Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
igorca / Zadnja sporočila

igorca - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
igorca15. 09. 2011 21:32:35
Velika večina vas, ki greste na Mrzlo goro iz Okrešlja verjetno vidi na ob začetku poti na desni strani spominsko ploščo leta 1926 ponesrečenemu Pavletu Šumanu. Ker sem pač zgodovinar mi dovolite, da vas spomnim na njegovo povsem pozabljeno prigodo. Čeprav je bil njegov ded kmečki sin iz Slovenskih goric (Zg. Ročica pri Sv. Ani) ki je zaradi svoje družabnosti in pridnosti naredil izvrstno profesorsko kariero na gimnazijah v Mariboru in na Dunaju, je bila njegova teta že cvet ljubljanske mestne elite in žena zadnjega kranjskega glavarja Ivana Šušteršiča. Njegov oče Janko je bil sprva visok uradnik patentnega urada na Dunaju, nato pa ustanovitelj in direktor patentnega urada v Beogradu. Brat Ivo je bil častnik in preizkusni pilot jugoslovanske vojske, ki se je tragično ponesrečil v Novem Sadu 31. maja 1926. Družina, ki je že v prvi vojni izgubila hčer Marico je šla tiho žalovati v Logarsko dolino. 22. julija 1926 je šel Pavle, ki je takrat študiral medicino, obiskati materine sorodnike na Železno Kaplo, ko pa se je proti večeru sam vračal nazaj, ga je zamikala še Mrzla gora. Uspel je priti na vrh, a pri sestopu je v temi zdrsnil in padel... Starši so kurili kresove in ga iskali več dni preden so ga našli. Pokopali so ga na pokopališču v Solčavi. Verjetno si lahko samo predstavljamo, kaj sta na Okrešlju preživljala Šumanova, ki sta v samo dveh mesecih ostala brez obeh svojih sinov.
igorca24. 02. 2011 23:09:22
A ve kdo kakšne so kaj razmere nad in pod Kofcami ?
igorca31. 07. 2009 07:14:55
Včeraj sva šla s sodelavcem na Grintovec iz Češke koče čez mlinarsko sedlo. Pot je skoraj vsa kopna in dobro shojena. Snega je resda še nekaj malega pod vstopm v steno, a ne predstavlja večjih težav. Kolega je malce pred vrhom mlinarskega sedla izgubil svetlo modro čelado in če jo kdo slučajno kje najde naj mu prosim to sporoči na tel: 031 455 976
igorca16. 07. 2009 23:55:44
Danes sem s kolegom bil na Skuti. Na pot sva se odpravila iz Konca in čez Žmavčarje. Tik pred vstopom v steno sta še dve snežišči in vsem neizkušenim priporočam previdnost, ker je moj kolega danes drsel po obeh.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies