Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 23.11.2018

Snežne razmere 23.11.2018

23.11.2018
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem:
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. Na zavetrnih legah je sneg nanesen v zamete, na izpostavljenih legah pa je marsikje kopno.

Snežne razmere
Snežna odeja je tanka, debela od 5 do okoli 20 cm, tanjša je v vzhodnem delu naših gora. Zaradi otoplitve se je sneg sesedel in nekoliko preobrazil tudi v visokogorju.

Predviden razvoj vremena
Prevladovalo bo oblačno in megleno vreme, le danes bo v visokogorju predvsem dopoldne delno jasno. Že ponoči se bodo od zahoda začele pojavljati padavine, ki se bodo jutri čez dan razširile proti vzhodu. Na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo padavin malo in suha obdobja bodo kar dolga, drugod bo padavin več. Občasno bodo padavine tudi v nedeljo, ko se bodo nekako vračale od jugovzhoda, ter v ponedeljek, ko pa bo večinoma suho na zahodu. Meja sneženja bo v soboto med 1800 in 2000 m, v nedeljo se bo za nekaj 100 m spustila, v noči na ponedeljek pa bo še nižje in sicer na okoli 1000 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nižje zaradi višje temperature in dežja talila. Novi sneg se bo sprva nabiral predvsem nad okoli 2000 m nadmorske višine, v nedeljo in ponedeljek pa tudi nižje. V visokogorju Julijskih Alp bo lahko do ponedeljka zjutraj zapadlo tudi do okoli 40 ali 50 cm snega, drugod pa se bo snežna odeja nekoliko odebelila predvsem v nedeljo, odvisno od točne razporeditve in količine padavin. Novi sneg se bo s podlago kar dobro sprijel. V soboto bo jugozahodnik v visokogorju delal zamete, nato bo veter precej šibkejši, v nedeljo južne do jugovzhodne, v ponedeljek pa severnih do vzhodnih smeri. V visokogorju Julijskih Alp se bo že do sobotnega večera NEKOLIKO POVEČALA NEVARNOST SNEŽNIH PLAZOV.

Naslednja objava: ponedeljek, 26. 11. 2018

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies