Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / 2. Humarjev memorial
 2. Humarjev memorial
11.2.2011 - JusAvgustin
V soboto, 12.2.2011, že drugič prirejamo Humarjev memorial v spomin našemu alpinistu in plezalcu Tomažu Humarju. Organizirala se bo hitrostna tekma, na katero se lahko prijavite tako profesionalci kot amaterji. Prijave bomo pobirali v soteski Mlačca na dan prireditve.

Pričetek ob : 9.00

Vljudno vabljeni!
2. Humarjev memorial Tomaž Humar1
Irina     
11.2.2011
Imejte se lepo, uživajte, ker to bi bilo Tomažu sila všeč.
JusAvgustin     
12.2.2011
Led dober, gledalcev manj kot lani, je bilo pa zato več tekmovalcev. Okoli mene same legende od Hostnika Primoža do Andreja Pečjaka, pa Pavla Skumavca... Skratka 2. Humarjev memorial je uspel, čeprav je bilo malo gledalcev, so pa tisti, ki so bili, bili toliko bolj glasni. Zmagal je Matevž Vukotič, drugi njegov brat Jernej, tretji pa Gregor Berce-Muha AO Mojstrana. Pri ženskah je šla zmaga v roke upa slovenskega lednega plezanja, ki se bo lahko v kratkem spopadla tudi s svetovnim vrhom Tjaše Kosič PD Jesenice. Lep dan, malo je nagajalo sonce nasmeh, čestitke za organizacijo ŠDLPMM in njegovem predsedniku Pavlu! Bravo!
2. Humarjev memorial Mlačca še sameva1 2. Humarjev memorial priprave2 2. Humarjev memorial3 2. Humarjev memorial4 2. Humarjev memorial5 2. Humarjev memorial6 2. Humarjev memorial7
Irina     
10.11.2011
Danes mineva dve leti kar se je poslovil. Kako čas beži.
2. Humarjev memorial Njegova gora1
Irina     
11.11.2012
Tri leta je že od tistega dne, ko se je Tomaž zadnjič oglasil in se za vedno poslovil. Umreš takrat, ko se te nihče več ne spomni.

Pred nedavnim so se Tomaževi prijatelji odpravili v Nepal, Pod steno Lantang Lirung na višini 4.200 n.m. so postavili novo tablo, ki so jo pripravili njegovi domači.

Foto: Hilda Jelčič Bele2. Humarjev memorial Nova spominska tabla in piramida1 2. Humarjev memorial Tomaževi prijatelji in znanci, ki so postavili novo tablo2 2. Humarjev memorial Jagat Limbuj, edini član odprave. Njemu je Tomaž oddal svoje zadnje sporočilo.3
turbo     
11.11.2012
@Irina ; ... Umreš takrat, ko se te nihče več ne spomni ...

Res je. Po eni strani. In ni, po drugi.

Na primer;

Ko hodim po vrhovih, na meji med našo in laško deželo. Počivam ob ostankih kavern, se plazim po strelskih rovih . . . Nič kolikokrat se spomnim tistih, ki so tam pustili svoja življenja, boreč se za take ali drugačne ideale. Mnogokrat tuje, ne sebi lastne. Nikomur ne poznam imena, a se jih spominjam. Na kraju samem. In iz knjig. In nikoli ne bodo pozabljeni.

Na kakšnem težje dostopnem vrhu, redkeje obiskanem. Počivam na vrhu in razmišljam. Ko pomislim na "uradno" znanega prvopristopnika, se ne spominjam njega. Razmišljam o tistem, ki mu ne poznamo imena. Ki je bil prvi pred "uradno" prvim. Je bil lovec ? Morebiti pastir ? Ali je bil le radoveden "domačin", ki je želel vedeti kaj je na vrhu in kaj se vidi na oni strani ? Tudi njemu ne poznam imena in tudi on in njemu podobni ne bodo pozabljeni.

Vse dokler se bomo zavedali, da je moralo biti poprej marsikaj, da imamo to, kar je tu sedaj, vse do tedaj bodo v takem ali drugačnem spominu tudi oni od prej. Znani, manj znani in neznani.

Nekoč, nekje . . . se bo marsikdo spomnil tudi na Tomaža, čeravno ne bo poznal njegovega imena.
bostjanp     
12.11.2012
Turbo, zelo lepo povedano. Biti na vrhu sam le s svojimi mislimi, blizu ali daleč, je nekaj, česar se ne da opisati z besedami. Jaz poznam ta občutek in vedno ko sem na vrhu ali pa na poti gor, mi v glavi rojijo različne misli, tudi o ljudeh, ki so stoletja poprej stopali po teh poteh. Kako, zakaj, so bili kos vremenskim in gorskim razmeram... Enkratno razmišljanje
Irina     
10.11.2013
Kako čas beži. Štiri leta so že minila odkar se je Tomaž zadnjič oglasil.
2. Humarjev memorial Foto - Stipe Božič 1
Irina     
10.11.2014
Mnogi se Tomaža še spomnijo/spomnimo. Letos mineva že pet let.

Na teh straneh sem našla letošnji polet, njemu v spomin.
http://www.hribi.net/video_posnetek/Letenje%20z%20gora/V%20spomin%20na%20Tomaža%20Humarja%202014/8/732
CarpeDiem247     
11.11.2014
Pogrešamo ga, tako njega kot tudi njegove podvige, ki bi nedvomno še sledili. zadrega
CarpeDiem247     
13.11.2014
Tule pa še nekaj na temo Tomaža in njegovega poslednjega vzpona:

http://www.24ur.com/novice/slovenija/tmaz-humar.html
viharnik     
13.11.2014
Duh človeški je nesmrten.
Tomaž in drugi, ki so nas le navidezno fizično zapustili, nam bodo vedno luč, kako se lahko slehrni človek sam sebi približa v enost lastnega duha in odvrže vse okove ter pogojenosti tega sveta.Ni potrebno zato iti v Himalayo na preizkušnje, vse to lahko začnemo sami udejanjati v svojem vsakdanjem življenju.Kjer je duhovna moč, hrepenenje srca (moč stvarnika, lastna moč) tam je tudi pot, ki nas pelje v pravo smer.Vse to nas pripelje do osvoboditve lastnega duha, pot k duhovni samorealizaciji ( ponovnem rojstvu) in kasneje prehod v stanje Boga, samadhi.
Tomaž je vedel podzavestno za stanje čistega in v harmonijo enosti zlitega duha, sledil je tej višji poti in tudi odšel po tej isti poti, kjer se človek več ponovno ne inkarnira in odide v svet Stvarnika, od koder je vse nekoč nastalo.Kdor se reši spon in iluzij tega sveta, ta se več ne povrne na zemljo, tako Budistični nauk.
Kot jogi mislim, da je takšen notranji duhovni vzgib največ, kar človek lahko plemenitega doseže, v sicer precej medlem in za duhovnost zelo neugodnem "svetu".Tako v prispodobi Sri Mataji pravi, da v temi ne veš, da držiš v roki kačo, na svetlobi (v siju lastnega prebujenega duha) pa se tega točno zaveš.
Irina     
13.11.2014
Na POP TV ravnokar reportaža o Tomažu, njegovi družini, zadnjem bivališču in zadnjih fotografijah iz njegovega aparata. Lepo, da so se spomnili njegove obletnice slovesa.
viharnik     
13.11.2014
V vasi pod Lang Tang Lirungom je bil Tomaž sprejet k družini kot Sat-i, kar pomeni čisti človek poslan od Boga (čisti duh).
Beseda Sat izhaja iz treh oblik poimenovanja prosvetljenosti v Hinduizmu kot Sat Chit Anand, kar pomeni Sat-čisti duh, Chit-čistost zaznave ob tem in Anand-blaženo stanje ob takšni zaznavi.
Saš1967     
14.11.2014
Lep prispevek Pop Tv.Presunile so me besede Tomaževega sina.Slediti moraš svojim sanjam...in pustiti sledi...
mancar     
14.11.2014
lep prispevek je bil.Gozdni Jožanasmeh
turbo     
10.11.2015
Tomaž, četudi si nas pred šestimi leti fizično zapustil, si še vedno z nami !

Tomaž Humar, slovenski alpinist in gorski reševalec, *18. februar 1969, Ljubljana, † 10. november 2009, Langtang Lirung, Nepal
strelec1954     
10.11.2015
Njegov stisk roke mi bo ostal za vedno v spominu, živel za gore in ostal v gorah.
turbo     
10.11.2017
Čas beži, spomini bledijo, dejanja ostanejo.

Osem let mineva, kar je odšel. In kot da bi ga še včeraj gledal na TV, kako zanosno govori o prihodnjih odpravah, o naslednji steni . . .
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki