Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Železniki - Prtovč -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Železniki - Prtovč

 
Starting point: Železniki (458 m)
Destination: Prtovč (1011 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 50 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 553 m
Altitude difference (by path): 600 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1495
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 41
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se do župnijske cerkve sv. Antona v Železnikih, kjer na označenem asfaltiranem parkirišču med cerkvijo in glavno cesto parkiramo. Cerkev se nahaja nekaj 100 metrov naprej od podjetja Domel, v smeri proti Zalemu Logu.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo proti vhodu v cerkev, nekoliko levo od cerkve pa opazimo stopnice, ob katerih je napis Antonov vrtec. Vzpnemo se po stopnicah, na vrhu stopnic pa gremo desno. Vrtec in nekaj hiš obidemo po levi strani, mi pa se po kolovozu vzpnemo do razpotja pri lovski opazovalnici.
Z razpotja gremo desno (levo pot po kolovozu, po katerem je tudi možno priti na Prtovč), malo naprej pa opazimo naslednjo markacijo. Na senožeti se pot povsem izgubi, mi pa na drevesu nekoliko višje opazimo naslednjo markacijo, od katerega tudi nadaljujemo navkreber, sprva ob robu gozda, nato pa skozi gozd, kjer se ponovno pojavi stezica, po njej pa hitro dosežemo nekoliko širšo stezico. Sledi vzpon po omenjeni stezi, ki se dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Višje se pot položi in nas pripelje na kolovoz, kjer se razcepi.
Nadaljujemo levo proti Prtovču (desno Draboslovica) ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Malo naprej dosežemo greben, po katerem nadaljujemo vzpon, na razpotjih pa sledimo markacijam. Višje se pot položi in malo naprej dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Med hojo po cesti se nam z leve priključi še pot po kolovozu, mi pa nadaljujemo s prečenjem. Cesta v nadaljevanju postopoma preide na pobočja Štedel vrha (1145 m), mi pa jo nekoliko pred njenim koncem zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na markirano pot. Tudi pot naprej nas vodi po pobočjih omenjenega vrha, ker pa je pot malo obiskana in preči nekaj grap in hudournikov ter je slabše vzdrževana, je na nekaj strmih delih možnost zdrsa. Ko se prečenje konča stopimo na kolovoz, po njem pa mimo starega senika prispemo do mesta, kjer se nam z leve priključi pot z Jesenovca. Nadaljujemo naravnost, kjer pod traso visokonapetostnega daljnovoda dosežemo sedlo med Paškom na levi in Štedel vrhom na desni. Od tu se nam odpre lep pogled na Ratitovec, mi pa kolovozu, ki se rahlo spušča, sledimo vse do mesta, kjer se priključimo asfaltni cesti, po njej pa v nekaj 10 korakih prispemo do cerkve na Prtovču.

Trip can be prolonged to next destinations: Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing