Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Sveti Križ nad Selcami - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Sveti Križ nad Selcami
17.11.2017 - velkavrh
Teh pogojno rečeno hribčkov v Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju je veliko in na mnogih so ljubke cerkvice.Kar nekaj časa bi rabili, da bi vse obiskali.Ena cerkvica je Sveti Križ nad Selcami. Postavili so jo avstroogerski oziroma nemški koloni, ki jih je cesar naselil v Poljansko in Selško dolino.V II. sv. vojni je bila cerkev požgana . Marsikaj pa se je vseeno ohranilo. Zanimive so poslikave v vhodni lopi cerkve pri vhodu.Naslikali so jih Furlanski mojstri. V levem zgornjem kotu je svetnica Kummernis z brado-ta svetnica pa izvira iz nemških dežel. O tej svetnici pripoveduje zanimiva legenda.Žal na sami cervi ni nobenega panoja, ki bi govorila o cerkvici.

Do tja se lahko celo pripeljemo po asfaltu.Le pred hribčkom je označeno, da je asfalt zasebna posest in gremo do cerkve po uhojeni stezici prek gozdička in prek travnička in smo pri cerkvici.Lahko pa štartamo tudi precej nižje pri ekološkem otočku.Nad otokom nas smerokaz usmeri na levo na Mohor.Tu nas obledele oznake vodijo po potki naprej.Potka nas privede na cesto mimo cerve Sv. Jedrti v Lajšah in nadalje do začetka vasi Dražgoše. Na začetku vasi se usmerimo na levo k oddajniku.Tu je označena kota. Po stezici pridemo naprej do našega končnega cilja -cerkve Svetega Križa.

Sveti Križ nad Selcami Tu je ta ekološki otok v Podblicah.1 Sveti Križ nad Selcami Nad otokom pa po stezici na levo.2 Sveti Križ nad Selcami Za silo označeno.3 Sveti Križ nad Selcami Naletim na sneg.4 Sveti Križ nad Selcami Po asfaltu do ljubke cerkve.5 Sveti Križ nad Selcami Cerkev Sv. Jedrti.6 Sveti Križ nad Selcami Nad Dražgošami na Slemenu.7 Sveti Križ nad Selcami Označitev kote.8 Sveti Križ nad Selcami9 Sveti Križ nad Selcami Pred Sv. Križem.10 Sveti Križ nad Selcami Zanimive poslikave.11 Sveti Križ nad Selcami Nazaj .12
GregorC     
17.11.2017
Eno zanimivo varianto za obisk teh hribčkov nad Selško dolino je letos podalo TD Selca. Obiščeš pa 4 selške cerkv(ic)e, od tega so 3 na vrhovih. Poleg zgoraj omenjene obiščeš še Mohor, Miklavž In cerkev Sv, Jedrta v Lajšah (ta ni na vrhu hriba). Pot je krožna.
Tadej     
17.11.2017
Nekaj slik z današnjega izleta Podblica - sv. Jedert - Sleme - Sv. Križ - Podblica.
Lp, Tadej
Sveti Križ nad Selcami Ob poti1 Sveti Križ nad Selcami Razpotje pod Koblarjevim hribom2 Sveti Križ nad Selcami Ob poti3 Sveti Križ nad Selcami Sv. Jedert4 Sveti Križ nad Selcami Pri cerkvi5 Sveti Križ nad Selcami Notranjost cerkve6 Sveti Križ nad Selcami Dražgoše7 Sveti Križ nad Selcami Sleme8 Sveti Križ nad Selcami Utrinek9 Sveti Križ nad Selcami Na Slemenu10 Sveti Križ nad Selcami Zasnežena pot11 Sveti Križ nad Selcami Ob poti12 Sveti Križ nad Selcami Sv. Križ13 Sveti Križ nad Selcami Sv. Križ14 Sveti Križ nad Selcami Snežak15 Sveti Križ nad Selcami Notranjost cerkve Sv. Križa16 Sveti Križ nad Selcami Koprivnik in Blegoš17 Sveti Križ nad Selcami V gorah sem jih prvič srečal...18 Sveti Križ nad Selcami Macesen19 Sveti Križ nad Selcami Ob poti20 Sveti Križ nad Selcami Še en macesen21 Sveti Križ nad Selcami Podblica22 Sveti Križ nad Selcami Jamnik23
vencelj1     
22.11.2017
Sv. Križ je pogosto ena od točk na mojih krožnih poteh, predvsem kadar mi ni do tega, da bi se moral kam zapeljati.
Od doma v Železnikih se vzpnem najprej v Kališe, ko me pot pripelje na cesto iz Selc, pri kažipotu za Dražgoše največkrat grem raje v desno mimo hiš, kar me pripelje na pešpot iz Selc, tako da je zadnji vzpon do cerkve kar strm. Do cerkve imam tako približno 3 km in slabih 450 višinskih metrov vzpona.
Nadaljujem včasih čez Površnico (Sleme) v Dražgoše in po eni od krajših ali daljših variant, odvisno od volje, nazaj v dolino, včasih pa se spustim v Selca in za Soro nazaj v Železnike. Sedaj bo prva varianta bolj aktualna, ker je bolj sončna lega, Rovn in pot za Soro sta izrazito senčni, bolj mrzli...Za krog sem izkoristil tudi zadnjo lepo nedeljo, nekaj o tem (+ tehnikalije sports tracker) tudi na http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2017/11/gibanje-v-urbanem-okolju-ali-v-naravi.html

Sveti Križ nad Selcami Kažipot na Češnjici1 Sveti Križ nad Selcami Naselje na Kresu2 Sveti Križ nad Selcami pogled proti Dražgošam3 Sveti Križ nad Selcami travniki pod Kališami4 Sveti Križ nad Selcami pogled proti Ratitovcu5 Sveti Križ nad Selcami Pri tem kažipotu grem raje desno...6 Sveti Križ nad Selcami po asfaltu med hišami...7 Sveti Križ nad Selcami mimo kozolca....8 Sveti Križ nad Selcami steza zagrize naravnost v breg...9 Sveti Križ nad Selcami10 Sveti Križ nad Selcami11 Sveti Križ nad Selcami razgledi 12 Sveti Križ nad Selcami Lajše, Sv. Jedert, Kamniško- Savinjske...13 Sveti Križ nad Selcami Ratitovec in Triglav s Površnice14 Sveti Križ nad Selcami LP, vencelj15
vencelj1     
24.11.2017
Včeraj še ena ponovitev... po službi je treba zelo pohiteti da nas ne ujame noč.
vencelj1     
26.11.2017
Po včerajšnjem Rašica trailu sem bil danes ponovno na "svojem" terenu, zimski dan sem izkoristil za 13 km regeneracijski krog iz Železnikov čez Kres v doline in naprej v Dražgoše, skozi vas čez Površnico (Sleme) in skozi Kališe nazaj v Železnike.
Snega ni veliko, v dolini ni omembe vredno, v višjih legah mojega današnjega kroga pa ne več kot 15 cm. V gozdu je malce drseče, zaradi celonočnega deževja razmočeno listje in blato pod snegom...torej previdno!
Več o tem (karta trase, tehnikalije...) na http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2017/11/3-trail-rasica-2o17.html , kjer pišem tudi o včerajšnjem krogu čez Rašico in Šmarno goro.

LP
Sveti Križ nad Selcami1 Sveti Križ nad Selcami2 Sveti Križ nad Selcami3 Sveti Križ nad Selcami4
vencelj1     
9.12.2017
Danes popoldne sem lovil zadnje sončne žarke na svojem "srčnem hribu".
http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2017/12/moj-srcni-hrib.html
Sveti Križ nad Selcami1 Sveti Križ nad Selcami2 Sveti Križ nad Selcami3 Sveti Križ nad Selcami4
vencelj1     
7.1.2018
Danes sem se spet enkrat odločil za cel krog, obisk štirih cerkva v okolici Selc.
Začetek od doma v Železnikih, skozi Kališe na Sv. Križ, čez Površnico v Dražgoše, po cesti do Sv. Jederti, po markirani poti na Mohorja, spust v Pozirno in dolino Jablanovca, v Dolenjo vas, sledil je vzpon na Miklavža in povratek na izhodišče.
Nič zimsko, ne snega ne ledu, ponekod, kjer je pot zvožena od traktorjev ali štirikolesnikov malce blata, na spustih je treba biti pazljiv.

http://vencelj-sportnik.blogspot.si/2018/01/solo-trail-stirih-cerkva-7-januar-2018.html
Sveti Križ nad Selcami1 Sveti Križ nad Selcami2 Sveti Križ nad Selcami3 Sveti Križ nad Selcami4 Sveti Križ nad Selcami5 Sveti Križ nad Selcami6
georgia     
31.12.2019
Pozdravljeni,
rada bi dodala še svoj pogled na tale hrib nad Železniki.

Odkar sem se preselila v te kraje, je to postal moj najljubši hrib, saj se nanj lahko povzpnem peš kar od doma - mimo Češnjice skozi gozd do travnikov pod vasjo Kališe in potem skozi vas po eni ali drugi strani na vrh do cerkve. Rabim kakih 50 minut oz. slabo uro do vrha.
Lepo bi bilo, če bi se opisal pristop iz Železnikov, saj je iz te smeri vrh najbolj obiskan!

Na vrhu sicer ni kake vpisne knjige ali žiga, je pa pri cerkvi klopca za sončenje, razgledi (Škofjeloško hribovje, Ratitovec) in blaženi mir... Večkrat zaokrožim po dodatne razglede (Triglav, Kamniške) še na bližnjo Površnico.

Skratka, kar malo spregledan vrh, ki pa vsekakor zasluži več obiska!
Tadej     
8.2.2020
Nekaj včerajšnjih slik z izleta Selca - Sv. Križ - Kališe - Železniki.
Prehojena pot je kopna in normalno prehodna. Gre pa za neoznačeno pot.

Lp, Tadej
Sveti Križ nad Selcami Miklavška gora1 Sveti Križ nad Selcami Župnijska cerkev sv. Petra v Selcih2 Sveti Križ nad Selcami Tu se prične steza, ki gre v gozd3 Sveti Križ nad Selcami Pomladanski žafran4 Sveti Križ nad Selcami Selca5 Sveti Križ nad Selcami Razgled s poti6 Sveti Križ nad Selcami Grintovec7 Sveti Križ nad Selcami Brana8 Sveti Križ nad Selcami Beli repuh9 Sveti Križ nad Selcami Trobentice10 Sveti Križ nad Selcami Krekova koča z Gladkim vrhom11 Sveti Križ nad Selcami Cerkev Sv. Križa12 Sveti Križ nad Selcami Pri cerkvi13 Sveti Križ nad Selcami Krvavec14 Sveti Križ nad Selcami Lubnik15 Sveti Križ nad Selcami Ob poti16 Sveti Križ nad Selcami Spust v Železnike, zadaj Ratitovec17 Sveti Križ nad Selcami Dražgoše18 Sveti Križ nad Selcami Železniki19 Sveti Križ nad Selcami Informativna tabla v Selcih20
Tadej     
6.3.2020
@ Georgia Dodan je opis poti iz smeri Železnikov.

http://www.hribi.net/izlet/zelezniki_sveti_kriz_nad_selcami_cez_stalco/21/2852/7702
georgia     
17.3.2020
Tadej, hvala! nasmeh
Sicer vodi po gozdu proti Kališam mnogo poti in steza, tudi na sam vrh, jaz uberem svojo varianto, začetek pa je isti. Za Štalco pa nisem vedela, da obstaja...
Pa srečno pot!
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing