Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Katera popkovina?

Katera popkovina?

Print
manja75614. 09. 2020 23:15:28
Živijo!

Sem nova v zelo zahtevnih varovanih poteh po gorah in v feratanju, pa me nekaj zanima glede popkovin in 'počivanja'.

Nekaj mesecev nazaj sem bila na tečaju feratanja. Pokazano nam je bilo, kako se uporablja popkovina, ker pa je med tem nisem rabila in uporabljala, sem pozabila, kateri vozli se lahko naredijo? - imela bi jo ne ravno zaradi počivanja, pač pa zaradi tega, ker v gorah veliko fotografiram in bi se rada v bolj izpostavljenih delih dodatno zavarovala, da sem bolj sigurna.

Malo sem gledala po internetu in zasledila bolj malo popkovin, veliko več pa tako imenovanih ''zank'', ki meni izgledajo takšne, kot smo jih uporabljali na tečaju - je to ista stvar?
Opazila sem tudi več različnih dolžin... kako gledati na to? Na dolžino?

Glede vponk pa... je bolje imeti vponke z avtomatskim zaklepom ali tiste z matico?

Vem da lahko vse skupaj vprašam v kakšni pohodniški trgovini in tudi bom, bi se pa vseeno rada malo pozanimala še tukajnasmeh

Najlepša hvala že vnaprej!
všeč
Zebdi15. 09. 2020 10:18:55
Če prav razumem, bi rada med fotografiranjem visela v plezalnem pasu?

Če boš vzela navadno zanko, izberi 60cm - tako boš imela vponko vedno na dosegu roke. Običajna matičarka je še vedno nek standard za splošno uporabo.

Kar se tiče samega izraza popkovina, pa tole - mi smo ga uporabljali za tisto, s čimer si se vpel v varovališče - to pa je bila lahko tako zanka kot tudi pomožna vrvica (prusik). Vidim pa, da v Iglu Športu pod "popkovina" prodajajo prešite zanke oz. daisy chaine. Razlika med prešito in navadno zanko je v tem, da pri prešiti lažje izbereš želeno dolžino, medtem ko ima navadna širši spekter uporabe.

(+5)všeč
biba17. 09. 2020 09:46:19
Zebdi ti je super odgovoril!

Dodajam še nekaj "teorije"... "Popkovina" je kombinacija prešite neskončne zanke in vponke z matico. Na enem koncu si namestimo zanko s kavbojskim vozlom v plezalni pas (v manevrsko zanko). Na konec traku vpnemo še vponko z matico. Priporočljivo je, da zanko v matico vpnemo z bičevim vozlom. Tako si lahko zelo enostavno in po želji prilagajamo dolžino zanke. 

Strinjam se z Zebdi-jem, da je za tvoj namen 60 cm zanka dovolj. Mora biti krajša kot kraka SVK. Imajo pa nekateri novi SVK že narejeno zanko (potrebuješ samo vponko), v katero se lahko vpneš med počivanjem, brez da bi obremenjeval "shock absorber". 
(+2)všeč
manja75619. 10. 2020 17:23:10
Zanko sem kupila, upoštevala priporočeno dolžino in jo že tudi preizkusila - vse super.

Najlepša hvala obema za odgovor!nasmeh
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies