Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 19.3.2018

Snežne razmere 19.3.2018

19.03.2018
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 19. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m trenutno ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi nizkih temperatur in majhne količine novega snega nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je v gorah snežilo. Sprva je bila meja sneženja med 800 in 1000 m nad morjem, nato se je počasi spustila do nižin. V gorah je zapadlo od 10 pa tudi do več kot 30 cm snega, največ v visokogorju osrednjega in vzhodnega dela Julijskih Alp. Nad okoli 1500 m je bil sneg suh in se je s podlago slabo sprijel, nižje pa sprva moker, zato je povezava med staro snežno odejo in novim snegom boljša. Veter je na izpostavljenih legah novi sneg spihal v zamete, ponekod je spihan do stare podlage, ki je lahko tudi trda in poledenela. Snežna odeja je sicer trenutno večinoma mehka in rahla, predvsem na spihanih mestih in v nižjih nadmorskih višinah, kjer je zapadlo le malo snega, pa trda.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh bo prevladovalo oblačno in suho vreme, le danes bo občasno ponekod še rahlo snežilo, a ne bo zapadla omembe vredna količina snega. Severovzhodni veter bo danes oslabel, ponovno se bo okrepil v sredo. Temperatura bo ves čas pod ničlo. Od četrtka dalje bo že nekaj sonca, temperaturna meja 0 stopinj pa bo ostala pod 1000 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur in ker ne bo sončnega vremena, bo do srede sneg ostal suh in rahel, le počasi se bo sprijemal in preobražal. V sredo bo veter ponovno delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja bo zato potencialno nestabilna, nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: sreda, 21. 3. 2018

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies