot hitro preide v gozd, kjer po levi strani obidemo Stražo (548 m), na drugi strani hriba pa dosežemo širši kolovoz, kateremu sledimo proti severovzhodu in v nadaljevanju hodimo po občasno razglednem grebenu. Ko se čez nekaj časa kolovoz razcepi, nadaljujemo po desnem kolovozu, ob katerem kmalu opazimo markacije (naravnost ali levo lahko po neoznačeni poti prispemo na Lajše). Sledi kratko prečenje in že dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa ob lepih razgledih dosežemo domačijo Trbovje.
Za domačijo nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd ter se postopoma prične spuščati. Nekaj minut se prečno spuščamo, nato pa v bližini Zaganjalke dosežemo makadamsko cesto. Cesto prečimo in se sprehodimo do zanimivega kraškega izvira.
Želin - sv. Pavel 0:35, sv. Pavel - Zaganjalka 1:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2020.

On the way: Sveti Pavel (Straža) (451m)
Trip can be prolonged to next destinations: Bevkov vrh (1 h 5 min)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka straza_-_zelin - Zaganjalka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing