Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Chamorchis alpina

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Flowers
Flowers / Chamorchis alpina
Chamorchis alpina
Description of flower (Slovenian language):

Zeleni volčji jezik in alpska cepetuljka - podobnost:
Razlikovanje kukavičevk nekateri pravijo orhidejevk (Orchidaceae) je lahko kar nesigurno, samo po habitusu ali splošnem izgledu.
Zeleni volčji jezik in alpsko cepetuljko bomo zlahka zamenjali le po višini rasti in barvi »čelade«, to je 5 perigonovih listih, ki »pokrivajo« cvet, medtem ko je 6. perigonov list (spodnji od 3 iz notranjega kroga) znatno drugačen – poimenovan medena ustna. Barva čelade je pri obeh vrstah zelo variabilna in podobna od zelenkaste, rumenkaste do rdečkaste.
Zlahka pa ju bomo ločili po sledečih lastnostih:
Zeleni volčji jezik - Coeloglossum viride (L.) Hartm.
Medena ustna je črtalasta – na dnu enako široka kot na konici. Na konici je razcepljena na 3 krpe, s tem da je srednja krpa izrazito manjša od stranskih, včasih skoraj zakrnela, da jo komaj opazimo, zato je medena ustna lahko na izgled dvorogljata (kot kačji jezik). Po barvi je lahko rumena do zelenkasto rdečkasta.
Steblo je gladko okroglo in olistnato najmanj z enim (1) stebelnim listom sicer jih je lahko 3-6.
Listi so ploski podolgasto jajčasti, na konici +- priostreni in nožničasto objemajo steblo. Pritlični so nekoliko večji od zgornjih.

Alpska cepetuljka - Chamorchis alpina (L.) Rich.
Medena ustna je proti vrhu klinasto zožena. Pri dnu je širša kot na vrhu. Cela! – nedeljena s topo priostreno ali zaokroženo konico. Sprva rumena a hitro propade in porjavi.
Steblo je robato in NEOLISTNATO!
Listi so samo pritlični , črtalasti približno enako dolgi kot steblo.
Naj omenim le še, da je po novem (trenutno) zeleni volčji jezik prerazporejen iz rodu Coeloglossum v rod Dactylorhiza, tako, da vas nebi zmotilo, če boste v najnovejši literaturi, ali v literaturi, ki šele nastaja našli vrsto Dactylorhiza viridis (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase. Pa mogoče celo brez navedbe sinonima Coeloglossum viride. V obeh primerih gre po slovensko za zeleni volčji jezik.
Naj rečem še, da je pri orhidejevkah skorajda nujno prikazati tudi medeno ustno, kajti mnogo je takih, ki jih lahko ločite med seboj le po tem »kriteriju«.
Pa še to. Vse slovenske kukavičevke – orhidejevke so OGROŽENE in zato zaščitene rastline. Toda neutrudne ljubiteljice narave bodo zgleda še naprej redčile vrste s trganjem cvetja. Na primer lepi čeveljc na Zelenici bo kaj kmalu lahko izginil, tako kot škrlatna kukavica na slovenski obali. Pa še kakšna druga in drugje tudi.

Opis je prispeval uporabnik Jojoj.

Pictures:
Chamorchis alpina Chamorchis alpina Chamorchis alpina Chamorchis alpina Chamorchis alpina Chamorchis alpina Chamorchis alpina
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing