Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Vinetou / Zadnja sporočila

Vinetou - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
Vinetou4. 06. 2013 10:18:25
živjo,

je kdo kej tukaj okoli hodil zadnje dni? Je mogoče ostalo še kej snega od ozebnika navzdol? Bi se dal še kej posmučat?

Lp
Vinetou18. 01. 2012 15:42:47
Ja imaš prav, malo sem narobe napisal. Mislil sem na glikogensko superkompenzacijo, za katero je malo prepozno če začnemo en večer pred turo. Najbolj enostavna metoda, da le to dosežemo je, da zadnje tri dni jemo hrano bogato z OH. Vendar tu gre res bolj za ekstremne športnike, pri normalnih ljudeh pa se bodo te OH naložili v obliki podkožnega maščevja. Tako je verjetno za ljubiteljsko pohodništvo res bolj primerno tako kot si ti napisal.
Pri maščobah pa se je seveda pametno izogibati nasičenih maščob. Vendar naj vseeno maščobe predstavljajo od 20-30% dnevnega vnosa živil(ponavadi to vrednost dosežemo brez težav oziroma jo hitro še presežemo), saj pri dolgotrajnih obremenitvah maščobe predstavljajo naše glavno gorivo.
Drugače pa naj bi naša dnevna prehrana imela naslednjo sestavo: 50-60% OH, do 30% maščob ter vsaj 10% beljakovin.
Vinetou17. 01. 2012 17:53:14
Ene par osnovnih navodil glede prehrane. Pri zelo dolgih turah okoli 8-12 ur ni slabo zvečer pojesti OH obrok(basmati riž, polnozrnate testenine), še posebej če smo bili že ta dan zelo aktivni, saj bomo s tem zapolnili glikokenske rezerve. Jutranji obrok naj ne bo tik pred začetkom hoje(vsaj 60-90 min prej). Je pa zelo pomemben, saj zapolni glikogenske rezerve(če še niso) ter prepreči občutek napetosti in želodčne težave. Ta obrok naj vsebuje predvsem OH z nizkim GI. Med hojo je priporočljivo vnašanje OH z visokim GI(energijske ploščice, rozine, brusnice,...), saj le ta prepreči padec sladkorja v krvi. Pri celodnevni hoji pa je obvezno še kakšen večji obrok(sendvič, obrok v koči, tuna-kruh). Zelo pomebno pa je tudi, da po končani turi čimprej zaužijemo OH obrok z višjim GI, saj le ta omogoča hitrejšo regeneracijo.
Hrana z nizkim GI je uporabna predvsem v različnih dietah, priporoča pa se tudi v preventivi srčnožilnih bolezni ter hipertenzije.
Kar pa se tiče tekočine, je pametno, da ne uživamo samo vode, saj se z njo lahko ob dolgotrajni aktivnosti lahko zastrupimo. Začne nam namreč primanjkovati natrija, ki ga izločamo. Zato je dobro, da napitek vsebuje še natrij ter kalij(izotonični napitki). Količinsko pa okoli 0,2l vsake 20-30 min. Pametno pa je spiti že okoli 0,3l pred začetkom hoje.
Tako nekako pravi teorija, v praksi pa si potem vsak sam najde svojo kombinacijo, ki mu najbolj ustreza.
Vinetou29. 09. 2011 10:03:43
Mam eno vprašanje glede gojzarjev, ki bi jih uporabljal predvsem za zimske vzpone. Trenutno se odločam med CONDOR EVO GORE-TEX in ALPINA LHOTSE. Katere bi mi bl svetoval oz. če ima kdo kakšn predlog za katere druge gojzarje(cena okol 200 eurov)?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies