Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Mountain biking / Jelšane - Babno polje - Prezid - Rupa - Jelšane

Jelšane - Babno polje - Prezid - Rupa - Jelšane

Print
bumslpepe28. 04. 2012 22:58:48
V petek je bila spet na vrsti tradicionalna (vsaj zame) tura ob slovensko hrvaški meji.

Na kratko 120km (od tega vsaj tri četrtine "zanimivega" makadama) in 2500m vzpona.

Na dolgo pa gre takole; parkiram na koncu Jelšan malo pred odcepom za Novokračine mimo katerih me vodi pot do Zabič, kjer se konča asfalt (do tu se nabere že cca 250m vzpona), potem pa po makadamu naprej. Cesta je posuta z ne ravno prijaznim kamenjem, vzpon pa ni prehud. Na približno 900m na razglednem pomolu zagledam prvič morje (vsaj zdi se mi skozi mrč). Nato pa naprej (še malo gor, pa dol in spet gor) do prevoja na 1230mnm. Vmes pa seveda dobra družba varuhov meje. Do sem se je nabralo že za 1100m vzpona. Sledi cca. 15 km spusta z idealnim naklonom, potem pa še nekaj vzpona in kratek spust do Babnega Polja, kjer se za kakih 10km spet prepustim luksuzu asfalta.

Prihodnjič dalje (tudi nekaj slik bo).
všeč
BOYŠ29. 04. 2012 11:49:56
E ta trasa tudi mene zanima...
všeč
bumslpepe29. 04. 2012 15:29:56
Prehod čez uradno mejo brez posebnosti. V Prezidu se ustavim v trgovini, kjer kupim še eno klasiko (pivo , coca colo in politanke - sendviča žal ne, ker jim je kruha že zmanjkalo). Ko poslušam pogovor trgovke s starejšo domačinko, postanem kar malo žalosten. Govorita precej bolje slovensko, kot marsikdo v Sloveniji. Pot me seveda vodi naprej. na Kozjem vrhu zavijem desno na Milanov vrh in nato naprej po labirintu gozdnih cest proti Smrekovi dragi. Na Milanovem vrhu vklopim Garmina (sicer sem to turo prevozil že kar nekajkrat, pa vendar sem na posameznih križpotjih še vedno v dilemi). Nisem ravno hiter, pri gozdni koči v Smrekovi dragi sem šele ob petih popoldne. Kar hitro se odpravim naprej proti Lisini, kjer na križišču zagledam zelo zanimiv del okostja. Najbrž je bil medved. To pot jih sicer nisem srečal, tudi njihovih sledov nisem videl. Sem pa predlansko pomlad v slabi uri srečal tri medvedje pare (najprej dva kar konkretno velika, potem pa še dve mamici s "pliškotima"). Malo smo se spogledali, potem pa so jo ubrali v breg. Zadnjo mamico sem presenetil, ko je ravno prihajala izza grma, tako da sva se oba malo ustrašila. potem sva se malo gledala, da je prišel do nje še njen mali. Iz Lisine (cca 1300mnm) naprej na Gomance in potem po klancu navzdol. Nekje na sredini klanca na cca. 750mnm pa ostro desno in spet ob meji po starih cestah do Lisca in Rupe. Od Lisca dalje je bila že trda tema, tako da je bil zadnji del poti (po slabem makadamu) še najbolj pustolovski.

Orientacija je zelo zahtevna, uporaba spe cialke 1:25000 je obvezna, tracka od garmina žal nimam, ker je pot predolga za zmogljivost moje Nokie E52. V elektronski obliki imam posnete markacije v obliki OziExplorer. Ponavljalci naj mi pišejo na ZS. Za približni občutek dodajam še sliko zemljevida (zlepljene specialke). Vir: http://mapy.mk.cvut.cz/list/data/Slovinsko-Slovenia

Ena od vrhunskih tur, razgledov sicer ni kaj veliko, vendar en dan v osamljenih gozdovih, daleč od ponorele množice izdatno napolni baterije.
Sneg ob poti1
Tehnična mojstrovina v naravnem okolju2
Spominki iz druge vojne3
Nad Prezidom - pogled proti Karavankam4
Dolina Kolpe v daljavi5
Medvedi so6
7
Sneg ob poti8
Medvedova stegnenica na cesti na Lisini9
Pogled na Učko, morje in Cres10
Trasa - za približni vtis11
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies