Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Mountain biking / Krožna tura po vzhodni Jelovici

Krožna tura po vzhodni Jelovici

Print
viharnik29. 08. 2011 19:01:17
Na frišen dan sem uspel narediti daljšo turo po preostalem vzhodnem delu Jelovice.
Štartam kar v Železnikih(parkiramo desno takoj pri odcepu za Rudno,Dražgoše).Naprej se makadam cesta položno a na dolgo vzpne na vršno planoto Jelovice- Rastoke 1122m, do koder je 12,5km in 1h 25min.Tam zavijem v levo do Gozdrskih koč in Ledin.Naprej grem na križišču v vzpon ceste.Le ta po karti ne gre po zg.poti oz.v smeri Soriške pl.,ampak se po vzponih naposled spušča proti Prtovču.Zato je bolje iti po ogledu Ledin nazaj na Rovtarico in Ribčevo pl. in se vzpeti na zg.cesto,ki vodi na Soriško pl.Kakorkoli, jaz sem malo taval po vrtačah planote Pl.Klom in se preko Pl.Pečane spustil na zg.cesto,ki drži na Soriško pl.Začuda v teh zaraščenih gozdovih nisem naletel na medveda, ki se tu baje zadržuje.V neki konti sem pa zato splašil velikega petelina, ki sedaj izgublja poletno perje, raste pa zimsko, zato je slabo letel.Končni odsek do Soriške pl. je lep a tudi dolg, ki gre večinoma rahlo navzdol.Tam se malo oddahnem v novi koči zunaj na klopci.Naprej me je čakal vratolomen spust, ko sem s kolesom doli drvel kar 78km/h.Še sreča,da sem zamenjal zavorne ploščice.Na Zg.Sorici zavijem levo na makadam mimo Zg.Danje-Zabrdo in Torko na preval Povden 1264m z večinoma vzponi.Od tam pa po malce kamniti a še kar dobro voženi pl.poti do Prtovča.Sledil je le še en čudovit hiter spust v Železnike.velik nasmehnasmeh
Tura je bila kar dolga in dosti naporna, zato jo priporočam kolesarjem s solidno kondicijo in MTB kolesom(zadnji spust s Povdna).Je pa tura izredno lepa, saj se vozimo po neobljudeni zakraseli gozdni planoti.
Prev 58km,čas vožnje 5h 21min,povp.hitr 10,8 zaradi nekaj lomastenja.
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Z Železnikov proti Rudnem1
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Potok Češnjica lepo ohlaja okolico2
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Lepa nezahtevna cesta a dolg vzpon3
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Višje že zadiši po višinskih gozdovih4
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Na vrhu Rastoke 1122m,Boh. Bistrica le še 18km5
Krožna tura po vzhodni Jelovici  6
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Zanimiva mlaka pred Ledinam7
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Oči se na tem zelenju kar spočijejo8
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Stara gozdarska koča9
Krožna tura po vzhodni Jelovici  In nekaj novejšega10
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Ledine11
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Naprej v vzpon preko hriba Mili Pogled 1380m12
Krožna tura po vzhodni Jelovici  13
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Pot za Pl.Klom,kjer sem malo taval-prečnica še nazaj14
Krožna tura po vzhodni Jelovici  15
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Ta cesta vodi do Prtovča, zato obrnem16
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Po lomastenju med vrtačami uzrem Ratitovec17
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Na levem očesu še del suhega smrečja18
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Zdaj pa bo lažje šlo!19
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Pl.Pečana letos gosti 60 krav20
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Bohinjski razgledi21
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Po dolgi prečnici pridem na Soriško pl.22
Krožna tura po vzhodni Jelovici  V odprti koči se podprem z Multi Solo in hladnim Maxim sladoledom23
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Na Zg.Sorici zavijem na makadam v Zg.Danje24
Krožna tura po vzhodni Jelovici  25
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Ostenje Ratitovca26
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Torka 1160m27
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Sp.asfaltna cesta se precej spusti in nato vzpne,zato težja28
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Na sedlu Povden 1264m29
Krožna tura po vzhodni Jelovici  Prtovč,kjer sledi le še zadnji uživaški spust30
(+1)všeč
heinz29. 08. 2011 21:57:14
Lep in dolg izlet si opravil, viharnik, samo rad bi te pa opomnil, da sem ravno včeraj izvedel koliko je vozil Robič tistikrat, ko se je v Plavškem Rovtu zaletel v počasen avto s prikolico (od znanca Tilkota)..: odgovor je - komaj nekaj prek 30 km/h. Torej ni treba veliko. Izid nesreče ti je zagotovo znan..
78 je več kot dvakrat toliko.
Prosim, raje ne pretiravaj, kajti kakor vidiš, zgodi se celo najbolj izurjenim.
Srečno!
všeč
viharnik29. 08. 2011 22:24:12
Toliko je šlo na prvi dolgi zgornji ravnini, ko sem se še dodatno sklonil v zavetrjevelik nasmeh.Gume so že kar pošteno tulile, zaradi profila za teren.Drugače pa so kolegi včasih vozili za kamioni z Ljubelja skoraj 90km/h.Brzina je nevarna pa tudi neke vrste droga, ki se je ne morem upreti po počasnih vzponih in je kot jagoda na torti po turi.Seveda takrat pazim na cestne grbine, luknje, srečanje z avti, ovinke, racionaliziram in upočasnim brzino tam, kjer bi me kaj presenetilo, da se še umaknem vstran.Je pa pot ustavljanja s kolesom, čeprav z disk zavorami precej daljša od zavor avta, za kar je treba biti še posebno previden in pozoren.Dajem na znanje tvoj dobronameren nasvet, Heinz.Lp!
všeč
GregorC30. 08. 2011 16:08:44
bravo,ena lepših in zahtevnejših tur v naši okolici. Sem jo prevozil nekaj let nazaj, pa jo bo potrebno spet ponoviti.
Spust iz Siriške planine pa zna bit divji ja. Tudi jaz sem tam včasih podiral hitrostne rekorde, ampak sem se kmalu umiril. Gre pa na tem delu za pregleden del, z dokaj dobrim asfaltom. Kar pa seveda še ne pomeni, da je divjanje pametno. Ampak tako kot je rekel viharnik. Prija po počasnem vzponu.
všeč
GregorC25. 09. 2011 11:03:58
Da ne odpiram nove teme. Tudi jaz sem se včeraj s kolesom potepal po teh koncih. Štartal sem iz Železnikov in se po glavni cesti odpeljal do Podrošta in tam zagrizel v klanec do Sorice in naprej do Rotka. Tu sem zavil v smeri Zgornjih Danj in pod južnimi pobočji Ratitovca, skozi vasi Zg. Danje, Zabrdo in Torka prikolesaril do sedla Povden. Od tu pa uživaški spust do Prtovča, le na začetku je bilo potrebno kolo malo prenesti zaradi podiranja drevja. Iz Prtovča pa vzpon do lovske koče in spust do Podlonka in naprej v dolino. Lep izlet, sploh del od Rotka do Povdna, kjer ves čas lahko občudujemo lepe razglede po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju. Pa še malo statistike: prvoženih 35,5 km, narejenih okoli 950 m višinskih metrov in čas vožnje nekaj manj kot 2,5 ure.
Sorica (Groharjeva vas), zadaj Lajnar in Dravh1
Rotek2
Zgornje Danje3
Zabrdo, zadaj greben Ratitovca4
Torka5
Povden6
všeč
GregorC28. 07. 2012 18:15:37
Danes sem opravil eno mojih najljubših tur po Jelovici. In je bilo prav prijetno in v senci jelovških gozdov prav nič vročevelik nasmeh
Štartam v Železnikih in se mimo Rudna in Rastovke povzpnem do Rovtarice. Grem v smeri Bohinjske Bistrice, a že po nekaj 100m zavijem iz "glavne" ceste levo proti Pečani in Ratitovcu. Pot se od tu še nekaj časa vzpenja, ko pa pridemo mimo območja vetroloma pa sledi super spust do križišča, kjer sem šel desno proti planini Pečana(levo Soriška planini). Od tu pa naprej proti Pl. Klom, kjer je najvišja točka današnje ture. Na tem odseku je bilo kolo nekajkrat potrebno tudi nesti. Od Kloma pa samo še spust proti Jesenovcu, kjer grem desno in nadaljujem s spustom do Prtovča. Sledi pa samo še spust do Železnikov, na katerem pa je bila potrebna velika previdnost zaradi gostega prometa proti Prtovču.
Lepa in dokaj zahtevna turca, kjer je na koncu pokazalo 41,6 km in 1178 v.m. Čas so pa kar lepo podaljšale maline ob poti, ki se jim pač nisem mogel upreti in jih je tu res velikonasmeh
Prav tako pa je bil očitno danes zelo oblegan Ratitovec, saj je bilo na vseh izhodiščih, ki sem jih danes obral polno avtomobilov.
1
2
3
4
5
6
7
8
(+2)všeč
GregorC18. 08. 2012 14:27:30
Danes pa spet en lep krog po Jelovici. Lahko bi rekel kar okoli Ratitovca.
Štart iz Železnikov, kjer se takoj začne klanec proti Prtovču. Tam je bilo najprej potrebno opravit carinske formalnosti (šranga), nato pa zavijem desno proti lovski koči. Mimo le te nadaljujem vzpon do Jesenovca, kjer grem v smeri planine Klom. Do tu se pot ves čas vzpenja, od tu dalje pa polega vzpona tudi podlaga posatane slabša in klanci strmejšieek. Mimo Kloma se pripeljem do Vratc in dalje proti Pečani. Sledi bolj ali manj samo spust, dokler ne pridem do glavne ceste Boh. Bistrica Soriška planina. Tu sledi nekaj malega vzpona do Soriške planine, nato pa samo še spust do Podrošta in naprej do Železnikovvelik nasmeh.
Lepa tura, ki hvala bogu veliko časa poteka v senci jelovških gozdov, tako da vročina ni moteča. Srečal sem ogromno ljudi, tako kolesarjev kot pohodnikov. Vsa izhodišča za Ratitovec pa zabasana z pločevino. Na koncu je naneslo dobrih 46 km in 1200 višincev. Skratka uživanje v vsakem prevoženem metru.velik nasmeh
(+1)všeč
GregorC21. 10. 2012 15:57:12
Po jutranjem čaju in flancatu na Ratitovcu, me je tole lepo vreme premaknilo, da sem po kosilu opravil še eno lepo mtb turco. Iz Železnikov se vzpnem do Hujske in spustim do Rudna. Tu se začnem vzpenjati proti Rastovki, vendar že pred vrhom zavijem proti Dražgošam. Po južnih pobočjih Dražgoške gore se spustim do vasi, od koder zavijem proti Jamniku. Po kakšnem kilometru zavijem proti Kališam, od tam pa vzpon do Sv. križa. Od tu pa se preko Površnice vrnem v Dražgoše, kjer se ustavim še v brunarici na kavi. Zaključim s spustom nazaj do izhodišča.
Res lepa kratka turca, ki je potekala v pravi jesenski idili. Vreme pa kot naročeno za kolo, kar je bilo vidno tudi na terenu, saj sem srečal kar prcej kolesarjev. Na koncu je znesli dobrih 33 km.
jesenska idila1
pogled proti Ksa, spredaj Lajše2
jesenska idila 23
Dražgoše z Triglavom v ozadju4
pogled proti Ratitovcu5
Dražgoška gora z Bičkovo skalo6
avtoportret7
(+2)všeč
GregorC3. 07. 2015 13:57:58
Ko se ne moreš odločiti za peš ali z kolesom je logična kombinacija obojega. Tako se danes odpravim na Prtovč, kjer zajaham kolo in se odpeljem proti Ratitovcu. Na Prtovču zavijem desno in se mimo lovske koče Na Toli odpeljem do Jesenovca. Tu grem levo v smeri planine Klom. Do tu je res lep, mestoma zahteven vzpon, sploh od zapornice na Jesenovcu dalje, kjer je bilo tudi zelo malo sence. Po krajšem počitku na planini se zapeljem čeznjo in se vzpnem nad planino do ceste, po kateri se odpeljem pod Kosmatim vrhom v smeri Vratc. Do slednjih je nekaj malega spusta. Tu z kolesom zamenjava vlogi in se tako odpravim do koče, kjer se okrepčam z svežim flancatom. Sledi povratek in (uživaški) spust nazaj do Prtovča. Lepa, kratka in zmerno zahtevna tura, ki jo je dodatno otežila vročina. velik nasmeh
Je pa na Ratitovcuv tem času vse polno cvetja, tako da ljubitelji le tega in zelišč vsekakor pridejo na svoj račun. Danes jih je bilo kar nekaj.
Pogled nazaj proti Prtovču1
Kosmati vrh2
V tej smeri3
Ob poti vse cveti4
Planina Klom5
Rudnik po vrhom6
Gladki vrh7
utrinek na poti8
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies