Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 29.1.2018

Snežne razmere 29.1.2018

29.01.2018
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 29. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega, krajevno pa je napihan sneg lahko še manj stabilen, spontani plazovi, tudi manjši, so malo verjetni. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg ponekod še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne. Zato se čez dan na prisojnih pobočjih poveča možnost, da sprožite plaz napihanega snega ali da se kakšen manjši plaz sproži sam.

Predviden razvoj vremena
Suho vreme se bo nadaljevalo do četrtka. Danes bo še precej toplo, jutri čez dan pa se bo že nekoliko ohladilo. V sredo bo pretežno oblačno z možnostjo rahlih padavin v jugozahodnem delu Julijskih Alp ter v hribih Notranjske in Primorske. Ledišče se bo spustilo do okoli 1200 m nadmorske višine, nekoliko višje bo proti vzhodu.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se počasi preobraža. Danes in jutri bo sonce na osončenih legah vplivalo na snežno odejo. Na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. V senčnih legah bo sneg ostal tudi čez dan zmrznjen ali suh. Sredi dneva in zgodaj popoldne bo do jutri na strmih prisojnih pobočjih z napihanim snegom nekoliko povečana možnost spontanega proženja manjših kložastih plazov. V četrtek se bodo ob novih padavinah lavinske razmere precej spremenile! Na mestih z napihanim snegom še vedno svetujemo večjo previdnost!

Naslednja objava: sreda, 31. 1. 2018

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies