Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Jezerski Stog - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / julian alps / jezerski stog
 Jezerski Stog
j.     
8.5.2020
Včeraj (četrtek, 7. maja). Iz planine Blato po neoznačeni poti na obe Grintovici in dalje na Planino pod Mišelj vrhom. Od tam čez jezerski preval in na Jezerki Stog. Čez Planino Krstenica proti Planini v Lazu (vmes na Ograde) in nazaj do avta.

Ogromen, blaten in grd kolovoz nad Planino Blato ubija voljo do hoje. K sreči so se ohranile tri oznake na drevesih, ki na zares primernih mestih opozorijo na odcepe. Že kar nekaj let staro podrtijo dreves pod hribčkom Na vrhu se obide po desni, po komaj zaznavnem prečenju markirane poti Voje - Krstenica sem se usmeril levo pod podrtijo in naletel na dobro uhojeno stezo proti Grintovicam.

Prvemu snežišču v dolini zahodno od Planine Vrtača sem se izognil, sneg je bil trd kot kamen. Naprej do Planine pod Mišelj vrhom kljub številnim snežnim zaplatam ni bilo težav. Pod planino sem se dodobra nasmejal radovednemu svizcu, ki me je kar naprej hodil gledat iz svoje luknje. Od tam naprej pa je bila orientacija po popolnoma zasneženem gozdu zelo težavna. Vsak odmik od nevidne poti je praviloma pomenil možnost ugrezanja v zasneženo ruševje, včasih do pasu. Čeprav sem bil tam pred tremi meseci, se mi je vse zdelo novo in neznano, pomagal sem si z GPS. Zadnja strmina do Jezerskega prevala je bila idealna za vzpon - ugrezal se je le prvi del podplata, cepina, ki sem ga imel pripravljenega, nisem rabil.

Pot na Jezerski stog je v celoti kopna, na severnih straneh pa skoraj popolna zima. Nad vrhom je letel jadralni padalec ki se tam znašel od kdo ve kje. Nadaljevanje proti Krstenici ni bilo problematično (dolinica od planine Jezerce navzgor proti Hribaricam je pretežno zasnežena, sneg se najbrž kar precej predira).

Podobne razmere (občasen snega na poti) so na poti proti Planini v Lazu. Izzvala me je z možici označena pot na Ograde, pa sem skočil še tja gor. Enkraten vrh, obdan s stenami z vseh strani, a ko hodiš po poti, prepadov sploh ne vidiš. Razen nekaj nenevarnih snežišč med ruševjem je pot v celoti kopna, na osojni strani vrha pa kakšen meter ali celo več snega.

Planino v Lazu sem ujel v zadnjih sončnih žarkih, ki so zelenim travam okrog koč nadeli pravljično barvo. Sestop do Planine Blato brez posebnosti, le v spodnjem delu je namesto kolovoza slab kilometer blatne in razvožene traktorske poti.

Vreme je bilo idealno. Razen na planini Krstenica, kjer sem srečal enega gospoda, ki je fotografiral, ni bilo nikjere žive duše. Je bilo pa zato srnjadi, gamsov in firbčnih svizcev pod Mišelj vrhom na pretek. Osamljeno, tiho, prijetno pomladansko. Na osojnih straneh pa še kar kraljuje zima in zapoveduje zimsko opremo.


Jezerski Stog Planina Blato v mrzlem jutru.1 Jezerski Stog Iz Planine Blato pelje blaten kolovoz.2 Jezerski Stog Tri oznake za planino Grintovico so točno tam, kjer je treba.3 Jezerski Stog Tri komarče na podrtiji pod hribčkom Na vrhu.4 Jezerski Stog Planina Zgornja Grintovica. 5 Jezerski Stog Iz drevesa izrezljana skulptura na Planini Zgornja Grintovica.6 Jezerski Stog Zgornja Grintovica.7 Jezerski Stog Snežišče zahodno od Planine Vrtača je bilo trdo kot kamen.8 Jezerski Stog Škednjovec in Mišeljski konec.9 Jezerski Stog Presihajoče jezero pod Planino pod Mišelj vrhom.10 Jezerski Stog Svizec je bil samo radoveden, čokolade mi ni zavil.11 Jezerski Stog Jeklarjev stan na Planini pod Mišelj vrhom.12 Jezerski Stog Drugi od treh ohranjenih stanov je še popolnoma v snegu.13 Jezerski Stog Zima na osojni strani Jezerskega prevala.14 Jezerski Stog Tale je bil gor pred mano.15 Jezerski Stog Zaradi čistega zraka so bili razgledi izjemni. Pod Malim Triglavom koča Planika.16 Jezerski Stog Debeli vrh, Vzhodni Vršak, Hribarice, Škednjovec.17 Jezerski Stog Ogradi. Stene okrog in okrog.18 Jezerski Stog Jezerski Stog - na levi zima, na desni pomlad.19 Jezerski Stog Adam, Eva in Prevalski Stog.20 Jezerski Stog Snežne gobe na snežišču pod Jezerskim stogom.21 Jezerski Stog Na Planini Krstenica vse cveti.22 Jezerski Stog Obilica vresja na Krstenici.23 Jezerski Stog Debeli vrh malo izpod vrha Ogradov.24 Jezerski Stog Vršnja strmina Ogradov. Pot je v celoti kopna.25 Jezerski Stog Planina Krstenica z Ogradov.26 Jezerski Stog Večerne pravljične barve na Planini v Lazu.27 Jezerski Stog Planina Blato s poti nazaj.28 Jezerski Stog Sled.29
peter2     
15.9.2020
Včeraj na Jezerski Stog.
Okoli planine Blato je veliko novih vlak za spravilo lesa zato je pot na Krstenico malo težje sledljiva. Vlake segajo kar daleč proti Krstenici.
Naprej pot b.p. S Krstenice sva šla po južni varianti na vrh, dol pa na Jezersko sedlo in planino Jezerce. Srečala le par pohodnikov.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2020-09-15
http://www.petersfoto.si
Jezerski Stog Z Jezerskega Stoga na Jezerski preval1
MPS     
15.9.2020
Kratek filmček s pohoda na Krsteniški in Jezerski Stog, ter skalna osamelca Adama in Evo. Nameravali smo osvojiti še Prevalski Stog, pa smo se zaradi goste megle odločili, da gremo nazaj. Na koncu smo pa komaj ušli še dežju. Video je na povezavi: Krsteniški Stog, Jezerski Stog, Adam in Eva, 16.8.2020

Varen korak.
Mirko
Majdag     
16.9.2020


Kot vedno super, ga je kar prehitro konec, Mirkonasmeh..
Page: 1 2 3 4       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing