Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Trebija - Štor - via Ermanovec

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Trebija - Štor (via Ermanovec)

 
Starting point: Trebija (443 m)
Destination: Štor (1005 m)
Path name: via Ermanovec
Time of walking: 2 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 562 m
Altitude difference (by path): 655 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 165
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 71
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

S ceste Škofja Loka - Žiri, v naselju Trebija zavijemo desno (iz smeri Žirov levo) proti središču naselja, kjer na parkirišču pred gasilskim domom parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Od gasilskega doma nadaljujemo po cesti, ki nas mimo kapelice in hiše, kjer je bilo ustanovljeno gasilsko društvo Trebija, pripelje do križišča, ob katerem se nahaja križ.
Iz križišča nadaljujemo levo (naravnost cesta proti Stari Oselici in Ermanovcu) ter se po cesti, ki nam nudi lepe poglede na Trebijo, vzpnemo do bližnje kmetije, kjer nas na dvorišču markacije usmerijo desno, na pot, ki se nadaljuje pod nadstreškom. Pot naprej nas kratek čas vodi po kolovozu, nato pa se ob robu gozda vzpnemo v gozd, kjer se pojavi zaraščena, a dokaj dobro markirana pot. Malo višje dosežemo kolovoz in mu sledimo v desno, z njega pa gremo kmalu levo ter se vzpnemo do drugega kolovoza, kateremu pa tudi sledimo v desno. Ko dosežemo asfaltno cesto gremo levo, mi pa se po njej vzpnemo do domačije Burnik, kjer gremo za objektom na levi strani, levo. Sledi vzpon po kolovozu, še preden dosežemo gozd pa gremo desno in se prečno vzpnemo čez travnik in nadaljujemo ob gozdu. Malo naprej nas markacije usmerijo v gozd, kjer na razpotjih sledimo markacijam. Ko zapustimo gozd se ob pašni ograji vzpnemo do domačije Frjan, za katero ponovno dosežemo asfaltno cesto. Cesta po kateri nadaljujemo kmalu zavije desno, pred naslednjo domačijo pa nas oznake za Ermanovec in Sovodenj usmerijo ostro levo. Sledi vzpon po nekoliko ožji asfaltni cesti, kjer gremo na manjšem križišču rahlo desno, mi pa po njej hodimo do njenega konca, kjer nas oznake za Ermanovec usmerijo v gozd. Sledi krajši vzpon skozi gozd, nato pa nas steza vodi čez vse bolj razgledno travnato pobočje. Višje dosežemo travnat kolovoz, na manjšem razcepu pa gremo desno in se vzpnemo na travnat Vrhovčev grič (tudi Vrhovski grič).
Na drugi strani vrha pa se nahaja še nekaj anten.
Od anten se spustimo do lovske opazovalnice, kjer se vrnemo na kolovoz, kateremu sledimo v desno, po njem pa se lahkotno spustimo do označenega razpotja, kjer se na m z desne priključi pot iz Hotavelj.
Nadaljujemo naravnost (rahlo levo Koča na Ermanovcu - pot, ki obide vrh Ermanovca, desno Hotavlje) ter se vzpenjamo po in ob neizrazitem grebenu. Med vzponom se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa nas deloma gozdna pot v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Ermanovca, od koder se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Na Ermanovcu stopimo iz gozda, mi pa nadaljujemo levo ter se strmeje spustimo do kolovoza, kjer se združimo s potjo, ki je obšla vrh Ermanovca. Nadaljujemo desno ter se preko razglednega travnika lahkotno spustimo do križišča in označenega razpotja ob kapelici in zvonu.
Nadaljujemo v smeri Doma na Ermanovcu (levo cesta, ki se spusti do Sovodnja, desno Hotavlje in po cesti tudi Trebija) ter s hojo nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, kateri se malo naprej priključi še markirana pot s Sovodnja.
Od omenjenega razpotja sledi le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje in prispemo do Doma na Ermanovcu.
Pri koči opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
Trebija - Vrhovski grič 1:35, Vrhovski grič - Ermanovec 0:25, Ermanovec - Dom na Ermanovcu 0:15, Dom na Ermanovcu - Štor 0:05.

On the way: Vrhovski grič (958m), Ermanovec (1026m), Koča na Ermanovcu (968m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor trebija - Štor
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing