Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / julian alps / v. tičarica 1892 m (trenta) in čisti vrh
 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh
4.7.2010 - gorska koza
Leto je naokoli in tako sva včeraj ponovno najinega 16-letnika odpeljala na Mladinski planinski tabor - tokrat v Trento.
Za cilj sva si izbrala V. Tičarico, ki se dviga 1300 m točno nad kampom. Zaradi dogovorjene pozne ure prihoda na tabor sva začela Na skali pri spodnji zapornici dokaj pozno, malce pred dvanajsto.

Prijetna in lahko sledljiva stezica naju je peljala čez Dol pod plazmi na opuščeno Planino v plazeh, kjer sva takoj za lovsko prežo zavila levo (čez Utro).
Sprva dobro vidna pot pripelje do izrazite, precej vlažne dolinice polne blata. Vse polno sledi v blatu priča, da se sem divjad hodi napajati, pa tudi povaljati v blatu da se ohladi in znebi zajedalcev. Zato vodi do, in iz nje, vse polno stečin. Izbrala sva prehod ob desnem robu po bujno zaraščenem melišču pod strmim ostenjem na greben.
Nadaljevanje po brezpotju (morda malce preveč desno), iskanje prehodov, prečenje strmih trav in "pretepanje" z rušjem naju je pripeljalo do travnate doline pod Košutnikom, kjer sva zopet "pohodila" vidno in rušja obžagano stezico proti vrhu V. Tičarice.
Pogled z vrha v Trento je veličasten, razglede na okoliške vršace je onemogočala nizka kopasta oblačnost. Bližale so se popoldanske nevihte...

Sledil je sestop in prečenje pod grebenom Košutnika in Šnite proti Čistemu vrhu, kjer je v bujni podrasti in visokih travah stezica še nekajkrat izginila. Kjub temu sva se dokaj hitro znašla na sedlu pod Čistim vrhom in ga Čez Drt tudi dosegla.
Na vrhu se je za trenutek sicer pokazalo sonce, vendar je v Špičju in v smeri Vršiča nekajkrat prav grozeče zagrmelo. Hiter sestop po stari tovorni poti do izhodišča, kjer se je ravno ob preobuvanju, nad Sočo razdivjala nevihta.
LP, Marjan in Nataša

V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Ravni dol - Čisti vrh, Plaški vršac, Kanjavec, M. Špičje1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Planina v plazeh2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Vel. Špičje s Pl. v plazeh3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh opuščen stan na Pl. v plazeh4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Čisti vrh izpod vznožja V. Tičarice5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Trenta - 1300 m spodaj6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pogled s Čistega vrha proti V. Tičarici7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh V. Špičje s Čistega vrha8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Suhi potok - slapič9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Suhi potok kmalu ponikne v Dolu pod plazmi10
GITA     
27.5.2011
Trentarska samota naju je spet zvabila…(pa niti ni bilo tako samotno, kot sva pričakovala nasmeh…ampak o tem kasneje…). Zapeljeva se do vasi Na skali in še malo naprej in parkirava kot običajno pri prvi zapornici. Danes sva se namenila poiskati neoznačeno pot na malo višjo sosedo Čistega vrha, Veliko Tičarico. Po že znani poti doseževa planino V Plazeh, tam tudi brez problemov najdeva potko, ki vodi na najin današnji cilj. Sprva ji uspešno slediva, potem pa kar naenkrat »izgine«zavijanje z očmi. Malo se razgledujeva in se odločiva nadaljevati po dobro vidnih gamsjih sledeh…to se nama je zdelo še najbolj poti podobno…ampak po dobre pol ure grizenja kolen nama postane jasno, da to ne bo to… zadrega…Vrneva se do mesta, kjer sva »izgubila« stezico in iščeva nadaljevanje…korak za korakom pregledujeva okolico…nič…na koncu, ko že nisva več vedela, kako bova nadaljevala, ugotoviva, da se potka, ki na tistem mestu zavije v levo, skriva pod velikim podrtim drevesom, ki je ležalo vzdolžno točno na njej in jo zakrivalo v dolžini 10-15 metrov. Obideva podrto drevo in najdeva nadaljevanje potke, ki ji potem brez težav slediva naprej. V zadnjem delu sva pričakovala »pretepanje« z ruševjem, pa so prehodi tako lepo speljani, da če jih »zadaneš«, ni prav nobenih težav. Med tem se je že pošteno pooblačilo, tako da razgledi niso bili brezhibni, pa še vedno čudoviti. Opraviva par telefonskih klicev in »bovška obveščevalna« res deluje, kot se šika mežikanje, tako da izveva, da se tod okoli potika tudi soforumašica Velesa. Dobiva njeno telefonsko, jo pokličeva in se zmenimo, da če ne drugače, se vidimo pri avtomobilih. Nisva si mogla kaj, da v tem čudovitem dnevu ne bi nadaljevala še na Čisti vrh. Na približno pol poti sestopa srečava Veleso, ki se je vračala z Velike Tičarice in skupaj jo mahnemo v dolino, potem pa v Trenti nazdravimo uspešni turi in novemu poznanstvu nasmeh.
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Že med vožnjo čez Vršič zagledava današnji cilj....1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Sprva dobro vidna stezica....2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh ...postaja vse ožja in vse bolj zaraščena...3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Na planini V Plazeh...4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Lovska opazovalnica na planini, zadaj Čisti vrh...5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Domačin :-)...prvi od treh, ki sva jih srečala...6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Med ruševjem proti vrhu Velike Tičarice...7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pogled na Bavški Grintavec...8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Šopek na vrhu...9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Dolina Trente in velikani nad njo...10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Veliko Špičje11 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Utrinek...12 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pogled nazaj na Veliko Tičarico, zadaj Bavški Grintavec...13 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pogled na Jalovec s Čistega vrha...14 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Celotna pot je en sam botanični vrh...15 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pogačice so komaj dobro začele cveteti...16 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Suhi potok ni v tem času prav nič suh....17
otiv     
27.5.2011
Tudi kače imajo rade svoj mir,saj jim človek povzroča nemir.Lepo za dušo in telo, pa tudi za naše oko.
Lep pozdrav v Bovec!
Jany     
27.5.2011
Zanimiv opis, se bere kot napet roman. Pa pohvala za res lepe slikce.
LP
GITA     
27.5.2011
Hvala obema! Trenta in gore nad njo so res "za dušo"...nasmeh
velesa     
27.5.2011
Tudi jaz sem se včeraj odločila uživati trentarsko samoto, ki je prerasla v prijetno druženje.
Začnem pri prvi zapornici nad vasjo Na skali. Najprej po poti, potem pa iščem stezice, ki skrajšajo pot. Na planini V Plazeh poiščem stezico, ki vodi na Veliko Tičarico nad Trento. Ko pa pridem do blata, kjer so le sledi živali, se mi steza zgubi. Nekaj časa oprezam za njo, a neuspešno. Odločim se, da pojdem najprej na Čisti vrh, na katerega me pripelje dobro vidna steza.
Po velikem uživanju se odpravim v iskanje steze na Tičarico. Tavam gor pa dol, nakar se odločim, da pojdem kar po grebenu. Ojej - da nebi šla! Zašla sem v ruševje. Blodenje po njem je kar mučno. Sploh nisem vedela, kje naj bi bila prava steza - le smer mi je bila znana. Postalo pa je bolj prijetno, ko po telefonu zaslišim neznani glas - GITA z družbo nasmeh! Srečneža sta že na Tičarici, jaz pa šele iščem pravo stezico. Ja, v tem koncu je teren kar dobro shojen od divjadi. Končno se odločim za dobro vidno, ki se pozneje izkaže, da ni prava. Vodi me mimo vrha Tičarice. Kaj pa zdaj? Ni druge, kot zaviti desno v strmi breg - in to spet skozi ruševje. No, pa tudi to je doživetej, pa čeprav mučno. Končno stopim na Tičarico, a Gite ni bilo več. Kmalu sestopim v upanju, da najdem stezo, ki vodi k planini V plazeh - a zaman. Zato grem v smeri Čistega vrha in pridem na znano stezo. Dohitim Gito z družbo. Ostanek poti mine prav fletno in napitnica je zelo teknila. nasmeh
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh izhodišče - prva zapornica1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pot krasijo različne cvetice - tržaški svišč2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh mokri Suhi potok3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh mogočno ostenje Lepega špičja4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh planina V plazeh5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh alpski zvonček6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh tale se pa že vrača7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh macesni so že odeti v pomladno obleko8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh plahtica se še kar kopa v jutranji rosi9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh alpski kosmatinec10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Velika Tičarica nad Trento11 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh mogočni utrinek12 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh še kar nekaj snega pod Lepim Špičjem13 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh na sedlu Čez drt14 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh resje že cvete, ognjeno rdeče je...15 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh prijazni domačin se mi umakne s poti16 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh in vrh Čistega vrha17 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh nebesni utrinek18 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Prehodavci se še lahko pohvalijo s snegom19 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh bilo je vroče, a trije lepotci so si nadeli pokrivalo20 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh alpska velesa21 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh slečnik  22 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh šopek z Velike Tičarice23 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh globoko spodaj pa lepotica - miss dolin24 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh končno se razgledam s Tičarice25 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh avrikelj26 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh še pogled na Trentarske lepotce27
mukica     
28.5.2011
Obe sta preživeli lep dan...med rušovjem...nasmehLepe fotke,naju ta konec tudi čakamežikanje
rozka     
15.10.2011
Kot že večkrat, se je tudi danes izkazalo, da ni treba visoko po razglede, se je pa danes bilo treba kar potruditi, hehe. Zapeljeva se proti Vas na Skali in avto pustiva pri prvi rampi, nadaljujeva po cesti in kmalu desno v gozd ter kljub nemarkirani stezici skoraj meže do Čistega vrhavelik nasmeh. Zato se odločiva še za vzpon na Veliko Tičarico in tu se veselica začne, juhuuu. Spust iz ČV, ter na spodnji jasi desno, kjer stezice ni in ni bilomežikanje, veliko kozjih, zato iščeva najboljše prehode in se izogibava ruševju ter malo pod vrhom najdeva stezo in vrh je bil najinnasmeh...začetni sestop ok, nato desno na razpotju na stezico, ki pripelje direkt na planino v Plazeh, hmmmm, stezica se je kmalu spet skrila, kasneje sva kar naenkrat spet na njej, pa spet izgine, zato do planine kar po svoje. Od tu do izhodišča pa izzivi iskanja izginejomežikanje. Za vrhova je danes bil potreben trud, volja in nosek, še posebej za drugega, a sta naju nagradila s pravljičnimi razgledi, veter se je umiril, sonček je grel in kljub mrazu je bilo taman za pikniknasmeh...bil je res lep, zabaven jesenski dannasmeh
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh začetek po cesti1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh s ceste čez mostiček2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh prvi in edini možicelj, ki sem ga jaz danes videla, hehe3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh končno sonček4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh prvo martinčkanje, planina v Plazeh5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh utrinek6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh vrh Čisti vrh7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh JAlovec in Pelci8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh od Pihavca do Prisojnika9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Lepo Veliko Špičje10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Velika Tičarica11 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh tu gor12 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pa desno, pa levo, pa dol,...13 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh vrh Velika Tičarica14 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Trenta15 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh juhuuu, stezica, ki pa čez čas kar izgine;)16 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh utrinek 17 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh dolinica Dol pod Plazmi18 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh spremstvo, ehhe19
peter2     
9.10.2012
Včeraj sem obiskal Čisti vrh in Veliko Tičarico.
Pri prvi zapornici nad vasjo na Skali sem pustil avto. Kakšna dva km. po desni cesti, potem pa po bližnjicah, ki kar nekajkrat prečijo cesto, do planine v Plazeh.
Tam sem kar nekaj časa iskal nadaljevanje poti proti Veliki Tičarici, zmeden ki pa ga nisem našel. Zato sem se odločil, da grem kar naprej po cesti in potem po stezi do sedla čez Drt. Pot je dobro vidna, proti sedlu je vse več macesnov, ki že dobivajo jesenske barve.
S sedla Čez Drt je do Čistega vrha le še par minut. Razgledi z vrha so čudoviti eeknasmeh. Vrh premore tudi vpisno knjigo.
Proti Veliki Tičarici sem šel bolj po svoje. Ponekod sem sledil pot, ki pa se je že naslednji trenutek izgubila. Še najbolj zanesljiv znak, da sem na pravi poti so bile požagane veje, verjetno delo lovcev.
Spet sem okleval, od kod pričeti vzpon na sam vrh Velike Tičarice. Nekaj sledi sem našel na neki jasi. Do vrha potem ni bilo problemov, pot je lepo posekana rušja.
Z vrha je Trenta daleč pod nogami, Bavški Grintavec pa neverjetno blizu. Sploh pa je okrog in okrog venec čudovitih vrhov in sploh ne veš, kaj bi gledal zavijanje z očmi.
Vrnitev na prej omenjeno jaso, kjer sem potem našel še pot proti planini Pod Plazmi. Pot pa se je spet kmalu izgubila, ozr, razcepila ne več drobnih stezičk, tako da sem do planine spet prišel bolj po svoje.
Čudovita tura za ljubitelje samote. Pot bomo sigurno večkrat izgubili in jo potem spet našli. Mogoče se bo komu, ki bo pot prevečkrat zgrešil tura celo nekoliko zamerila, a verjetno je to cena za mir, samoto in divjino mežikanje

Slike pa so tukaj: http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2012-10-09
http://www.petersfoto.si
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Čisti vrh in Veliko Špičje z Velike Tičarice1
ljubitelj gora     
26.10.2014
Na današnji dan sem se odpravil na Veliko Tičarico in Čisti vrh. Začnem na ostrem levem ovinku, malo po cesti, malo po krajših lovskih stezah. Ko prispem na planino V Plazeh poiščem stezo, sledim do blatne izravnave, nato pa na levi poiščem stezo (pri tej blatni izrav.), tej sledim do Velike Tičarice. Na vrhu lepo vreme in krasni razgledi. Sestopim, spustim se čim nižje, do travne izravnave, nato horiz.nadaljujem in kasneje pridem na stezo, ki pelje na Čisti vrh, tej sledim do vrha in tud tu gor razgledi na vse možne konce. Tu gor si vzamem cca 1 uro za opazovanje hribov, gora, nekaj pojem, popijem, potem pa sestopim nazaj do planine in nazaj do izhodišča.
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pl.V Plazeh1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh vrh Vel.Tičarica2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Triglav3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Prisank4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Jalovec5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh poraščen vrh Vel. Tičarica6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pot na Čisti vrh7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Velika Tičarica 8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Čisti vrh9
ločanka     
14.9.2017
Sem že pri prvem obisku pred petimi leti razmišljala, da to ni bil hkrati moj zadnji. Prav nasprotno, vse bolj sem prepričana, da bom vedno izkoristila vsako možnost, ki se bo pokazala, da se spet povzpnem nanju. In včeraj se jenasmeh.
Najprej smo se povzpeli na V.Tičarico, ki sicer ne premore niti 1900m, pa nam odpira široke poglede na skalne velikane, od katerih nekaterih ni mogoče v hipu pravilno poimenovati, saj nam kažejo vsakič neko drugo podobo. Vse je blizu, komaj kaj je daleč.
Skoraj na dosegu roke nam je Bavški Grintavec, ki je pa prav neverjetno blizu, s prav posebno lepo podobo, eleganten, s te strani mi je še posebno všeč.
Je kar prostoren ta vrh, če malo postopiš še okoli, lahko pogledaš še na Pl.v Plazeh.
Kar dolgo smo si vzeli vrh za občudovanje, so se pa v tem času vrhovi zavili v oblake, najbrž zato, da se še vrnemo.
Mislim, da je V.Tičarica še dosti boljše razgledišče kot Čisti vrh, no včeraj je to vsekakor držalonasmeh.

Smo pa preverjali možnost sestopa v Ravni dol, kar bi bil idealni načrt za prihodnjič. Ali pa še boljše, vzpon preko njega.
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh slana ob poti1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh na pl. V plazeh2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Poprovec, Zadnja Lopa, Malo Špičje,  spredaj Čisti vrh6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Lepo Špičje, Plaski Vogel7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh v smeri Triglava, v ospredju Zadnjiški ozebnik8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pogled čez Ribežne, med Srebrnjakom in Trentskim pelcem10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh lepotec nad  Kriškimi podi, približan11 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Goličica in njeni sosedje12 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh13 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh preko Vršiča14 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh15 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh16 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pogled preko Malih vrat17 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh18 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh19 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh megle vse nižje, pod njimi  Plaski Vršac20 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh zadnji vpisi21 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh22 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pogled na Trebiški dol23 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh24 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh polno vode včeraj v sicer Suhem potoku25 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh ne vem kam bi pred njim tekel26 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh pogled proti Škrlatici včeraj27
ljubitelj gora     
1.11.2019
Macesni so še žarel. V Ravni dol in na Plazjanski Vršac in na Čisti vrh ter na Veliko Tičarico. Iskanje prehodov med rušjem in stezica ki se pojavi in izgine a vse našel.
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh11
Loerst     
17.2.2020
Že Velika Tičarica nad Trento ni pogosto na radarju pohodnikov, njena nižja soseda Mala Tičarica (1.798 m) pa verjetno sploh redko vidi koga. Poti ni, teren pa je naporen in težko prehoden, saj je vse polno nekih lukenj in jam, ruševja in podrtih dreves. Skratka, nekaj zame. nasmeh

Avto pustim pred zapornico in se sprehodim do Planine v Plazeh (cca 5,5 km). Karta sicer pravi, da vmes obstaja tudi bližnjica, ampak se mi je zdelo, da bo šlo hitreje po shojeni poti. Na Planini malce odmora potem pa kar naravnost gor. Hrib se sicer postavi malce pokonci, ampak je vse polno lepih prehodov in oprijemkov, tako da vendarle ni pretežko, če pa komu to vendarle ne leži preveč, bo z malce dodatnega časovnega vložka in umikanja na levo lahko gor prišel tudi po bolj položnem terenu.

Na poti je bilo vsega - s soncem obsijano pobočje, le malce naprej metrski snežni zamet (seveda sem stopil direktno notri, ehh.. na srečo sem imel gamaše), pa malce lomastenja po 30 cm snega, pod vrhom tudi mestoma poledenelo, ravno toliko, da se je udrl samo vsak tretji ali četrti korak, pa le nekaj metrov stran sončne in povsem kopne zaplate... Posebna oprema ni potrebna, razen že omenjenih gamaš.

Za dol sem si izbral drugo pot, z idejo, da če bom šel bolj poševno, da bo malce manj strmo in lažje, ampak sem verjetno samo sam sebi zakompliciral pot, ker je bilo to eno samo ljubo lomastenje čez šavje, le malce dlje je trajalo, kot če bi šel direkt dol. nasmeh

Zaradi poznega začetka in dolgega dostopa me je ujela noč, tako da sem nazajgrede zatopljen v svoji misli počasi in v tišini korakal po cesti, ko se je vame skorajda zaletel jazbec. Saj ne vem, kdo od naju je bil bolj osupel in presenečen. Za hipec se spogledava, potem pa je že odhlačal nekam v podrast.
V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Zemljevid poti. Začetek je ob (zaklenjeni) zapornici.1 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Začetek poti je lagoden sprehod po lepi cesti.2 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Nekje na 1.300 m.n.m. se začne sneg. Čeprav ga je malo, je lažje hoditi po stopinjah predhodnikov.3 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Na Planini na Plazeh, pogled proti Velikemu Špičju (levo)4 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Tukaj nekje se gre naravnost gor na Malo Tičarico5 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pa še pogled nazaj na Planino v Plazeh6 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pa že na vrhu Male Tičarice7 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Mislim, da je tam nekje na sredini Travniški rob (2.141 m), skrajno desno pa Plazki Kuk (2.019 m)8 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Je zmanjkalo časa še za višjo sestro, Veliko Tičarico. Če bi bil teren lažje prehoden, bi šlo, tako pa kar traja. da se človek prebije čez tole. 9 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Teren je čisto preluknjan, večjih ali manjših udrtin je vse polno.10 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Tu in tam se skriva tudi kakšna bolj nevarna past, zato je potrebno nekaj previdnosti.11 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Oh, čisto možno, da obstaja kakšna bolj normalna pot, no, jaz sem imel eno ljubo lomastenje čez šavje. :)12 V. Tičarica 1892 m (Trenta) in Čisti vrh Pa že spet pri Planini v Plazeh, čakalo me je še nekaj km sprehoda nazaj do izhodišča.13
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing