Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Žekovec - Boskovec -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsboskovec / Žekovec - Boskovec
  

Žekovec - Boskovec

 
Starting point: Žekovec (500 m)
Destination: Boskovec (1587 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 1087 m
Altitude difference (by path): 1100 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): helmet, crampons
Author: JTrogar
Views: 10568
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 60
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Najprej se zapeljemo v Mozirje, kjer se v krožišču usmerimo v smeri "Golte". Po 4 km vožnje se pripeljemo v vas Žekovec k spodnji postaji žičnice Golte in tam parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Pot se prične tam, kjer enosmerna cesta pri avtobusni postaji zavije levo navzdol. Gremo levo po cesti čez Zagradiško pušo. Kmalu pot s ceste zavije desno čez Zagradiško pušo in se po cca 10 min združi s potjo mimo vikendov. Pot nas nato vodi po cesti mimo kmetije Kugler vse do križa na desni strani ceste. Pri križu pot zavije levo navzgor v gozd. Malo pod križem je tudi studenec s pitno vodo. Malo višje zopet dvakrat prečkamo cesto, gremo mimo drugega križa in spet pridemo na cesto. Tu gremo levo po travniku v gozd. Malo višje pridemo pri tabli za Sv. Radegundo na asfaltirano cesto in nadaljujemo levo po njej. Kmalu smo pri kmetu Kebru, kjer med poslopji zavijemo desno naravnost navzgor po travniku in pri tem spet prečkamo cesto. Ko zgoraj pridemo v redek gozd, je na desni strani pitna voda. Malo višje gremo na pašniku desno in ko se priključi pot mimo spomenika NOB, nadaljujemo levo mimo staje za živino na cesto za Golte, po kateri gremo skoraj do Planinske ravne. Ko na desni strani zagledamo kratko grapo v kateri so vidne sledi plazu, zavijemo desno v gozd. Pot skozi gozd se zmerno vzpenja in nas po nekaj minutah pripelje na manjše razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Lahko nadaljujemo naravnost po strmi ali desno po položni poti. Obe poti se po nekaj minutah združita in nas višje pripeljeta na lepo razgledno točko, ob kateri je postavljena klop. Sledi le še dobrih 10 minut zmernega vzpona do Mozirske koče.
Od koče nadaljujemo levo po cesti do kapelice pri kateri nas oznake za Boskovec (Severjeva pot) usmerijo rahlo desno v gozd. Po nekaj korakih desno prečimo pašno ograjo, nadaljujemo po gozdu navzgor, prečimo krajše pobočje, nato pa nas pot v rahlem vzponu pripelje do slabše gozdne ceste, ki nas pripelje do odcepa k razgledni točki na dolino(5 minut), mi pa nadaljujemo levo po cesti. Po nekaj minutah pa se levo navzgor odcepi kolovoz v smeri Boskovca. Vzpon po kolovozu ne traja dolgo saj nas markacije hitro usmerijo desno na peš pot, ki nas čez mestoma precej zaraščene dele poti pripelje do jase malo pod vrhom. Nadaljujemo ob desni strani jase, kjer nas pot hitro pripelje v gozd in za tem na razpotje. Smerokaz za Boskovec nas usmeri desno na pot, ki se zmerno vzpne in nas po nekaj deset korakih pripelje na vrh. Na vrhu je razgledni stolp, ki nam omogoča lep razgled. V dolino se lahko vrnemo po smeri pristopa ali pa gremo po Severjevi poti, do Mozirske koče ali hotela na zgornji postaji žičnice za Golte. Tam pa se odločimo ali bomo sestopili peš ali pa se peljali v dolino z gondolo. V poletni sezoni si pri Mozirski koči lahko ogledamo alpski vrt-alpinetum.

On the way: Mozirska koča na Golteh (1356m)
Trip can be prolonged to next destinations: Dom na Smrekovcu
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec zekovec - Boskovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing