Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Železniki - Prtovč - via Draoboslovica

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Železniki - Prtovč (via Draoboslovica)

 
Starting point: Železniki (458 m)
Destination: Prtovč (1011 m)
Path name: via Draoboslovica
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 553 m
Altitude difference (by path): 570 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 945
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se do župnijske cerkve sv. Antona v Železnikih, kjer na označenem asfaltiranem parkirišču med cerkvijo in glavno cesto parkiramo. Cerkev se nahaja nekaj 100 metrov naprej od podjetja Domel, v smeri proti Zalemu Logu.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo proti vhodu v cerkev, nekoliko levo od cerkve pa opazimo stopnice, ob katerih je napis Antonov vrtec. Vzpnemo se po stopnicah, na vrhu stopnic pa gremo desno. Vrtec in nekaj hiš obidemo po levi strani, mi pa se po kolovozu vzpnemo do razpotja pri lovski opazovalnici.
Z razpotja gremo desno (levo pot po kolovozu, po katerem je tudi možno priti na Prtovč), malo naprej pa opazimo naslednjo markacijo. Na senožeti se pot povsem izgubi, mi pa na drevesu nekoliko višje opazimo naslednjo markacijo, od katerega tudi nadaljujemo navkreber, sprva ob robu gozda, nato pa skozi gozd, kjer se ponovno pojavi stezica, po njej pa hitro dosežemo nekoliko širšo stezico. Sledi vzpon po omenjeni stezi, ki se dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Višje se pot položi in nas pripelje na kolovoz, kjer se razcepi.
Nadaljujemo desno v smeri Draboslovice (na nekaterih zemljevidih Droboslovica) ter nekaj časa nadaljujemo po zložnem in širokem kolovozu.
Ko dosežemo Draboslovico, hišo obidemo po levi strani, kolovoz, po katerem se vzpenjamo pa za bližnjim kozolcem zapustimo in nadaljujemo desno na markiran kolovoz. Tu se pot ponovno položi in nas vodi okrog Draboslovskega griča (884 m). Na drugi strani hriba prehodno stopimo iz gozda, kjer nas pot vodi ob desnem robu senožeti, nato pa se ob občasnih pogledih na Ratitovec pričnemo lahkotno spuščati. Pot naprej nas pripelje do makadamske ceste, po njej pa se v nekaj korakih spustimo do asfaltne ceste, ki vodi proti vasici Prtovč. V nadaljevanju se vzpenjamo po severnih pobočjih Štedel vrha (1145 m), ko pa dosežemo greben, se nam z leve priključi še markirana pot z Jesenovca in še ostale poti z našega izhodišča. Sledi le še kratek razgleden sprehod in dosežemo vasico Prtovč, kjer stoji cerkev in nekaj hiš.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

On the way: Draboslovica (780m)
Trip can be prolonged to next destinations: Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč zelezniki - Prtovč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing