Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gobe - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Gobe
dprapr     
11.9.2020
V trentarskih koncih jih lahko kar ob mulatjeri pobiraš.nasmeh
Gobe1 Gobe2
miri     
11.9.2020
sl.2,to ni mulatjera,ampak cesta.
Misantrof     
12.9.2020
Evo slikal nisem, ampak lahko potrdim, da marele so. Šel sem pogledat place kjer sem jih v preteklosti že našel in glej ga zlomka v dokaj nedostopnem terenu recimo 10x10 metrov sem jih našel čez 30, tako da sem po 15 minutah zaključil.
Jurčkov pa pa pri nas še ni, da najdeš enega ali dva se moraš kar prekleto potrudit.
grega_z_brega     
13.9.2020
So...
Gobe1
grega_z_brega     
13.9.2020
Jesenski so začeli odganjat.mežikanje
Gobe1 Gobe2 Gobe3 Gobe4 Gobe5 Gobe6 Gobe7 Gobe8 Gobe9 Gobe10 Gobe11 Gobe12
ppegan     
15.9.2020
Prijetno s koristnim - greš v hrib, pa še "par" jurčkov dobiš, me je skor pod vsakim drevesom en čakal velik nasmeh
Gobe Tale je že lepo vn kukal. 1 Gobe Tale pa še ni bil zih, če bi se čist pokazu :) 2 Gobe Res jih je blo užitek nabirat. 3 Gobe Na vsake dva, tri metre je nov ven kukal. 4 Gobe Tud kak večji se je našel, veliko pa so jih požrle živali. 5 Gobe Tri v vrsto :) 6 Gobe Kljub temu, da so bli obgriženi, so bli večinoma zdravi. 7
dprapr     
18.9.2020
Nekaj današnjih...
Gobe1 Gobe2 Gobe3 Gobe4 Gobe5
Sorok     
21.9.2020
Tudi na Goričkem se najde kaj lepega - sem in tja...
Gobe1 Gobe2
dprapr     
26.9.2020
Dober tek.
Gobe1
velkavrh     
27.9.2020
Pred Črnobilom sem res poznal ogromno gob.Seveda je v glavnem moje poznavanje gob zgubljeno. Od Soroka in dprapr imamo dve različni glivi.Od dprapr je borova gliva ali borov glivec-izredno okusna goba-se pa redko najde. Od Soroka pa bo podobna gliva -hrastova gliva ali glivec,ki pa je užitna samo mlada.Drugače pa je tudi malenka odlična poznavalka gob in po povedala , če sem prav določil.
dprapr     
27.9.2020
Da se borov glivec redko najde, pa ne bo držalo. Veliko sem jih že letos videval. Sedaj pa so itak v polni rasti.nasmeh
velkavrh     
27.9.2020
Dodal bom še na temo gobanov ali jurčkov -kakor hočete. Gobanov je ogromno-od užitnih, neužitnih , pogojno užitnih in strupenih.Najbolj so nam poznani gobani pod latinskim imenom Boletus kamor spada med drugim tudi naš ajdovček,rumeni,poletni jesenski goban-jurček,borovnik-jelkov goban.To so bili užitni gobani.Imamo tudi neužitne-težki goban,grenki goban in pogojno užitne-žametni goban,svinjski goban.Vem , da je samo vražji goban strupen, lahko pa ga zamenjamo z vsemi gobani, ki imajo rdečo trosovnico.Pokomentiral bom dpraprovo bero. .Lepo se vidi po betih in klobučkih , da so na slikci 2.,3.,in 5. ajdovčki ali črni goban-jurček.Na št. 1 pa je že lahko jesenski goban -jurček, ki ima klobuk svetlo ali temno rdečkasto rjav.Zanimiv pa je goban na slikci št. 4-po barvi klobuka bi bil lahko poletni ali pšenični goban.Treba pa je vedeti, da je prepoznava gobanov po barvi klobučkov nehvaležen posel.Na barvo klobukov vpliva več dejavnikov-osvetljenost, starost itd.Pomembno je poznati bet in trosovnico.To sva s kolegom že uspešno obvladala. Lani mi je kolega z društva pokazal v gozdu zelo redek goban-kraljevi goban-je izredno redek.Midva s kolegom ga nisva nikoli našla.Zanimivo , da ima trosovnico in bet rumeno.
dprapr     
27.9.2020
Pri gobanu na 1.sliki si podal pravilno prepoznavo, pri ostalih boš moral še naštudirati.nasmeh Prepoznave namreč niso pravilne.
Evo ti dva kraljeva, če jih bolj poredko vidiš.
Gobe1
velkavrh     
27.9.2020
dprapr,me pa zanima kam si jih ti pošlihtal.
velkavrh     
27.9.2020
madeira tudi jaz sem 03.09. slikal sličen kupček teh popolnoma belih gob.Pri tebi gre res za kadička. Moje pa so bile drugačne -mislim,da je dvotrosni kukmak.Na pritisk rdeči-nisem probal.
dprapr     
27.9.2020
Na vseh slikah so jesenski gobani.
Na 2., 3, in 5. sliki so t.i. smrekovi gobani, na 4.sliki pa bi se lahko imenoval tudi boletus citrinus, vendar se sedaj poimenuje samo kot jesenski goban.
Črnega gobana še v življenju nisem našel, ker nabiram samo lokalno. Res pa je, da ponekod v Sloveniji te temno rjave imenujejo ajdovčki, kar pa ni pravilno. Ajdovček je črni goban.
Majdag     
27.9.2020
drapr, v našem koncu gobam s temno rjavimi klobuki vsi pravijo ajdovčki. Saj včasih so skoraj črni. Je pač tako, kar slišiš deliš naprej...V knjigi Giuseppe Pace- Vse o gobah, sem poiskala sliko- črni goban, ajdovec, golomba, jurček. Pri nas pogostejši na Primorskem in v Istri.. Veselje je, ko ga najdeš, glavno, da je jurček..

velkavrh, takrat po Črnobilu je bilo gob v izobilju. Pa smo jih vsi nabirali, čeprav smo slutili zakaj tako rastejo....
Gobe - Črni goban, ajdovec, golomba, jurček, glavno je, da ga najdeš..1
dprapr     
27.9.2020
Zakaj so pa bili potem lani in predvsem predlani v takšnih količinah? Razen, če česa ne vemo.nasmeh
Jaz to povezujem z zimami. V letu 2018 je bilo v naših koncih v drugem delu zime ogromno snega, tla v gozdu so se počasi namakala. Neprimerljivo z letošnjimi razmerami, ko je suho kot poper. Redki nalivi pa nimajo učinka.
Čeprav se ne morem pritoževati čez prvi del sezone. Jurčkov in lisičk je bilo v izobilju.

Še povezava za črnega gobana...
https://boletales.com/genera/boletus/b-aereus/
velkavrh     
27.9.2020
Za smrekove gobane še nisem slišal-morda se tako reče lokalno.V literaturi je naveden borovnik ali jelkov goban-Boletus pinicola.Posebej je naveden jesenski goban-jurček-Boletus edulis.Sta si pa oba zelo podobna ,samo , da je bet pri borovniku širši.Rastišča imata oba podobna.

Veliko sva pri prepoznavanju uporabljala s kolegom različne gobje priročnike .Zadnje dve leti pred Černobilom pa priročnik Naše gobje bogastvo-avtorji Stropnik,Tratnik in Seljak.
dprapr     
27.9.2020
http://www.gobe.si/Gobe/BoletusEdulis

Še slika borovega gobana ali borovnika. Je drugačen od smrekovega...
Gobe1
Page: 1 2 3 ... 73 74 75 76 77       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing