Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Leucanthemopsis alpina

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Flowers
Flowers / Leucanthemopsis alpina
Leucanthemopsis alpina
Description of flower (Slovenian language):

Opis: Majhna, šopasta, pritlična rastlina s številnimi vzpenjajočimi se cvetnimi stebli, vsako raste iz talne rozete podolgovatih ali suličastih listov, ki so pernatokrpati ali razdeljeni na 2-4 dele, glede na podvrsto (od podolgovate dlanasto-zobate do dlanasto-krpate oblike); so rahlo blazinasto izbočeni. Stebelni listi so premenjalni, kratki in celi. Na vrhu cvetnega stebla je en košek, širok 2-4 cm, z ravnim socvetiščem, ki ga ovijajo številne prekrivajoče se brakteje ovojka. Ploščato socvetje sestavljajo rumeni cevasti cvetovi; zunanjih jezičastih cvetov, ki so beli ali občasno rožnati, je od 15 do 30, dolgi so 8-12 mm, na vrhu z majhnimi zobci.
Obstaja nekaj podvrst.

Velikost: 5-15 cm
Obdobje cvetenja: julij - avgust
Ekologija in razširjenost: grušč nižjih pobočij, morene, ustaljena melišča, skale, prepadi in suhi travnati pašniki, na silikatni podlagi, od 1800 do 3900 m visoko.
Zelo pogosta na Pirenejih, v Alpah, na Apeninih in v Karpatih, na Korziki in v gorah osrednje-zahodnega balkanskega polotoka.

Opis je prispevala uporabnica malenka.

Pictures:
Leucanthemopsis alpina Leucanthemopsis alpina Leucanthemopsis alpina Leucanthemopsis alpina Leucanthemopsis alpina Leucanthemopsis alpina
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing