Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mentha aquatica

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Flowers
Flowers / Mentha aquatica
Mentha aquatica
Description of flower (Slovenian language):

Kratek opis: vodna meta - Mentha aquatica (L.)
Venec je zunaj gosto kratkodlakav.
Socvetje je ovršno, več ali manj enotno, sestavljeno iz močno zbližanih navideznih vretenc, katerih podporni listi so enako dolgi ali krajši od socvetij – komaj opazni (in mnogo manjši od stebelnih listov), ter je glavičasto (na vrhu kroglasto) manj kot 2x tako dolgo kot je široko. Pojavljata se sicer lahko tudi 1-2 socvetji iz navideznih vretenc, pod glavnim socvetjem v zalistjih zgornjih listov.
Stebelni listi so vedno razločno pecljati s 15-25 mm dolgim pecljem lahko kratko dlakavi po obeh straneh ali zgoraj skoraj goli.
Je rastlina visoka 15-50 cm s pritlikami, ki so v vodi olistnate in uspeva le na mokrih rastiščih, pogosto zamočvirjenih ali občasno poplavljenih. (ne samo vlažnih)

Mete iz skupine M. x piperita agg. (agregat – skupina) naprimer imajo socvetja, ki so 2-4 x tako dolga kot so široka. Venec je zunaj gol ali pičlo dlakav. Listi so lahko goli ali močno dlakavi, pecljati s pecljem krajšim od 15 mm.

Mete iz skupine M. spicata agg. pa imajo ovršna socvetja, ki so več kot 4x tako dolga kot so široka in so lahko enovita ali večkrat prekinjena, listi so večinoma sedeči le spodnji lahko kratkopecljati.

Glede na meti s podolgastima stožčastima socvetjema, pri katerih sem se že oglasil, naj povem, da so mete kot celota kar zahteven rod za določanje, še posebej pa skupina M. spicata agg. s podolgastimi, koničastimi socvetji. Zaradi velike variabilnosti znotraj samih vrst in zaradi številnih medsebojnih križancev, ki so ali pa niso plodni in se razmnožujejo lahko vegetativno.
Za ilustracijo naj napišem da sem sodijo npr.: M. Spicata; M.longifolia, M. x rotundifolia, M. x villosa, M. suaveolens, M. microphylla ( »x« v nazivu pomeni da je križanec), pa še se bi kaj našlo.

Naslednja skupina met pa so mete s socvetji, ki so prekinjena – sestavljena iz navideznih vretenc v zalistjih stebelnih listov (podpornih listov socvetja) na kolencih od katerih je sorazmerno lahko prepoznavna le polaj (ali polajeva meta) M. pulegium, ki ima podporne listje socvetja približno enako velike ali le malo daljše kot je socvetje. Ostale mete iz te skupine vključno z njivsko meto M.arvensis, pa imajo podporne liste socvetij mnogo daljše od socvetij. Nekoliko izstopa le M. arvensis, ki je normalno plodna z razvitimi prašniki in pri kateri je zvonasta čaša komaj vidno ožiljena, ostale pa imajo zakrnele prašnike in čaše ki imajo močno izstopajoče žile.

Opis je prispeval uporabnik Jojoj.

Pictures:
Mentha aquatica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing