Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Hujska (706 m) - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Hujska (706 m)
18.7.2016 - Tadej
V soboto sem se od športne dvorane Železniki povzpel na Hujsko. Pot na vrh ni označena, ji je pa lahko slediti, saj je dobro uhojena, v spodnjem delu pa poteka po delu gozdne učne poti Kres.
Lp, Tadej
Hujska (706 m) Ob začetku poti1 Hujska (706 m) Informativna tabla gozdne učne poti Kres2 Hujska (706 m) Železniki3 Hujska (706 m) Vrh Hujske4 Hujska (706 m) Pogled proti Ratitovcu5
GregorC     
18.7.2016
Kje si pa ti Hujsko našelvelik nasmeh Naš hišni hribčeknasmeh
Je kar luštna za kratek sprehod, oblegana pa tudi iz vseh strani, prav tako pa prepredena z potkami. Ampak te vse pripeljejo na vrh, kjer se lahko vpišeš v knjigo v skrinjici. Sam jo kar velikokrat obiščem sploh v hladnejšem delu leta.
Tadej     
19.7.2016
Ko sem se vračal z Ratitovca, sem si rekel, da grem pa še tole gozdno učno pot Kres pogledat. Ker se je pot nadaljevala proti Hujski, sem se povzpel še na vrh.
Me pa zanima, če nadaljujem z vrha naprej proti Jelovici, ali preko Novakovega hriba (ali kje drugje) dosežem markirano pot od Raztovke proti Ratitovcu? Zanima me, če je prehodno oz. kakšna uhojena stezica. Hvala.
GregorC     
19.7.2016
Da. Obstaja kar nekaj variant da dosežeš markirano pot na Ratitovec. Najlažje prideš na pot Rudno (rudenska grapa) - Novak - Prtovč - Ratitovec. Tej poti se lahko priključiš na več mestih.
Bolj točno pa ti lahko razloži Vencelj, saj te poti uporablja za svoje tekaške treninge in jih malo boljše pozna. Je pa to tudi del trase Ultra pušeljc traila.
vencelj1     
20.7.2016
Seveda s Hujske lahko nadaljuješ proti Jelovici. Kot je napisal že Gregor, takoj za Novakom prideš do markirane LPP, ki te pripelje na Prtovč. Ta je sicer v enem delu (nekaj sto metrov) malce težje prehodna (v tem času zaraščena s praprotjo in robidovjem), poleg tega v enem delu steze skoraj ni in moraš biti res pozoren na markacije. Prav zaradi tega dela smo se pri trasiranju UPT-ja odločili za drugo varianto: prečkanje LPP za Novakom, vzpon na Novakov hrib, kmalu spet pridemo na gozdno cesto, ki jo po par sto metrih (cesta zavije malce v desno) zapustimo levo po vlaki strmo v breg. Klanec se kmalu zloži, tam pa se vlaka razcepi. Tukaj trasa UPT gre levo, malce više pride na cesto in v to smer nadaljuje proti Prtovču...Za vzpon proti Ledinam pa na razcepu gremo desno. Ko pridemo do gozdne ceste, jo samo prečkamo in nadaljujemo vzpon po vlaki na Pašni vrh in potem smo kmalu na poti iz Raztovke na Ratitovec.
Je pa malce težko opisovati poti tam, kjer je polno vlak in slabo (ali nič) z markacijami. Včasih je treba uporabiti občutek ali pa si pomagati z napravami.
Dobil sem pa en zemljevid, ki bo morda v pomoč, da vemo, o čem govorimo:
http://www.geopedia.si/?params=L1464_F14_T1751_vF_b4_x433839_y123273.5_s14#T1751_F1464:14_x433839_y123273.5_s14_b4
vencelj1     
20.7.2016
Zanimivo: na guglu sem videl rezultat Dražgoše- Pašni vrh- pešpoti. Glede na lokacijo Dražgoš me je zanimala izbrana varianta in, glej ga vraga, označena je LPP iz Dražgoš mimo Novaka na Prtovč, nato pa po gozdni cesti na Jesenovec in od tam na Pašni vrh. Čisto naokrog.
http://www.pespoti.si/izlet.php?id=19601
vencelj1     
21.7.2016
In še ena zanimivost: 13. junija 2004 je v Železnikih potekal Tek na Hujsko. Tekma je potekala krožno čez Kres in čez vrh Hujske, štart in cilj v naselju Na Kresu. Gre za disciplino tek gor-dol, tekma pa je štela za Slovenski pokal v gorskih tekih in je bila izbirna za Evropsko prvenstvo v tej disciplini.

http://www.gorski-teki.si/sezona04/pokal/hujsko.htm

Uf, a je res že toliko časa...kot bi bilo ravnokar.
Tadej     
22.7.2016
Hvala za izčrpne informacije.
vencelj1     
15.1.2017
Hujska je bila danes zaključni del moje današnje zimske uživancije:

http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2017/01/zimsko-pravljico.html
vencelj1     
30.1.2017
V januarju je Hujska kar redno na mojem "repertoarju", v različnih variantah:
http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2017/01/dva-meseca-kot-bi-mignil.html
georgia     
5.4.2020
Danes opravljen krog nad Hujsko: Na Kresu - Hujska - Novak - po markirani poti - Podlonk - po bližnjici - Dašnica - Na Kresu.
Do Novaka in naprej sem šla prvič, sledila lepo markirani gozdni poti gori - doli, čez potočke, res zanimiva, razgibana in samotna pot, trenutno tudi lepo prehodna brez težav. Samo slediš markacijam. Okvirni čas: 1h do Novaka, 1h do Podlonka, 1 h sestopa.

Zgoraj je bila omenjena varianta te poti, ki potem pelje na Prtovč in naprej na Ratitovec, jaz pa sem jo tokrat ubrala čez Podlonk in po bližnjici (ne po cesti) navzdol v Dašnico in domov. Vse seveda v mejah lastne občine! mežikanje
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing