Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Začetnik - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Začetnik
13.1.2020 - Vgore25
Pozdravljeni,

pregledal sem zadnjih 10-15 strani, ker nisem našel podobne teme, odpiram novo.

Skratka, letošnjo zimo me je začelo "vleči" v hribe. Problem je v tem, da nevem, kako naj se lotim prvega "vzpona" na kakšen dvatisočak in kater naj to bo za prvič.

Kot piše v naslovu, sem glede hribov začetnik. Prejšnje poletje sem se "zagrel" za hribolazenje in predelal nekaj hribov oz. ferat. Via italiana na mangartsko sedlo, hanzova na mojstrovko, ferata češka koča, mangart slovenska pot, mojstrana rdeča, jermn gozd martuljek pa najbrz še kakšna, vendar z zimskimi razmerami izkušenj nimam.

Zimsko opremo (začetniško) imam. V praksi nimam izkušenj z uporabo derez ter cepinov.

Razmišljam, da bi za prvič probal mojstrovko (Južna pot). Recimo za vikend, ko bo dovolj obljudena, ker trenutno kandidatov, da bi šli z menoj nimam.

Mogoče priporočate kakšen začetniški tečaj zimskega hribolazenja (Stratus, Kofler itd.)?
Razmišljam, da bi vzel za par vzponov gorskega vodnika?

Morda preveč kompliciram oz. naj se kar lotim kakšne lažje poti? Katero predlagate? Bo Južna pot na malo mojstrovko ok?

Hvala za vse nasvete

Želim vam varen korak v 2020
SamoK     
13.1.2020
Edini nasvet: ne sam, ampak z bolj izkušenim!
bongo     
13.1.2020
Nasvet je v redu, pričakovan oziroma precej običajen. V praksi pa je to težje, kot se zdi, nekako tako, kot ko želiš na delovno mesto sprejeti pripravnika/študenta s 5- ali 10-letnimi izkušnjami. Ker izkušeni ponavadi svojo in sebi primerno družbo že imajo (če jo želijo), z neizkušenimi neznanci pa se jim ne ljubi ukvarjati. Razumljivo z več zornih kotov (neizkušenost, morebitne težave zaradi tega, "počasnost", odgovornost, nepoznavanje osebnosti...)

Pišem, ker sem sam šel skozi to oziroma sem še tam. Pomoje ena slabših izbir je, da ostaneš doma. Pametna je, da se vpišeš na začetni tečaj, tam eventuelno koga spoznaš in greš skupaj še kam (čeprav tudi to vprašanje). Vmesna je, da se odločiš za tehnično lažji vzpon na goro oz. hrib, ki ga poznaš v letnem času (pa gre za isto pot). V tem primeru bi sam za prvo zimsko turo predlagal Slemenovo špico, Debelo peč ali Viševnik. Z vsem spoštovanjem do omenjenih vrhov. Po južni na Malo mojstrovko ne bi šel prvič, vmes bi obiskal še Stol, Raduho (iz Koče na Loki) ali Peco. In seveda čimveč hodil z derezami, za zaustavljanje pa obvezno tečaj.
čebejla     
13.1.2020
Jaz sem tudi začel z zimskim Viševnikom, drugač pa kot je Bongo napisal Raduha iz Loke, pa tudi tam te lahka na dveh mestih konkretno odnese na drugo stranmrk pogled , Mrežce, Kompotela, Debela peč, Vrh Korena, Peca, Uršla gora odlični vrhovi za privajanje na dereze. Imam pa to srečo, da hodim z veliko bolj izkušenim od mene. Hvala Robi T. za vodenje in vse prekrasne turenasmeh
SamoK     
13.1.2020
bongo, temu so namenjena društva, ferajni, kakorkoli temu rečeš. Še vedno obstajajo, hvala bogu.
Forumi tega ne morejo nadomestiti. Smrtno nevarno je dajati (oz. sprejemati) nasvete zgolj po forumih.
ljubitelj gora     
14.1.2020
Edini naslov bo Kofler.
velkavrh     
14.1.2020
Jaz sem opravil pred petimi leti začetniški dvodnevni tečaj na Zelenici s Stratusom-so dobri.Nato pa še isto zimo tudi dvoddnevni tečaj z PD Kamnik. Večkrat jih priredijo tudi različna planinska društva.V vseh društvih so vodniki z D licenco-za zimske ture, ki dobro obvladajo take ture. V teh tečajih tudi povedo kakšno opremo je najbolje kupiti za začetek zimskih tur. Vsekakor se je bolje za začetek lotevati lažjih zimskih vodenih tur. Sploh pa nebi priporočal samostojnih snežnih avantur, ki se slabo končajo. Pa srečno!
ločanka     
14.1.2020
A dobiš kaj ocene?
pikica1     
14.1.2020
Nihče si ne želi, da bi se njegov obisk v hribih slabo končal. Poj pa ni važno a hodiš sam ali v družbi. Beseda avantura mi pa ni prav nič všeč.
Trobec     
14.1.2020
Je bilo že kar nekaj pametnih nasvetov: Mojstrovka ni za prvo snežno turo, predlagal bi včlanitev na PD, po možnosti najbližje, ki ima zimske ture. Pa tudi precej zimskih tečajev obstaja. In seveda, NI samo en pravi naslov nasmeh

Bi pa dodal, da bi nujno, da bolj izkušeni nočejo na lahke ture. Včasih paše tudi kaj lažjega, bolj za oddih nasmeh
Vgore25     
17.1.2020
Hvala vsem za nasvete. Precej podobno razmišljam, kot je navedel bongo.

Nekaj je "by the book" pravilno, nekaj pa, kar lahko realiziraš v praksi.

lp
primoza     
17.1.2020
Razmere trenutno niso ravno primerne za začetnika. Razna poročila o nesrečah to potrjujejo. Vsekakor se najprej vpiši v kak začetni zimski tečaj tehnike, npr. športno društvo Stratus
http://www.drustvo-stratus.si/Stratus_web/offer.php#offer_1

Silvo poskrbi za res dobro vzdušje in tudi nauči osnov.

Se pravi nikamor sam, v družbi bolj izkušenega ali kako drugače, dokler se ne naučiš hoje z derezami in suverenega ustavljanja s cepinom.
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing