Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Katera rožca je to?
velkavrh     
1.5.2017
Tokrat pa bera s ture od Sv. Lovrenca do Kališča in nazaj prek Gradišča. Nisem pa imel s sabo tokrat makro objektiva.
Katera rožca je to? Napoti od Sv. Lovrenca do križišča za Kališče je že polno clusijevega svišča.1 Katera rožca je to? Tudi dišeči volčin se najde.2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to? Nato pa kmalu od tega križišča za Kališče v skalah polno avriklja.4 Katera rožca je to? Sedaj je v polnem cvetu.5 Katera rožca je to? Najdem tudi wulfenov jeglič. 6 Katera rožca je to? In tudi visoki jeglič.7 Katera rožca je to? Nad potjo priplezam do rastišča vednozelene gladnice.8 Katera rožca je to? Najdem izrodno zlatico.9 Katera rožca je to? Na poti proti Gradišču cvete petoprstnik.10 Katera rožca je to? Na izhodišču na Gradišču pa vidim volčjo češnjo.11 Katera rožca je to? Pa tudi orlica je bila blizu.12
zlatica     
1.5.2017
Pa še nekaj rož iz Rakovega škocjana...lpnasmeh
Katera rožca je to? širokolistna grašica1 Katera rožca je to? navadni kloček- grmovnica2 Katera rožca je to? volčja jagoda3 Katera rožca je to? smrdljička4 Katera rožca je to? navadni strček5 Katera rožca je to? puhastolistno kosteničevje6 Katera rožca je to? cvetek mahovne popkorese7 Katera rožca je to? dlakavi repnjak8 Katera rožca je to? dvolistna senčnica9
Zvonček     
1.5.2017
Zlatica, sem si izbrala zvončica, pa je bilo ime že zasedeno, sem se odločila pa za zvonček. Danes sem prehodila vzhodni del Kraškega roba. Iz Zazida sem se najprej povzpela na Golič in nato preko Lipnika sestopila v Zazid. Po pomoti je fotoaparat ostal v avtu, zato nisem mogla poslikati številnih perunik, potonk in narcis. Zelo lepo!
Zvonček     
1.5.2017
Zlatica, če je na sliki št. 8 repnjak, je zelo zgoden. nasmeh
velkavrh     
2.5.2017
Zlatica na slikci št. 8 imaš puščičasti repnjak-Arabis sagittata.
zlatica     
2.5.2017
velkavrh, po tej sliki bi človek res lahko sklepal na puščičasti repnjak, saj je prav tako suličastega videza. Tega sem že videla v živo, vendar ne vem, če je čisto primerljiv z njim, saj ima ta liste zelo prilegle k steblu in malo bolj mesnate ter poraščene z dlačicami. Seveda pa ta primerek še ni v polni razvojni fazi in še ni pokazal vseh svojih značilnosti v celoti in je zato tudi izgled drugačen. Razmišljam, ali bi mogoče lahko bil dlakavi repnjak, bom pa dodala še par fotografij, kjer se vidi tudi listna rozeta, pa bi ti potem lahko še enkrat presodil. Ja, in Zvonček imaš prav, vsekakor je zgodnji, katerikoli pač je. zmedenvelik nasmeh
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to?2
velkavrh     
2.5.2017
Še enkrat sem natančno primerjal oba in res doumel, da gre za dlakavi repnjak.
otiv     
2.5.2017
Marjetice zale
v šopek se zbrale.
Naredile so veselje
izpolnile foto želje...velik nasmeh
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to?2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to?4 Katera rožca je to?5
zlatica     
2.5.2017
oh, velkavrh, hvala ti. Potem bo pa že držalo. Sem ti hvaležna, da si se posvetil določitvi. Pa spet eno rožo več poznam.nasmehmežikanje
otiv, tebi pozira vsaka rožca, ker jo lepo nagovoriš in tako veliko lepote od nje dobiš.velik nasmeh
piotr     
2.5.2017
S popoldanskega izleta v H.Zagorju, kjer je skoraj
kot v cvetličnem raju.nasmeh
Zaradi naglice kakšna slika ni najbolj ostra, se pa zahvaljujem za morebitna poimenovanja.mežikanje
Katera rožca je to? Škrlatnomodro ptičje seme1 Katera rožca je to? Navadna medenika2 Katera rožca je to? Golobja krvomočnica3 Katera rožca je to? Čopasta grebenuša4 Katera rožca je to? Navadna medenika5 Katera rožca je to? Cipresasti mleček6 Katera rožca je to? Jacquinov jetičnik7 Katera rožca je to? Popon8 Katera rožca je to? Krvavordeča krvomočnica9 Katera rožca je to? Glavinec10 Katera rožca je to? Zdravilna špajka11 Katera rožca je to? Mnogocvetni salomonov pečat12 Katera rožca je to? Dolgolistna naglavka-orhideja13 Katera rožca je to? Rjavordeča krvomočnica14 Katera rožca je to? Smrdljička-krvomočnica15 Katera rožca je to? Perunika16 Katera rožca je to? Šmarnica17 Katera rožca je to? Navadni netresk18
zlatica     
3.5.2017
piotr, pa poskusimo s poimenovanjem:
1. verjetno škrlatnomodro ptičje seme 2. 5. pisani zebrat, 3., 9. gozdna krvomočnica, 4. verjetno ena od grebenuš, 5. mleček, 7. jetičnik (mislim, da je Jacquinov) 8. popon 10. glavinec 11. špajka, katera?, 12. mnogocvetni salomonov pečat, 13. dolgolistna naglavka-orhideja, 14. rjavordeča krvomočnica, 15. smrdljička-krvomočnica, peruniko, šmarnico in netresk pa gotovo poznaš.
Če sem se kaj zmotila, pa naj še kdo popravi ali kaj doda. lp nasmeh
piotr     
3.5.2017
Hvala za vsebinski dodatek, zlatica.nasmeh
velkavrh     
3.5.2017
Da še jaz podstavim svoj piskerček:

št. 2. in 5. je navadna medenika ali navadna medenka-Melitiis melissopyllum

št. 3. in 9. je krvavordeča krvomočnica -Geranium sanguineum. Lahko se kupi celo gojeno.Tudi prinešena iz narave lepo uspeva.

št. 4. je čopasta grebenuša-Polygala vulgaris. Edino ta grebenuša je rdeče obarvana kot mi je znano. Vse ostale vrste so modre-grenka , navadna in še katera.Močvirsko pa še nisem videl.

št. 6. je cipresasti mleček ali garjavi mleček-Euphorbia cyprissias.

št.11. je zdravilna špajka-Valeriana officinalis agg.-znana zdravilna rastlina.

št. 10-glavnec-še nikoli nisem videl tako obarvanega.

št. 8-popon. Za popone večjih cvetov mi še ni uspelo ugotoviti vrste. Dobro poznam edino planinskega , ki ima najmanjše cvetove in ga imam celo na svojem skalnjaku-prinešen z gora.

št. 16-perunika-iz narave poznam ilirsko in bohinjsko.Obe sem imel doma. Zaenkrat še ne vem, če sta preživeli zimo.

št. 7-jetičnik-tega jetičnika ne poznam. Vem pa da sta si zelo podobna veliki jetičnik in barreliev pajetičnik.Že sem ju videl v naravi.

št. 18-navadni netresk-Sempervivum tectorum.
piotr     
3.5.2017
Velkavrh, hvala za profesionalno dopolnilo.nasmeh
zlatica     
3.5.2017
Branko, seveda, medenika, imaš prav, saj mi nekaj ni štimalo, pa se mi je mudilo od doma, od tod tudi površnost pri krvomočnici. Glavinec je pa res izredne barve, jetičnik bi pa rekla, da štima, ker sem ga srečala že na Plešivici, tvoja omenjena pa imata čisto drugačne liste, nerazcepljene. Prilagam Jacquinov jetičnik:
http://luirig.altervista.org/flora/taxa/index1.php?scientific-name=veronica+jacquinii.
Tako Piotr, pa imaš izpolnjen seznam, zdaj moraš imena samo še dodat k slikam velik nasmehnasmehvelik nasmeh
Apolonija     
3.5.2017
Pozdravljeni! Nekaj časa me ni bilo tu, pa vidim, da spet pridno planinarite, slikate, objavljate, določate in pridobivate znanje in izkušnje. Bravo.nasmehPosebno se razveselim kakšnega novega ali redkega obiskovalca. Vsaj mislim, da si ti, zvonček pa piotr, med njimi. Pa ti, Brane, si spet aktiven. Fino.

Zlatica, Brane, jaz pa se ne bi mogla kar tako odločiti za vrsto repnjaka. Bi se pa za jetičnik, ki je, Zlatica, gotovo Jacguinov. Tega imam na vrtu.

piotr, pa vendar tvoj seznam še ni čisto zaključennasmeh Primerjaj sliki tvojih dveh krvomočnic, obema si pripisal isto ime. Se ti zdita čisto enaki? Cvetovi? Ne. Prva ni krvavordeča, ampak je golobja krvomočnica.
http://galerija.foto-narava.com/displayimage.php?pos=-28211

Posebno me je navdušil glavinec temno škrlatne barve. Lahko je različica gorskega glavinca ali pa križanec med gorskim in še kakšnim drugim. Lepo.

Brane, še nekaj. Vem, da je latinščina težka. Čopasta grebenuša je Polygala comosa, navadna grebenuša pa je Polygala vulgaris. In obe sta lahko v rdečkastih odtenkih, kot še kakšna druga. Zanimivo, da tudi žanjevec, kako mu že praviš, otiv, spada med grebenuše. Ima pa piotrova res "čopek"nasmeh
piotr     
3.5.2017
Rečeno, storjeno/korigirano/.velik nasmeh
zlatica     
3.5.2017
Apolonija, tudi mi smo te zelo pogrešali, še posebej pa kakšne tvoje strokovne pike na i, brez katere stvari ne bi čisto štimale. velik nasmehvelik nasmehmežikanje
velkavrh     
4.5.2017
Apolonija, hvala! Res sem imel pomešani latinski imeni pri grebenušah v svojih albumih.Krvomočnici pa se ločita po zbitosti cvetnih listov .Pri krvavordeči se zdi kot ,da so zrastli skupaj,pa golobja ima precej manjše cvetove.Res sem to spregledal.Golobjo letos še nisem videl.Krvavordeča pa že cvete na bližji brežini,tudi gojeno sem videl pri sosedi.Jaz jo nimam.
nacka.     
5.5.2017
Je zadnje dni morda kdo hodil po Kraškem robu? Ali že cvetijo potonike in perunike?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Stran: 1 2 3 ... 236 237 238 239 240 ... 307 308 309      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki