Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 29. 4. 2024

Snežne razmere 29. 4. 2024

1.05.2024
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 29. 4. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost proženja snežnih plazov je ZNATNA, 3. stopnje. Zjutraj je snežna odeja po vrhu pomrznjena in nekoliko bolj stabilna, tekom dne pa se omehča in navlaži. Plaz mokrega snega se lahko sproži spontano ali med smučanjem.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob spomladanski odjugi vsak dan višje hitro preobražala, sesedala. Marsikje se je sredi dneva vrhnja plast tako labilizirala, da so se spontano prožili tudi večji plazovi mokrega snega. Noč na ponedeljek je bila jasna, suha in mirna, zato je tudi v sredogorju na površini snežne odeje nastala skorja. Glavna grožnja je trenutno spontano proženje plazov mokrega snega ob dnevni odjugi. Ti plazovi se lahko prožijo tudi na osojah najvišjih vrhov, več pa jih bo na strmih prisojnih pobočjih. Vrhnji plaz močno navlaženih vrhnjih plasti lahko sprožimo tudi med smučanjem.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek in torek bo sončno in toplo, ničta izoterma bo na približno 3200 m. V ponedeljek bo pihal šibak jugo, v torek pa vzhodnik. V sredo dopoldne se bo od zahoda pooblačilo, sprva bo pihal šibak jugo, popoldne jugovzhodnik, ki bo v visokogorju zmeren. Nekoliko se bo ohladilo, ničta izoterma bo na 2700 m. Popoldne bo pričelo rahlo deževati, nad 2500 m rahlo snežiti. Do četrtka zjutraj bo padlo največ do 10 cm snega V četrtek zjutraj se bodo padavine okrepile, deževalo bo ves dan, lahko tudi zagrmi. Snežilo bo nad 2500 m. Napoved količine padavin je še precej negotova, v Zahodnih in Južnih Julijcih lahko zapade 10-50 cm snega, drugod manj.

Tendenca snežnih razmer
V ponedeljek in torek bodo snežne razmere podobne. Po nočnem zmrzovanju se bo dopoldne površina snežne odeje omehčala in se tekom dne vedno bolj navlažila. Ob tem se bo labilizirala in se lahko spontano ali pod vplivom smučarja splazi kot plaz mokrega snega. Sprožitev je bolj verjetna, kjer bo sneg bolj moker (prisoje) in kjer lažje zdrsne po trdi podlagi (strmina). Rahla ohladitev in oblačno vreme v sredo bosta zmanjšala verjetnost proženja tovrstnih plazov v visokogorju, nove snežne padavine pa bodo predvsem v četrtek čez dan povzročile povečanje plazovne nevarnosti predvsem v bližini visokogorskih grebenov. Tam bodo v zavetrnih legah nastali zameti novega snega, kjer lahko sprožimo kložast plaz.

Naslednja objava: četrtek, 2. 5. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies