Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

PZS zavarovanje in OEAV izkaznica (Avstrija)

Print
ljubitelj gora20. 08. 2013 11:03:45
Začelo se je pisat v tej temi a je postalo nepregledno:
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=10001&id=4569&stran=8

Avstrijsko planinsko društvo, kjer zavarovanje velja za primere reševanja iz tujih gorstev in ste lahko brez skrbi

http://www.alpenverein.at/portal/

Popolnoma zavajanje in članarina je pi*kin dim, v tujini se še vedno v primeru reševanja plačajo stroški ter pri kočah vas mečejo v koš z manj udobja takoimenovano vzhodnjaško robo.

http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79

V nadaljevanju sem tudi to PZS zavarovanje dal v FB skupino, kjer pa se je pojavil en komentar od A.Č. Ker komentar ne bom kopiral bom naredil le PRT.SC.

P.s. Če koga moti slika z besedilom prosim, da se obrne na administratorja @Tadeja ali Rok-a. S to temo hočem samo opozoriti na dejstva in da se je pametno pred odhodom v tujino ustrezno zavarovati, a ne pri nas ampak pri S sosedih.

PZS zavarovanje in OEAV izkaznica (Avstrija) A.Č., če te moti slika mi piši na ZS in jo takoj odstranim v naprej pa se ti opravičujem za prt.sc.1
(+7)všeč
ljubitelj gora26. 08. 2013 12:03:01
Ker v gorah nesreča nikoli ne počiva se je pred odhodom v tujino pametno dobro zavarovati. Temo sem odpru pred 6 dnevi v upanju, da bo še kakšen nov komentar a kot zgleda se zatiskajo oči in sprijazne s tem, kar ponuja PZS Slovenija. Da ne kopiram komentarjev čigar niso moji bom le povzel po svoje.
Med Slovenijo in Italijo ( za Zahodne Julijske Alpe in del Karnijskih Alp sporazum), ki so stroški enako kriti kot pri nas, tu kot zgleda bi zadoščala B članarina ali še bolje A+ zaradi vsote do 10.000 evrov. 1 uro heli letenja je dobra 2000 evrov, kar pri članarini B, ki krije le do 3500 evrov zna bit premalo, potrebno je štet še osebje.
Ampak kaj ob vsem tem nuca, če piše na PZS strani:
Da se stroški reševanja krijejo iz strani ponesrečenega in po plačilu računa se lahko od zavarovalnice terja dolg, ampak ČE sploh odobrijo povračilo, na koncu dobijo izgovore, kot naše zavarovalnice.

Kar pa se tiče Avstrije in naše PZS Slovenija je pa 1000x prej za premislit, kot it tja gor v gore, bolje it na kavo v Celovc, če se kaj zgodi na cesti gre vse iz obveznega zavarovanja.

Naš priljubljeni cilj Cjajnik, Košutnikov turn (viseči most), Stolo plezalna in lažji vrhovi na Avstrijski strani, če pride do česa potem takem si pripravljen sprejet tudi vse stroške, naše PZS zavarovanje tam ne velja, vse se plača po reševanju a ker smo sedaj v EU in večina misli, kaj mi morajo se hitro lahko znajdeš na sodišču. Že to da se iz Avstrijskih cest, kazni pošilja v Slovenijo jih je potrebno plačat in konc.
In še nekaj v poletnem času so nam priljubljeni cilj tudi Dolomiti tja se ljudje odpravljajo brez skrbi saj so člani PZS a ko pride do tistega potem lahko kar pripraviš par tisoč evrov.
Nisem strokovnjak, ampak gorski vodniki brez zavarovanja (so vsi zavarovani) tud na pir v Dolomite h kakšni koči nebi šli.

Kako se teh skrbi izognit, tud višina reševanja je mnogo višja celo do 25000 evrov, potrebno se je zavarovati preko S sosedov OEAV, članarina stane 55 evrov in v tujini si lahko brez skrbi a le za reševanje z gora. Za oskrbo v bolnišnici pa je potrebna evropska kartica in mogoče ne uide tud kakšno doplačilo a to bi zneslo le kakšnih 500 evrov, kar pa pri gorskem reševanju, ki znese lahko celo do rekordnih 50.000 evrov (govorim za plezanje v kakšni smeri in resna poškodbva, to velja tudi za ferrate).

Vsem želim varno in po pameti. Včeraj sem tudi sam pobrskal po Avstrijski planisnki zvezi in se da plačat preko kreditne.
(+2)všeč
Zebdi26. 08. 2013 12:45:22
Zavarovanje je, kakršno pač je. Pogoji so jasno napisani na PZS strani, vsak se pa sam odloči, kam se bo včlanil. Trditi, da zavarovanje kje ne velja, je pa rahlo huda.

Sam tudi na evropsko kartico ne dam kaj dosti, ker ne krije transportov - v tem primeru pa je doplačilo lahko krepko višje od zgoraj omenjenih 500 evrov. Rajši vzamem Coris oz. Elvio in sem brez skrbi.
(+1)všeč
ljubitelj gora26. 08. 2013 12:55:22
Kakšno zavarovanje naj bi bilo za 9 evrov kolikor je od A+ članarine namenjenih.
Stroški reševanja v Sloveniji so za ponesrečenega brezplačni.
Smučam pa ne, zato se v to nisem poglabljal.
Dost je še lukenj v mojem komentarju, zato je dobro, da se tud o tem kaj več piše.

(+1)všeč
ljubitelj gora26. 08. 2013 12:56:38
http://www.coris.si/si/852/Asistenca.aspx

Povračilo stroškov, ki sem jih plačal v tujini?
V kolikor ste v tujini sami plačali zdravstvene storitve, vam je na na voljo obrazec za povračilo stroškov. Obrazec lahko natisnete, izpolnite ter skupaj z originalnimi računi in izvidi pošljete na naš naslov:

Kakšna zavarovanja so to neki zmeden
všeč
Zebdi26. 08. 2013 12:59:07
Ti lepo piše: v kolikor...

Mislim, da se v praksi plačujejo računi do nekje 150 EUR, v nasprotnem primeru se pač takoj kontaktira zavarovalnico in ti ni potrebno plačati nič.
všeč
ljubitelj gora26. 08. 2013 13:30:45
všeč
ljubitelj gora27. 08. 2013 12:45:59
Dobil odgovor iz Corisa, potrebno doplačat 33%.

Pisal pa sem tudi na RS za reševanje in sledil je tak povratni odgovor, kolk je zanesljiv nimam pojma, ker vsi drugače govorijo:

Če sem dobro zastopil je v Italiji brezplačno reševanje v določenih regijah pa ob morebitni izgubi plačajo, drugače pretežno brezplačno.

ODG:
V Italiji velja pravilo, da sta reševanje v slučaju nesreče v gorah, jamarstvu, jadralnem letenju, planinstvu, plezanju, ipd., in morebitna medicinska oskrba, ki temu sledi, brezplačna ne glede na način reševanja in ne glede na državljanstvo ponesrečenca (Italijan ali tujec). Vsi stroški gredo v breme državnega oziroma deželnega zdravstvenega proračuna.

Nekatere dežele z avtonomnim statutom (Valle d'Aosta, Veneto in Trentino Alto Adige) zaračunavajo ponesrečencu stroške reševanja (ali fiksno "ticket" ali dejanske) samo v primeru, ko reševanju ne sledi medicinska oskrba v bolnici.

Primer: če pokličeš reševalno službo, ker si se izgubil, si truden, ipd., in te slednja pripelje do avta in ne potrebuješ zdravniške pomoči, boš moral stroške reševanja plačati sam; če pa te peljejo v bolnico, ker potrebuješ medicinsko oskrbo, bo vse brezplačno, bodisi reševanje bodisi medicinska oskrba. To pravilo velja samo v teh treh avtonomnih deželah; v vseh ostalih italijanskih deželah velja, da je reševanje vedno brezplačno, ne glede vzroke in posledice intervencije.
Zavarovanje v treh avtonomnih deželah - možnost



Če si član CAI s plačano članarino ali si samostojno sklenil ustrezno zavarovanje ali si član tuje gorske zveze s primernim zavarovanjem bodo stroške poravnale te ustanove, drugače jih boš moral sam, ker če reševanju ne sledi zdravniška oskrba, jih osnovno zdravstveno zavarovanje ne pokrije.
(+1)všeč
ljubitelj gora28. 08. 2013 18:01:50
Še en odgovor od RS za reševanje:
Vsekakor je zavarovanje za tujino pametna odločitev in jo osebno priporočam v izogib morebitnim težavam glede obsega kritja stoškov.

in še en odg. od PD:
v primeru, da je potrebno reševanje v tujih gorah, mora zavarovanec poravnati račun za reševanje. Znesek bo v primeru potrjenega zavarovalnega jamstva naknadno povrnila zavarovalnica.

Več informacij lahko dobite pri zavarovalnemu posredniku GrECo JLT, d.o.o. Tine Breznik 01/300 61 56, mail: t.breznik@si.greco.eu


(+1)všeč
ljubitelj gora29. 08. 2013 09:43:55
@zebdi: Vem, da pišejo pogoji na zavarovalnici a dobro je o tem tud kej pisat, koga vprašat:

Dobil odgovor od zavarovalnice GrECo JLT
Glede na to, da je št. članov PZS neprimerno manjše kot v AT, je temu primerno urejeno tudi zavarovalno kritje in obsega največ, kaj bilo možno zagotoviti na zavarovalnem trgu. Upoštevati je potrebno, da je le manjši del članarine namenjen zavarovanju.

Dosedanja praksa je pokazala, da je zavarovalnica vsakokrat povrnila stroške reševanja, v kolikor je prišlo do le-tega v okviru dogovorjenega kritja.
(moj odg. če je prišlo do dogovora)

Priporočamo, da se v primeru obiska tujih gora dodatno sklene zavarovanje zdr. asistence za tujino (npr. Coris ipd.). Ob tem je potrebno preveriti obseg kritij pri posameznem ponudniku, kaj v okviru planinske dejavnosti je krito in kaj ne. Običajno je krito pohodništvo do 3000 m (z doplačilom tudi višje), alpinizem pa je izključen.

Za člane A+
Poleg stroškov reševanja, ki nastanejo zaradi nezgode ali življenjske nevarnosti zavarovanca, zavarovanje stroškov reševanja zajema tudi:

•stroške reševanja nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovanim, če pride do nesreče na gorskem terenu, od koder nepoškodovani plezalec sam ne bi mogel varno nadaljevati poti;

•stroške reševanja v primeru poškodbe tehnične opreme, če ta ne omogoča varnega nadaljevanja ture ali alpinističnega vzpona.



Zavarovanje stroškov reševanja za člane A in A+ dodatno zajema tudi:

•stroške reševanja v primeru omaganja, izčrpanosti in siceršnje stiske na gori, ki bi lahko ogrozila življenje člana;

•stroške reševanja v primeru, ko se je član zaplezal ali izgubil in ne more varno nadaljevati ture.

Kritje je podano za stroške reševanja do nadmorske višine 6.000 metrov, pri alpinizmu in športnem plezanju pa do višine 5.000 metrov.



Kritje za vse kategorije zajema samo povrnitev stroškov reševanja. Kritje ne vključuje 24-urne asistence pri reševanju. Prav tako zavarovalno jamstvo ne velja za alpinistične odprave, ki se lahko zavarujejo individualno.

(+2)všeč
Dr.29. 08. 2013 10:50:43
Sam sem član tako PZS kot tudi avstijske OAV. PZS zaradi pripadnosti. OAV pa zaradi tur v tujini, saj vključuje zavarovanje z asistenco, zavarovanje pa je bistveno večje kot pri PZS s plačano članarino A. Bistvo je v asistenci, kar pri zavarovanju pri PZS ni vključeno.

Članarina v avstrijski OAV pa je: 55€ (vključena poštnina), žena/partnerica 40 €, otroci do dopolnjenga 27 leta starosti brez lastnih prihodkov pa imajo članstvo brezplačno. Navedeš njihove podatke in prejmejo izkaznico za tekoče leto.

Morda še to: pri Corisu lahko skleneš zavarovanje za ture nad 3000 m, ki niti ni drago.
(+3)všeč
IgorZlodej29. 08. 2013 16:46:58
Vsa čast LG-ju, da se je potrudil in izbrskal vse te podatke, ki jih še zavarovalni agentje ne poznajo. Vseeno pa je največji vložek vsakega obiskovalca gora znanje, izkušnje, ustrezna psihofizična pripravljenost, ustrezna oprema in uporabno znanje uporabnosti le-te, potem pa seveda še ustrezno zavarovanje in upanje, da se ti res nikjer in nikdar ne bo nič zgodilo.
(+15)všeč
ljubitelj gora10. 09. 2013 12:12:18
Še en del o reševanju nepoškodovanih oseb iz RS za reševanje:

Pozdravljeni.

Glede povračila stroškov reševanja, pa to določa 118. člen Zakona o vrastvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Primerov za katere je podan zahtevek po povračilu stoškov reševanja iz malomarnosti, je na letni ravni cca. 5.



118. člen

(pokrivanje stroškov)

(1) Fizična ali pravna oseba, ki je namenoma ali iz velike malomarnosti povzročila ogroženost, zaradi katere so nastali stroški nujnega ukrepanja, oziroma povzročila nesrečo, mora pokriti:

– stroške zaščitnih in reševalnih intervencij;

– stroške sanacije in vzpostavitve v prejšnje stanje;

– stroške odškodnin fizičnim in pravnim osebam.

(2) Če je povzročiteljev ogroženosti oziroma nesreče iz prejšnjega odstavka več in se ne da ugotoviti delež posameznega povzročitelja, krijejo nastale stroške solidarno.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena mora fizična oseba, ki je zaradi malomarnosti, neusposobljenosti ali neustrezne opremljenosti povzročila ogroženost ali nesrečo oziroma stanje, zaradi katerega so nastali stroški nujnega ukrepanja, povrniti sorazmeren delež stroškov intervencije, ki jih določi vlada.

(4) Vlada določi dejavnosti, pri katerih morajo udeleženci pokriti sorazmeren delež stroškov intervencije ne glede na vzrok in odgovornost za nesrečo in pri katerih morajo biti udeleženci zavarovani za primer nesreče. Sorazmeren delež stroškov intervencije krije zavarovalnica oziroma udeleženci sami, če niso zavarovani.

(5) Sredstva, pridobljena iz naslova vrnitve stroškov nujnega ukrepanja oziroma sorazmernega deleža stroškov intervencij, so namenski prihodki tiste reševalne službe ali sestave, ki je nujno ukrepanje oziroma intervencijo izvršila, in jih lahko uporabi le za svojo dejavnost v skladu s tem zakonom.
všeč
jax15. 11. 2013 15:56:30
A kdo že ve, kaj je bilo potem na seji odločeno? Na spletni strani PZS ni objavljeno še nič.
všeč
julius15. 11. 2013 16:13:00
Ja,
predlog so z argumenti moči sprejeli. To je velika spodbuda mladim družinam. Prenočevali bodo na skupnih ležiščih in otroci se bodo praktično izobraževali z vsem kar se ponavadi tam dogaja: kvantanje, pijanost, smrčanje, nemir pozno v noč in ne nazadnje s spolno vzgojo. Vse čestitke tako predsedniku PZS kot članom UO PZS in pri čestitkah ne smemo pozabiti glavno pobudnico PD Ljubljana-Matica.
Drugo leto plačam članarino kljub vsem domoljubju OAV.
(+11)všeč
Zebdi15. 11. 2013 19:07:04
So sprejeli? Kul, letošnja nalepka je tudi zadnja na moji članski izkaznici.
(+9)všeč
a520. 11. 2013 21:58:56
If you can't beat them...join them.

Škoda energije, da bi PZS tekmovala z OeAV kar se zavarovanj tiče.

Bolj bi mi bilo logično OeAV Sekcija Slovenija za zavarovanja ter popuste v tujini. V naših kočah naj pa velja samo PZS brez recipročnosti. Pa naj bo možno se učlanit direkt v koči.
všeč
julius22. 11. 2013 16:56:43
Ljubitelj gora.
Še dobro, da obstaja forum Hribi.net, tu te zlepa ne zbrišejo. Na forumu PZS je bilo tvoje dobro namerno vprašanje na temo "PZS zavarovanje" objavljeno samo par ur. Takoj po prihodu v službo so ga izbrisali.
Ja, ja, to je demokracija in odnos do članstva.
Lep pozdrav.
všeč
Page:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies