Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Tržič - Tolsti vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpstolsti vrh / Tržič - Tolsti vrh
  

Tržič - Tolsti vrh

 
Starting point: Tržič (577 m)
Destination: Tolsti vrh (1715 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: more demanding
Altitude difference: 1138 m
Altitude difference (by path): 1175 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 11442
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 35
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo proti Ljubelju in Tržiču. Le nekaj metrov pred bencinsko črpalko zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V Tržiču, pri trgovini Mercator zavijemo desno in cesta nas po krajšem vzponu mimo blokov pripelje na križišče, kjer nadaljujemo desno. Sledi vožnja po ozki cesti, kateri pa sledimo le dobrih 200 m, nato pa v križišču nadaljujemo ostro levo na vzpenjajočo makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do cerkve svetega Jožefa, ki je izhodišče za našo turo.

Path description (Slovenian language):

V bližini cerkve bomo opazili planinske smerne table, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo peš pot. Pot se sprva zmerno vzpne skozi gozd, nato pa se priključi širokemu kolovozu, kateremu sledimo v desno. Kolovoz se kmalu konča in se spremeni v vse bolj strmo peš pot. Naprej razmeroma strma pot, ki poteka skozi gozd, nas nato mimo Male Mizice (764 m) pripelje do Velike Mizice (976 m), kjer se nahaja lepa razgledna točka.
Od razgledne točke nadaljujemo po markirani poti, ki se začne še strmeje vzpenjati. Višje se pot nekoliko položi in nas naprej vodi po prijetnem z gozdom poraščenim grebenom. Še nekoliko naprej, pa se pot gozdu umakne nekoliko v desno, na razgledna travnata pobočja Kriške gore (lep razgled proti jugu na Gorenjsko in Škofjeloško hribovje). Pot naprej se še nekoliko položi in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz vasi Križe (oz. iz Gozda strma pot).
Nadaljujemo po bistveno bolj uhojeni stezi, ki nas v zmernem vzponu, ki sprva deloma še poteka skozi gozd, pripelje na vršna travnata pobočja. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj minutah razgledne hoje pripelje do koče na Kriški gori.
Od koče na Kriški gori nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Tolstega vrha. Pot naprej se sprva zložno vzpenja čez razgledna travnata pobočja Kriške gore, nato pa nas pripelje na glavni greben, od koder se nam odpre pogled na prepadno severno stran. Pot naprej se grebenu takoj umakne v desno, preči manj izrazit vrh imenovan Vrata (1591 m) in se nato zmerno vzpenja po in ob grebenu. Pot s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, pa nas višje pripelje na zelo razgleden predvrh, s katerega sledi kratek, a razmeroma strm spust. Naprej pot preide v pas gozda, kjer se začne vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah strmega vzpona, stopimo iz gozda in pred seboj zagledamo Tolsti vrh, le tega pa dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.

On the way: Mala Mizica (764m), Velika Mizica (976m), Koča na Kriški gori (1471m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh trzic - Tolsti vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing