Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Mountain biking / Planine Košute

Planine Košute

Print
viharnik29. 09. 2011 17:12:59
MTB tura po planinah Košute je ena najlepših pri nas in me vedno znova pritegne.
Zjutraj pri 8°C štartam v Jelendolu pri igrišču in v kratkem dresu zmrzujem vse do strmeše ceste,zato še hitrosti ne razvijam.Sonce tu v dolino namreč posveti šele po 9 uri.Po 10km in 1h 30min sem na Dolgi njivi pri koči.Tam je preveval jutranji spokojni mir z vetričem, zato kar nekaj časa le postojim in užijem samoto narave ter se uravnam.
Naprej se za spremembo lotim zg.pl.poti, ki preči vse do Tegoške planine.Pot je vseh vrst, od široke gozdne poti do ozkih odsekanih stezic, zato je prava poslastica.Po njej se pelje vsaj 2/3 poti, nekaj odsekov(kamenje, korenine v vzponu) je treba opraviti peš.Pred Tegoško pl.se držimo raje zg.pl.poti, ker spodaj cesta trenutno ni prevozna-smrekovina.S Kisovca 1563m je sledilo nekaj spusta na planino.Nadaljujem na Pl.Pungrat, kjer se malo podprem s sadjem, energetsko ploščico in piškoti.Sledil je še malo daljši ovinek do Šije pl.(vse zaprto) in v četrt ure še na Kofce.Temperature so bile povsem prave z vetričem SV smeri čez greben Košute.Tura je bila pravi balzam za dušo v jesenski spokojni naravi in čeprav sem prečil celotni greben, ki je za hojo kar dolg, s kolesom ne predstavlja predolge ture.Med turo sem nenadejano ob poti nabral še dva jurčka, ki jih je letos malo.Še nekaj statistike:Prev.32km, efektivni čas vožnje 3h 31min, povp.hitr.9,12km/h, viš.razl.slabih 900m po poti.Od Kofc do Jelendola 750m(Koncenpohar) sem rabil 17min spusta po cesti,ki kliče temeljite obnove(rezkanja gričev, poravnava lukenj) makadama.Lpnasmeh
Planine Košute V hladni dolini Medvodja se zjutraj že iz raufenkov kadi1
Planine Košute Jaz v mrazu na Košuti pa že grejejo2
Planine Košute Jesensko sonce in narava3
Planine Košute Na kolovozu tik pred Dolgo nijvo4
Planine Košute Prihod5
Planine Košute Krav že skoraj mesec ni več,le dva osla se še veselita na pl.6
Planine Košute 7
Planine Košute Po poti za Košutnikov turn8
Planine Košute Sprva lepa gozdna pot9
Planine Košute Nato pa ozke stečine10
Planine Košute Pridem na travnato planoto,ki je žarela v zlati svetlobi11
Planine Košute 12
Planine Košute Tudi tu se vozi s polno mero ravnotežja in pravilne razporeditve zaviranja na kolesa13
Planine Košute Tihožitje,po to sem danes prišel med drugim14
Planine Košute Razgled s Kisovca na Tegoško pl.15
Planine Košute Tegoška gora16
Planine Košute Po zgoščenih vrtačah in kucljih sem malo razsedlal(prevelika strmina,za sedež premetava,samo zadnje zaviranje premalo),naprej pa adrenalin-za sedež(bremzanje predvsem na prvo kolo)17
Planine Košute Pl.Pungrat18
Planine Košute Še prečnica vzpona,za vogalom pa  tretja Pl.Šija19
Planine Košute 20
Planine Košute Ljudska nespamet in materialna požrešnost21
Planine Košute Pl.Šija,zadaj Kofce22
Planine Košute Kofce23
Planine Košute Enkrat se je bilo treba posloviti od lepot Košute24
všeč
pikec129. 09. 2011 20:43:08
Super viharnik, a nisi šel od doma ? nasmeh
To imam tudi jest še v planu, a od doma. Jest pa rajš ne pišem kje,kod kam s kolesom,ker te sam napadajo...
Lp, Grega
všeč
viharnik29. 09. 2011 21:08:56
Edini nisem bil, ki sem tam vozil.S Kisovca sem v blatnem grabnu opazil še frišno sled profia pnevmatikevelik nasmeh.Popravek glede višinske razlike, cca 1050m na turi.Če bi varstveniki narave vedeli kakšna opustošenja sečnje so tam(glej slike), potem je naša vožnja s kolesi kot prečkanje poljske miši čez razorano njivo.Podoben scenarij se dogaja na Pokljuki(pogovor s prijateljem),kjer z Brd, Debele peči nazorno vidimo cele luknje posekanih predelov Pokljuke.Mislim, da gozdni inšpektorji delujejo v prid le še lastnikom gozdov in so pod vplivom kakšnih internih dogovorov pod mizo.cool
(+1)všeč
geppo29. 09. 2011 21:26:46
"kolesarska steza v gozdu"
1
(+1)všeč
pikec129. 09. 2011 22:47:33
Nekaj časa nazaj sem bil pri slapu Orglice, pot vsa uničena za potrebe,,gozdarjev,, tud hoditi se ni dalo in kako naj potem peljem otroke tja?Pa to ni edini primer. Potem se pa pritožujejo kolk kolesarji uničimo - nič ne uničimo!! Poti so bolj tehnične, zato se gre počasi dol. Če hočeš divjat in uničevat greš v Kranjsko ali Mb. na poligon. Zanima me kaj kolesar ki se pelje po potki lahko uniči ? Letos sm dal čez 2k gorskih km čez, ne pišem več na hribi.net ker je brez veze(sama nasprotovanja). Če bi vedeli kako je v tujini to super urejeno( Ital, Aut) kjer sem vozil, nobeden sploh pisknil nebi. Vožnja s kolesom po hribih je napornejša kot sama hoja v hribe, bolj adrenalinska, enako kot pozimi ko smučajo dol iz raznih vrhov.
Viharnik, lahko bi udarila kako turco?
Kje vse vozita M&M pa rajši nebi govoril, ju podpiram in želim še veliko takih podvigov.
Pa lahko noč, Grega
(+1)všeč
Loni30. 09. 2011 08:02:03
Viharnik, midva sva v začetku avgusta prehodila (deloma pretekla) podobno traso, s tem, da sva startala v Tržiču in nato preko planin do Dolge njive in nazaj (dobrih 35 km je zneslo vsega skupaj). Časovno sva rabila nekaj čez 9 ur.
Je bil pa gospodar na planini Pungrat tako utrujen, ko sva prišla noter, da sva ga kar pustila naprej drnjohati.
Drugače pa res ne vem, letos sem bila prav fajn razočarana, ko sem šla po domačem delu transverzale iz Idrije proti Sivki, gozdarji so stezo dobesedno zdradirali, čevelj mi je skoraj v blatu ostal. Zdaj so vsaj toliko popravili, da so pot naredili okoli, pa predvidevam, da ne gozdarji, ampak PD.
Gorsko kolo pa mene kar nekam čaka in čaka, očitno bom zamudila vse ta fine ture, če res mislijo vse zapreti.
(+1)všeč
tomiš1. 10. 2011 16:26:55
"spusta po cesti,ki kliče temeljite obnove(rezkanja gričev, poravnava lukenj) makadama"

ne bi se strinjal, bi pa bilo bolje cesto spodaj zapreti! Sicer pa naj še kdo reče, da kolesarji naravo uničujemo, prejšnji nedeljo se je po omenjeni cesti proti Kofcam peljalo vsaj 100 avtomobilov in nekateri med njimi so bili prav nasilni, ker niso mogli mimo dveh kolesarjev oz., ker so sami tako štorasti pri speljevanju!Sam tolk! jezen
(+1)všeč
viharnik30. 04. 2017 17:12:46
Planine Košute nikoli ne razočarajo, že po miru in razgledih ne, kaj šele pogledi na vršace in smrekove temne gozdove v nedrjih.
Startam v Jelendolu, kjer me do senčnega Medvodja kar malce zazebe.Klanci naprej le pogrejejo telo skupaj s soncem, ki se je menjaval z oblaki.Na Tegoski pl. srečam le enega pohodnika, živine pa se kar en čas ne bo, kajti trava še ni v rasti.Na planoti Pungrata mislim, da vozim prej po kakšni tajgi, vse napito od padavin.Koca je bila zaprta.Nadaljujem na koto rame ovinka pred Šijo na 1600m z ostanki zime ob poti ter krasnimi razgledi na sever KSA.Pri koči me pogosti jo z odlično ajdovo omleto nadevano s prelivom gozdnih sadežev in dodatkom smetane.Odpre se okno jasnine, mi pa kot martincki na razglednem balkonu, je še kaj lepšega?.Cakal me je še zadnji del preko Pl. Ilovice na vsem poznane Kofce, kjer se je gostov kar trlo na terasi.Vecina njih se je pripeljalo gor do konca zg. ceste, saj malo napora z doline bi lahko že škodovalo.Doli kot vedno malo hitreje, zgoraj precej debelega kamenja do ceste, a se vedno 20min do avta v Jelendolu in tako zaspilim 30km gorjansko klobaso.
Kot zanimivost tudi Avstrijci že poznajo zimsko obratovanje Pl. Sije, zato jo k nam mahnejo pogledat kar čez Škrbina 1869m.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
(+2)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies