Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Sveta Jedert (Lajše) - Bela peč (Podbliška gora) - upper part on the road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicabela peč (podbliška gora) / Sveta Jedert (Lajše) - Bela peč (Podbliška gora)
  

Sveta Jedert (Lajše) - Bela peč (Podbliška gora) (upper part on the road)

 
Starting point: Sveta Jedert (Lajše) (850 m)
Destination: Bela peč (Podbliška gora) (1133 m)
Path name: upper part on the road
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 283 m
Altitude difference (by path): 300 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 341
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Ljubljane se po stari cesti peljemo proti Kranju, tam pa se držimo glavne ceste, mi pa ji sledimo do mostu čez reko Savo. Tik pred mostom zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Besnice. Naprej se peljemo skozi kraje Rakovica, Spodnja in Zgornja Besnica, Njivica, Nemilje do kraja Podblica. Nekoliko nad Podblico prispemo do označenega križišča, kjer se priključimo cesti Dražgoše - Kropa. Tu nadaljujemo ostro levo (lahko nadaljujemo tudi desno in nato po 50 metrih na obračališču obrnemo) ter se po ožji cesti peljemo do cerkve sv. Jedert, kjer na manjšem parkirišču v bližini parkiramo.
b) Zapeljemo se v Kropo od tam pa z vožnjo nadaljujemo po serpentinasti cesti proti Železnikom. Pri naselju Jamnik se cesta nekoliko položi, nato pa preči razmeroma strma pobočja proti jugu. V nadaljevanju se levo navzdol odcepi cesta proti Podblici, Besnici in Kranju, mi pa tu nadaljujemo naravnost ter se po cesti peljemo do cerkve sv. Jedert, kjer na manjšem parkirišču v bližini parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom, a se po glavni cesti peljemo le do kraja Selca, kjer za cerkvijo zavijemo desno na lokalno cesto, po kateri se pričnemo vzpenjati proti vasi Lajše. Nad Lajšami se priključi glavni cesti Dražgoše - Kropa, mi pa ji sledimo desno ter se po njej peljemo do manjšega parkirišča v bližini cerkve sv. Jedert.
d) Zapeljemo se v Bačo pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu in Železnikom. V Železnikih zavijemo levo proti Dražgošam, od tam pa se peljemo proti Kropi. Le malo za tem, ko se nam z desne priključi cesta iz vasi Lajše, bomo prišli do manjšega parkirišča ob cerkvi sv. Jedert.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri cerkvi sv. Jedert nadaljujemo po asfaltni cesti proti Dražgošam in Železnikom. Že kmalu se v levo odcepi cesta proti dolini, mi pa nadaljujemo naravnost, kjer gremo mimo obeležja NOB. Cesto zapustimo le malo naprej od obeležja, kjer se usmerimo na kolovoz, ki s ceste zavije ostro v desno. Kolovoz nas takoj popelje v gozd in se prične vzpenjati, po nekaj minutah pa se obrne v levo. Nekoliko naprej se priključimo na drug kolovoz, ki se s ceste odcepi nekoliko naprej v smeri Dražgoš, mi pa po njem nadaljujemo rahlo desno ter se še naprej vzpenjamo. Višje na dveh razcepih nadaljujemo desno, ko pa že prispemo z južnih na jugovzhodna pobočja pa gremo levo navzgor. Pot naprej nas vodi mimo manjšega vhoda v jamo, kolovoz pa se kmalu konča.
Od mesta, kjer se kolovoz konča sledimo stezi, katero spremljajo oznake v obliki zeleno-belega trikotnika. Nekaj minut višje dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo proti levi, le ta pa nas v lahkotnem vzponu pripelje do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Cesta, po kateri nadaljujemo se še nekaj minut strmeje vzpenja, nato pa se na levem ovinku položi in nas pripelje na rob planote Jelovice.
Tu se pri informativni tabli v desno nadaljuje omenjena označena pot, ki preko Riglov doseže Belo peč, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se le malo naprej razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (po levi cesti lahko prispemo do Kališnika), s katere pa gremo po nekaj minutah desno, na stezico, po kateri se sprehodimo do bližnje Bele peči.
Opis in slike se nanašajo na stanje junija 2020.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora) sveta_jedert_lajse - Bela peč (Podbliška gora)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing