Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Matkova kopa

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Matkova kopa
  

Matkova kopa

peak              
Country: Austria, Slovenia
Mountain range: Kamnik Savinja Alps
Elevation: 1957 m / 6421 ft
Temperature: - °C / - °F
Lat/Lon: 46,39227°N / 14,58598°E
Type: peak
Weather forecast:
Mo
Tu
We
Th
Fr
Views: 392023
Popularity: 78% (663th place)
Number of paths: 1
Number of GPS tracks: 0
Description of mountain (Slovenian language):

Matkova kopa je težko dostopna gora v gorskem grebenu Kamniško Savinjskih Alp med dolinama Matkov kot in Belska Kočna. Greben poteka v smeri sever-jug in je hkrati meja s sosednjo Avstrijo. Na severu se začne z najnižjim Pavličevim vrhom (1339 m), sledijo Pavličeve stene (1653 m), Lesnikovo sedlo (1517 m), Jerebičje (1761 m), Matkovo sedlo (1623 m), Matkov Grintovec (1700 m), Jevševec (1730 m), Matkova kopa (1957 m), Krničko sedlo (1803 m), Krnička gora (2061 m) in Mrzla gora (2203 m). Zelo lepo, a zelo zahtevno, je prečenje tega grebena. Edini vrh na katerega vodijo označene poti je Mrzla gora, vsi ostali pa so dosegljivi po neoznačenih pastirsko-lovskih poteh in brezpotjih.
Na Matkovo kopo vodijo takšne poti iz Matkovega kota, od kmetij Kočnar, Matk in Perk, s Pavličevega vrha in iz Belske Kočne. Vzpon na sam vrh poteka po zelo zahtevnem brezpotju. Najlažje dostopna je iz Matkove krnice nad Matkovim kotom.
Pristop je iz vseh smeri zelo zahteven, tako tehnično, orientacijsko, kot tudi kondicijsko. Zato je gora primerna le za izkušene gornike s primerno opremo.
Domačini so v teh koncih zelo gostoljubni. Iz pogovorov z njimi pa je zaznati, da si želijo, da bi ta njihov kotiček tudi v prihodnje ostal tako samoten, kot je bil v preteklosti.

Surroundings within radius of km:
Matkov kot (920m), Mrzla gora (2203m)
Webcams in radius of  km:
Črnuški dom na Mali planini, Dom na Kisovcu, Domžalski dom na Mali planini, Grintovec, Jarški dom na Mali planini, Jezerski vrh, Kamniško sedlo, Kokrsko sedlo, Krvavec, Krvavec (vrtljiva kamera), Logarska dolina, Obir, Pavličev Vrh / Paulitschsattel, Planšarsko jezero, Raduha, Rzenik in Konj, Sveti Jakob (nad Preddvorom), Sveti Primož nad Kamnikom, Velika planina (Mali stan), Velika planina (pastirsko naselje), Velika planina (Zeleni rob), Velika planina (zgornja postaja nihalke), Veliki Zvoh, Zavetišče v Hudičevem borštu, Železna Kapla / Bad Eisenkappel, Zgornje Jezersko
Share:
 facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Pictures:
Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa Matkova kopa

Hiking Trips:

TimeDifficulty
Tourist farm Perk - Matkova kopa (shepherd-hunting path)3 h 30 minvery difficult pathless terrainhiking description contains pictures
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing