Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Straža - Vrhovec -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Straža - Vrhovec

 
Starting point: Straža (253 m)
Destination: Vrhovec (1079 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 826 m
Altitude difference (by path): 950 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 3932
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Ko prispemo v kraj Straža, točneje ko zagledamo semafor pri križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, pa le nekaj metrov pred križiščem zavijemo levo čez most preko reke Idrijce na cesto v smeri vasi Jagršče. Parkiramo lahko takoj za mostom ali pa višje na primernem mestu ob cesti.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Le nekaj metrov za križiščem, kjer se nam z leve priključi cesta iz Cerknega, pa zavijemo desno v smeri vasi Jagršče. Parkiramo lahko takoj za mostom ali pa višje na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Nadaljujemo po cesti, ki sprva poteka vzporedno z reko Idrijco in nas nato vodi mimo nekaj hiš. Cesta zavije nekoliko v desno in nadaljujemo za oznakami »Jagršče«. Asfaltirana cesta se v nadaljevanju kar nekaj časa v ključih vzpenja skozi gozd. Višje se nam pričnejo odpirati vse lepši razgledi in cesta nas pripelje tudi iz gozda. Sledi še kratek vzpon po razgledni cesti do cerkve v vasi Jagršče.
V križišču pri cerkvi nadaljujemo levo in cesta, ki se rahlo vzpenja nas pripelje v gozd. V gozdu se asfalt hitro konča in kmalu pridemo do označenega razpotja. Levo vodi označena pot proti vrhu Jelenk, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se v nadaljevanju nekoliko spusti. Ko pridemo iz gozda se nam odpre pogled proti vrhu Vrhovec, ki pa je še precej daleč. Cesta se nato kmalu neha spuščati in zavije nekoliko v desno. V nadaljevanju še kar nekaj časa hodimo po makadamski cesti in pot nas vodi mimo nekaj kmetij. Na razpotjih se držimo glavne ceste in oznak za kolesarsko pot. Kasneje se cesta ponovno prične nekoliko spuščati in nas pripelje do označenega križišča v gozdu. Desno navzdol vodi cesta proti vasi Šebrelje, mi pa nadaljujemo levo navzgor.
Cesta nas še nekaj časa vodi skozi gozd, nato pa pridemo na sedlo kjer bomo na levi strani ceste opazili kapelico.
Na sedlu zapustimo glavno cesto in nadaljujemo rahlo v desno na ozek kolovoz, ki vodi po levi strani hiše. Kolovoz se vzpne skozi gozd in nas pripelje na travnata pobočja. Še naprej sledimo kolovozu, ki se v ključih vzpenja po travnatih pobočjih. Malo pod vrhom se kolovoz konča in sledi vzpon po travnatem pobočju proti vrhu, ki ga že vidimo pred seboj. Pri orientaciji nam je v pomoč tudi velika tabla, ki se nahaja na vrhu hriba.

On the way: Jagršče (663m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec straza - Vrhovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing