Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji - via Polskavski vintgar

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Pohorje, Dravinjske gorice and Halozesveti trije kralji / Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji
  

Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji (via Polskavski vintgar)

 
Starting point: Zgornja Polskava (294 m)
Destination: Sveti Trije kralji (1181 m)
Path name: via Polskavski vintgar
Time of walking: 5 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 887 m
Altitude difference (by path): 887 m
Map: Pohorje - izletniška karta 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: MARJANA720
Views: 810
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 0
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-sever, se usmerimo proti Slov. Bistrici ter na križišču Slov. Bistrica-Maribor zavijemo desno po stari cesti za Maribor do vasi Zg. Polskava. V centru Zg. Polskave (nasproti pošte) je parkirišče, kjer se lahko parkira pred KUD-m na Mladinska ul. 12.

Path description (Slovenian language):

Pot začnemo izpred oglasne table PD Pohorje v centru kraja Zg. Polskava (Mladinska ul.12), preko mostu, ob reki Polskavi. Sledimo markacijam po regionalni cesti do križišča Kočno, kjer zavijemo desno (smerokaz - Polskavski vintgar) in nato do križišča (Šmartno-Loka), kjer se usmerimo levo po cesti za Šmartno na Pohorju. Med potjo si lahko ogledamo slap Šum ter lepote reke Polskave. Ko prispemo po cesti do lesenega mostu čez reko Polskavo, mino kamnoloma, moramo pozornost usmeriti na markacije, saj kar kmalu zavijemo levo na potko za Šmartno (tabla). Markacije nas vodijo mimo zajetja za hidro elektrarno (kjer prečimo potok) do opuščenega ribnika ter starega mlina, kjer si lahko odpočijemo. Nadaljujemo za mlinom levo v gozd po strmem kolovozu, kjer se nam pridruži pot iz Kočna do cerkve sv. Martina.
Ob koncu cerkve sv. Martina zavijemo desno, skozi vas Šmartno na Pohorju, mimo kapelice ter na ovinku (pri tabli nad hišami) zavijemo levo na travnik. Od tam se spustimo v gozd, prečimo brv čez potok Devina ter nadaljujemo strmo v gozd, čez travnik, mimo ribnikov in vikendov do enega najlepših delov poti-zaselka Kolonija v Ošlju. Na križišču zavijemo desno ter se usmerimo kar kmalu za kmetijo levo čez travnik v gozd do ribnika. Ob levi strani ribnika nadaljujemo po gozdu do ceste, ki nas levo usmeri v zaselek Smrečno. Tam se nam pridruži pot po Bistriškem vintgarju (Močnik). Prečimo most in po 200 m na križišču zavijemo desno in se po nekaj metrih levo usmerimo v gozdu. V zmerni strmini nadaljujemo po poti, vmes enkrat prečimo asfaltno cesto, malo pred koncem se nam z leve priključi pot iz Velikega Tinja. Nadaljujemo po gozdu do cerkve sv. Trije kralji, kjer je tudi cilj.

On the way: Reka Polskava (338m), Slap Šum (415m), Rimski kamnolom marmorja ob Polskavi (455m), Cerkev sv. Martina (774m), Ribniki (758m), Kolonija - Ošelj (758m), Močnik (760m), Cerkev sv. Treh kraljev (1181m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing