Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Nesreče v planinah

Print
lijaneja22. 11. 2017 16:26:56
Pohvalno, Jani, da si se tudi tu oglasil, kajti PZS forum ni še nikoli dobro zaživel. Nikjer drugje kot tukaj ni tako zaželena ta tematika, kjer boš sigurno dobil nekaj tvojih bralcev. Brez posrednikov bi bila najbrž tudi cena kaj ugodnejša??nasmeh
Dobro prodajo ti želim, bralcem pa, da bi odnesli čim več koristnih informacij.
(+1)všeč
dragon26. 12. 2017 18:24:42
Sem prebral zgoraj omenjeno knjigo. Zanimivo in poučno branje. V zgodbah najdemo tudi nekatere iz hribi.net
(+5)všeč
jani bele4. 06. 2018 12:02:07


Opozorilo

Pred vrati je glavna planinska sezona. Planinske koče se odpirajo in število obiskovalcev gora se povečuje. Glede na velike količine snega, ki je zapadel letošnjo zimo, so posamezni odseki planinskih poti, predvsem tistih na severnih dostopih in ki prečijo grape, še vedno pod snegom. Zaman je pričakovati, da bodo imeli planinci, ki šele sedaj začenjajo s hojo v gore, s seboj opremo, ki preprečuje zdrs (cepin in dereze), zato le nekaj napotkov:
pri načrtovanju ture se pozanimajmo o razmerah na poti (oskrbniki planinskih koč, spletni forum hribi.net, planinske skupine na FB),
izbirajmo poti, ki vodijo na vrhove po južnih straneh.

In še nekaj dejstev:
na snegu nam lahko zelo hitro zdrsne,
z vsakim metrom se hitrost drsenja povečuje,
ne zaupajmo pretirano stopinjam, ki so jih v sneg naredili predhodniki. Velikokrat je pod stopinjami trd sneg ali led,
s pohodnimi palicami nikakor ne bomo mogli ustaviti drsenja,
zapadno kamenje nam na snegu daje varljivo oporo,
preden začnemo prečiti snežišče, poglejmo, kje bi se ustavili, če bi nam zdrsnilo,
če snežišče nima že po nekaj metrih varnega izteka, sprejmimo edino pravilno odločitev – zaključimo vzpon in se vrnimo v dolino,
če pa tega nasveta ne upoštevamo in se nam nekje na sredini snežišča ob pogledu v globino začnejo tresti hlače, ne iščimo sami izhoda in pokličimo raje na 112. A zavedajmo se, da gorski reševalci ne bodo uspeli priti do nas že v naslednjem trenutku.

Jani Bele, Komisija za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije

Na sliki: pot z Okrešlja na Kamniško sedlo (foto Matjaž Šerkezi)
1
(+12)všeč
Medvoščan29. 06. 2019 22:35:24
Danes sem hotel preko Komarče na sedmera j. Na začetku poti je bila tabla, da je pot zaprta, tako da je treba na sedmera j. preko Komne.
(+1)všeč
ermate30. 06. 2019 17:53:30
Da, to je zaradi nedavne smrti planinke na tej poti... Po pregledu so se odlocili, da je zaradi podrtega drevja in populjenih klinov (pre)nevarno in posledicno so jo zacansno zaprli. Predvsem zaradi turistov po mojem mnenju.
všeč
2emeREI30. 06. 2019 18:32:13
V torek se je na Komarci smrtno ponesrecila izkusena planinka iz Nizozemske (vesca trekingov po Himalaji…). Zelo verjetno ji je ob sestopu spodrsnilo na “sodru” ob in je padla pri nezavarovanem delu poti cca 80 m globoko.

V slovenskih hribih je vedno vec tujcev in kaj oni vedo, ko gredo s Triglava proti Bohinju (navadno utrujeni od celodnevne hoje) kaj je to Komarca. Verjetno si ne preberejo Hribi.net, pa se tam ne vem, ce pise, da je to precej vrtoglava, mestoma z jeklenicami opremljena pot.

Zadnja leta se je tu zgodilo ze precej nesrec in ker Planinska zveza ne ukrepa v smislu dodatnega zavarovanja ali vsaj obnove ze precej zdelane poti, PD Matica (oz. njen markacijski odsek, ki je zadolzen za vzdrzevanje Komarce) pa prav tako ne, smo se Bohinjci in pridruzeni clani odlocili, da sami naredimo nekaj za narod. Po nacelu dober zgled vlece. In se morda dotakne tudi politike planinstva. Ob taksnem povecevanju obiska nasih gora (predvsem s strani tujcev) se bo zadeve verjetno treba lotiti sistematicno..

Tako smo se danes ob 5ih zjutraj pri Koci Savica, ki je v oskrbi PD Matica, dobili lastnik Plezalne sole Pod Skalco Andrej Pikon (glavni organizator akcije), njegov prijatelj Emil s partnerko Peggy (prav tako Nizozemka) in znanka Mojca. V Komarco smo imeli namen odnesti in pricvrstiti dodatne jeklenice. To seveda terja kar nekaj relativno tezke opreme, zato smo kot “serpe” angazirali se tri mlade fante (Miho, Zigata in Nejca), s katerimi smo se zjutraj srecali pri Savici in ki so imeli namen cez Komarco iti do sedmerih jezer. Fantje so se z veseljem odzvali in na vrh Komarce pomagali znositi vse potrebno orodje in material. Poleg jeklenic in orodja smo na vrh Komarce odnesli tablo, da je pot cez Komarco zaprta (dokler se pot vsaj za silo ne zavaruje). Postavili smo jo na krizisce, kjer se je proti Bohinju (ob sestopu iz Sedmerih) moc spustiti tudi cez Komno. Po celotni Komarci smo na najbolj izpostavljenih mestih namestili par jeklenic; se dodatnih par jih bosta v naslednjih dneh namestila Emil in Andrej sama; vse seveda na lastne stroske). Hkrati smo s sprejem oznacili skobe, v katere se nepozoren planinec zlahka spotakne.

Dela je bilo tokrat za cca 5 ur. Ob prihodu nazaj v dolino smo se ustavili v Koci Savica, kamor nas je oskrbnik Dejan povabil na kavo. Veseli, da smo morda nekaj prispevali za dobro naroda. Brez racunice. In v upanju, da dober zgled vlece. Oz. da se zganejo Planinska zveza in/ali pristojna Planinska drustva. Bil bi cas. Ali - koliko smrti bo se potrebnih da se stvari premaknejo?

(+13)všeč
UROS130. 06. 2019 18:48:03
Bravo fantje, vsa pohvala ekipi.mežikanje
(+3)všeč
julius30. 06. 2019 18:53:17
2emeREI
Na vso problematiko poti čez Komarčo, sem že pred skoraj enim letom opozoril Komisijo za pota pri PZS. Nihče ni niti z trepalnico mignil. Seveda, predsednik PZS je dolgoletni edini markacist pri PD Ljubljana-Matica. Opozoril sem tudi na podrto drevje, ki leži preko omenjene poti - Savica-Komarča-Koča pri... Upam, da ste tudi odstranili poškodovano plezalno vrv, ki je tudi bila nameščena na tej poti. Skobe pa raje odstranite, ker so smrtno nevarne.
Poleg PD Ljubljana Matica, pa ima nemalo odgovornosti tudi Občina Bovec in tudi TNP. Njihovi nadzorniki zaj.. ljudi za male prekrške, na primer "Kdo je neko pot obkosil brez njihove vednosti?". Ne vidijo pa v kakšnem stanju so poti in da pohodniki delajo dodatno škodo v naravi s tem, ko iščejo in delajo obvoze in obhode.
Hvala, da se je našel nekdo izven šopka izbrancev in zadevo vzel v svoje roke.
Bohinjski župan pa naj vam zadevo poplača iz prejete turistične in promocijske takse pobrane v planinskih postojankah, ki so na območju bohinjske občine.
Res lep pozdrav vsem.
(+7)všeč
Daaam30. 06. 2019 19:09:25
TNP-jevci nimajo časa se ukvarjat s tako nepomembno tematiko. ker..na izhodišču za Kukovo špico že talajo kazni po stotaka zato ker človek pač parkira avto. #sampovem
(+7)všeč
jprim30. 06. 2019 19:41:59
K tej temi dodajam samo to, da so naše planinske poti vedno slabše vzdrževane.
Lp!
(+2)všeč
jprim30. 06. 2019 20:09:44
Ožji družinski člani Nizozemke verjetno ne razmišljajo tako kot ti.
Lp!
(+4)všeč
2emeREI30. 06. 2019 20:33:17
DANES ZJUTRAJ OB 5H00
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
(+12)všeč
julius1. 07. 2019 09:19:49
primoza
Glede na to, da ti ne hodiš po gorah, temveč tekaš in postavljaš svoje nove osebne rekorde, ne moreš videti ne narave, kaj šele v kakšnem stanju so poti. Iz napisanega se tudi vidi, da še nikoli nisi slišal, da obstoja "Zakon o planinskih poteh" niti kakšne so dolžnosti upravljalca-lastnika teh poti. Ko si šel-tekel zadnjič čez Komarčo si imel izredno srečo, da nisi zadel skobe- žeblja, ki štrli sredi poti (15cm)
Pa še to!
Za pota so zadolžena PD in ne posamezni markacisti. V kolikor jih društva, katera so upravljalci-lastniki poti v viskogorju nimajo dovolj, naj povprašajo markaciste iz npr. severo-vzhodne Slovenije za pomoč. Tam imajo poti resnično dobro urejene-markirane.
Primož! Res je škoda, da na selfijih ne slikaš še kaj drugega kot sebe in tvojo družino.
Pa brez zamere.
(+17)všeč
julius1. 07. 2019 10:54:29
primoza
Primerjava je še kako realna. Ker zadevo ne poznaš, ti bom razložil, da je ima PZS v okviru Komisije za planinska pota še tehnično podkomisijo.
Ta je zadolžena za vse nadelane (opremljene s klini in jeklenicam) poti. Tako, da je nadaljevanje poti čez Komarčo preko Sedmerih, Prehodavcev, Hribaric, Doliča in vse do vstopa poti proti Rdeči škrbini (Triglav) popolnoma primerljiva z vsemi potmi v severovzhodni Sloveniji. Tako kot tam tudi na omenjeni poti ni razen dobre volje potrebno dosti več.
Tebe, tvojo galerijo, tvoje pisanje in družino že leta videvam na tem forumu. Ker se v osebne zadeve ne spuščam, nisem še nikoli nič napisal v nobenem prerekanju, ki si jih imel. Tokrat pa si se spustil v zadevo o kateri imaš lahko svoje osebno videnje, vendar pa ne poznaš ne zakone in ne odgovornost skrbnikov planinskih poti (PZS in PD).
V primeru te nesreče bi lahko Policija podala celo kazensko ovadbo proti skrbniku omenjene poti (povzročanje splošne nevarnosti, ali še kaj)
Mislim, da bo dovolj prepričevanja. Eno so zakoni, drugo pa je osebno prepričanje. Sedaj se pa odloči.
(+8)všeč
exwannabe1. 07. 2019 11:56:14
Pa kakšna tehnična navodila, dol mi visi za tvoja navodila. Preberi si kaj si predhodno sam napisal in moj link. Če ti ni jasno ti pač ni in nikoli ne bo. Pa pojdi se malo ohladit v Bistrico... ker tvoje pisanje je že absurdno. zavijanje z očmi Sem zaključil tukaj ker spet nekdo le išče pozornost.
(+5)všeč
taubi41. 07. 2019 12:39:45
Kdor se ne razume, se mu ne da dopovedati!
všeč
coffee1. 07. 2019 13:09:44
Prosil si za navodila, ne za normative, čeprav si morda z navodili mislil slednje. Exwannabe ti je dal link do navodil, ki so morda smiselna ali ne, vendar so to pač obstoječa navodila.

Trenutno lahko gre vsak na Skuto po vzhodni strani, neglede na opozorilo. A obstaja normativ, ki je dotičnemu PDju narekoval, naj namesti tablo al ne, ne vem, so se pa verjetno na podlagi navodil ministra in zakona odločil za zaprtje in naknadno obnovo. Tako bi se tudi na Komarči lahko pred nesrečo odločil za zaprtje in naknadno obnovo. Po nesreči pa je stekla zgoraj omenjena "gasilska" akcija izven markacijskega odseka in so na lastno pobudo postavil tablo za zaprto pot.
všeč
coffee1. 07. 2019 13:17:24
A če bi na Skuti skala strgala z zajle in enga ubila, brez da bi bila postavljena tabla, to tud ne bi bil razlog za kritiko PDja, ki opravlja s potjo?

Če ne obstajajo normativi, potem je jasno, da se odloči subjektivno. Nekateri zgori ocenjujejo, da je pot čez Komarčo v takšnem stanju, da je nevarna za hojo. PD lahko ima svoje mnenje, vendar potem tud nosi odgovornost, če se ni sposoben smiselno odločit.
všeč
coffee1. 07. 2019 13:30:11
"če postane nevarna za uporabnike zaradi sprememb v naravi ali poškodovane varovalne opreme in je potrebno na njej opraviti večja vzdrževalna dela"

Citat je iz zakona.
A je pot nevarna, če se ga en mojster napije pri koči, mahne po poti in telebne v prepad? Ja, je nevarna, vendar to ni razlog za zaprtje.

So se torej na poti čez Komarčo zgodile spremembe v naravi, poškodovala oprema oz. je treba opravit obnovitvena dela? Po prebranem bi rekel, da so se.
(+2)všeč
Page:123...91011121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies