Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 23. 02. 2024

Snežne razmere 23. 02. 2024

23.02.2024
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 23. 2. 2024
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov ob obilnem sneženju in močnem južnem vetru hitro narašča. Na območju Julijskih Alp je nad nadmorsko višino okoli 1700 m nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA, 4.stopnje, nižje in drugod pa ZNATNA, 3. stopnje. Danes pričakujemo, da se bodo v v visokogorju spontano prožili snežni plazovi suhega in nesprijetega snega. Nastalo je veliko novih klož, ki se lahko sprožijo spontano ali že pod majhno obremenitvijo. Nižje v sredogorju se lahko sprožijo posamezni plazovi mokrega snega. Snežne in vremenske razmere bodo zelo zahtevne.

Snežne razmere
Od četrtka v naših gorah rahlo do zmerno sneži. Danes, v petek zjutraj so se padavine okrepile. Meja sneženja je nihala med nadmorsko višino od 1200 do 1600 m, sedaj pa se je spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. V sredogorju pada razmeroma moker sneg. V visokogorju je sneg suh, piha zelo močan veter južnih smeri, ki v sunkih dosega hitrosti nad 100 km/h. Do sedaj je največ snega, več kot pol metra, padlo v visokogorju zahodnih in južnih Julijcih. Tudi v sredogorju sedaj višina snežne odeje hitreje narašča. Zapadlo je od 10 do 30, na območju zahodnih in južnih Julijcev do 50 cm. Nov sneg se je s staro podlago slabo sprijel, zaradi vetra nastajajo številni snežni nanosi. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare, trde podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes, v petek bo oblačno in megleno z obilnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 m, ob močnejših padavinah pa lahko zlasti na območju vzhodnih Julijcev in zahodnih Karavank sneži tudi nižje. Pozno popoldne se bo meja sneženja verjetno prehodno nekoliko dvignila. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -4 °C. Zvečer nas bo od zahoda prešla oslabljena hladna fronta. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1000 m, a bodo hkrati tudi padavine oslabele. Ob prehodu fronte lahko pada tudi babje pšeno. V soboto se bo oblačnost ponekod trgala, predvsem v visokogorju se lahko jasni, večinoma bo ostalo oblačno in ponekod megleno. Še se bodo pojavljale plohe, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1200 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -7 °C. V nedeljo kaže na večinoma oblačno in megleno vreme, še se bodo pojavljale plohe, meja sneženja bo na okoli 1100 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -8 °C. Za ponedeljek je trenutno vremenska napoved še negotova. Sprva bo verjetno suho, popoldne pa se verjetnost za padavine znova poveča. Nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Do sobote zjutraj lahko v visokogorju Julijskih Alp zapade še okoli 80 cm novega snega. Na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp pa okoli 50 cm snega. Snežilo bo z močnim južnim vetrom, zato bodo še nastajali snežni nanosi. V sredogorju bo snega manj, vseeno pa lahko zapade do 40 cm južnega snega. Ker bo meja sneženja nihala, bo količina od kraja do kraja precej različna. Nevarnost proženja snežni plazov bo tako v Julijskih Alpah nad okoli 1700 m ostala VELIKA 4. stopnje, nižje in drugod bo ZNATNA, 3. stopnje. Razmere bodo tudi v prihodnjih dneh ostale zahtevne, nevarnost se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: ponedeljek, 26. 2. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies