Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Skuta

Print
čebejla17. 08. 2017 18:28:26
Danes Skuta, lepi razgledi do 11. Pot od slapa Rinke do vrha brez posebnosti, so pa 4 palice za prijet, razrahljane na poti na Skuto.

P.S. Če kdo pogreša palice (Savoy) ali pa jih je pozabil so pred vstopom v steno Skute.
TŽ1
Grintavec, Kočni2
Proti Kam. sedlu3
4
5
6
(+2)všeč
branko.temlin2. 09. 2017 08:24:17
Od 29. do 31.08.2017 sva prehodila velik del Kamniško Savinjskega predela. Start Koča pod slapom Rinka, Frischaufov dom, Turski žleb, Koroška Rinka - Križ, Skuta, Štruca, Dolgi hrbet, Mlinarsko sedlo, Grintovec, Cojzova Koča (spanje), Ovčja čer, Kokrška in Jezerska Kočna, Vratca, Češka koča, Žrelo, Kranjska koča (spanje), Jezersko in Savinjsko sedlo, Mrzla gora in spust mimo Frischaufa in Rinke v dolino. Prvi dan so naju po nevihti prejšnjega dne podile meglice, druga dva dneva pa je bilo precej vroče in brez oblačkov, razgledno in razen okolice Rinke malo obiskovalci - mir in tišina.
Fotografije na http://www.pdmaticams-drustvo.si/
(+4)všeč
Beštija1. 10. 2017 20:56:49
1.10. Skuta skoz Žmavcarje in po ferati. Tam se začnejo zaplate snega z lepo narejenimi stopi. Dereze niso bile potrebne, cepin pa pride prav. Sestop proti Velikim podom in Kokrskemu sedlu. Zopet zaplate južnega snega, potrebno je nekaj previdnosti.
(+5)všeč
redbull1. 10. 2017 21:17:16
Super, sam nvem kje je ta ferata pa tolikokrat sem že bil iz vseh strani
Srečno
všeč
Todi1. 10. 2017 21:25:22
Pa ne no, ... nasmeh
(+5)všeč
redbull1. 10. 2017 21:48:52
A ti ves morda Metod?
všeč
mukica3. 10. 2017 08:46:57
Včeraj čez Žmavcarje do Bivaka pod Skuto, nadaljujem Čez nekaj zaplat zbitega snega na Skuto in potem spotoma še Štruco, ter sestopim čez Pode do Bivaka pod Grintavcem in Kokrško sedlo.Zimska oprema je ostala na-v nahrbtniku, malce pazljivosti pa je bilo potrebno.
Jutro proti Bivaku pod Skuto1
že nad bivakom proti vrhu proti  zavarovani poti na Skuto2
lepo jutro je bilo3
prečiš nekaj zmrznjenih zaplat snega4
5
6
dobro zavarovano7
Skuta 2532m8
Štruca 2457m, meni je od tu je lep pogled na Skuto 9
proti bivaku pod Grintavcem10
11
čreda gamsov12
v tem tednu zaključujejo sezono 201713
(+10)všeč
redbull6. 10. 2017 07:48:16
05.10.17
Fantastično jutro na tej Kraljici KSA ter dodatek z Kalško goro
https://deyangrm.blogspot.si/2017/10/zgodnja-kraljica-in-kalska-gora-051017.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+6)všeč
robi210715. 10. 2017 19:55:07
Ali je kdo te dni lezel na Skuto? Planirana trasa je Suhadolnik - Taška - sedlo - Kemperletov bivak - Štruca - Skuta. Kakšne so razmere, morebitne posebnosti? Hvala za odgovore.
(+1)všeč
gandalf15. 10. 2017 21:37:49
Kolikor sem danes videl z Kočen je od Štruce proti vrhu Skute sneg. Ce ocenjujem po razmerah na Kočnah ga je cca. 5 cm ki pa ni pomrznjen in je lahki prehoden ob previdnosti.
(+2)všeč
Mark Avrelij15. 10. 2017 22:04:58
Na skuti sem bil prejšnji vikend.. Je sicer ena zaplata snega samo in problematična - da se jo prehoditi, seveda previdnost ni odveč.

Mi smo šli od bivaka pod Grintovcem na Skuto in potem proti Bivaku Pod Skuto dol.. Sam bi svetoval obratno pot, saj je s Skute do bivaka pod njo precej strma..
(+1)všeč
robi210715. 10. 2017 22:12:35
Obema hvala za info. S Skute jo bom nazaj dol mahnil kar po isti poti, torej nazaj proti Štruci in bivaku pod Grintovcem, ker je to še vedno menda tehnično najmanj zahtevna in najmanj izpostavljena pot. Če se mi bo gor grede pot čez Velike pode zdela preveč zahtevna, bom morda pri sestopu naredil ovinek in na razpotju pod Štruco zavil proti Mlinarskemu sedlu ter se nato spustil do bivaka. To bi mi pot podaljšalo za kakšnih 700 m, ki pa so v primerjavi s spustom čez Velike pode še manj zahtevni. Sicer pa je to to.
všeč
Anansie16. 10. 2017 11:24:06
Robi2017 sem šla v soboto po tej poti. Do štruce ni problemov, nato nekaj snežišč proti SKuti, ampak dereze so ostale v nahrbtniku, ker se da lepo brez. Varen korak!
(+1)všeč
robi210716. 10. 2017 20:36:53
Hvala, Anansie, sem se je danes lotil. Sam nase sem bil jezen, da sem dereze tovoril s sabo, čeprav sta mi dva na moje vprašanje odgovorila, da ni sile. Ampak v hribih je tako; ena mrzla noč je dovolj, pa je sneg zjutraj na osojnih legah pomrznjen. No, danes že ni bilo tako. Snega je dejansko malo, tam, kjer je, pa ni bil pomrznjen. Morda je bil tak zgodaj zjutraj, ampak proti poldnevu, ko sem prilezel do prvih resnejših snežišč proti Skuti, je bil sneg ravno prav mehak, da se je dalo po njemu še fino hoditi in se ni vdiralo. Pravzaprav mi je sneg prišel zelo prav, saj je sonce danes prav žgalo, žeja je bila huda, sneg pa sem izkoristil za hlajenje in polnjenje bidona. Drugače pa so snežne razmere na Skuti lepo razvidne iz spodnje fotke.

Sicer pa tura realizirana po planu. Pot je dobro označena, edino v steni pod Štruco je treba malo bolj odpreti oči, da se ne bi kdo zaplezal (z enim takim sem se danes pogovarjal), pa tam na meliščih so včasih kamni z markacijami zasuti z gruščem, vendar se vidi, kje vodi pot. Varovala so v glavnem v dobrem stanju, edinole pri vzponu čez Taško na lojtri manjka ena prečka (ampak ni sile), pa na sestopu od Malih vratc je en klin majav (sem poskusil, če obstaja nevarnost, da bi se izpulil, pa se na srečo še vedno dobro drži).

Še to: ob sestopu sem na poti med Suhaholnikom in Cojzovo kočo našel špotrno majico. Po mojem je bila izgubljena danes, ker je zjutraj tam še ni bilo. Kdor jo pogreša, naj mi javi na ZS.
Pogled na Skuto z vrha Štruce1
Zveste družice na vseh vrhovih2
(+3)všeč
Domch19. 10. 2017 21:46:40
V sredo sem bil gor. Suhadolnik-Kokrsko sedlo-Veliki podi-Škrbina-Štruca-Skuta-Veliki podi-Mlinarsko sedlo-Grintovec-Kokrsko sedlo-Suhadolnik. Dopoldne je v sunkih pihal kar neugoden mrzel veter tako, da nas je nekaj malega obiskovalcev teh gora kar prezeblo. Popoldne ko sem bil an Grintovcu, pa je veter ponehal in je bil čisto jasen dan. Razmere je že predhodnik opisal. Pod Skuto je potrebno dvakrat prečiti snežišče, ki je bilo zaradi vetra poledenelo. Nekaj malega snega je še tik pod Grintovcem, kjer je večina poti do zadnjih varoval poprhana s snegom. Drugače pa fenomenalen razgled, pa gamsi se tudi pustijo videti.
Kokrsko sedlo vetrovno kot vedno.1
Štruca in Skuta iz vratc.2
s kozorogi ni bilo sreče, zato pa gamsi na 3 mestih.3
Bivak pod Grintovcem.4
3 današnji cilj.5
Prečenje po šodru.6
Na Štruci in zadaj Skuta.7
Snežišče pod skuto.8
Štruca, Grintovec, Kočna in Dolgi hrbet.9
(+8)všeč
diamantek27. 10. 2017 06:14:46
Pozdravljeni. Je bil kdo v zadnjih dneh na Skuti? Bi lahko prosim posredoval novejše informacije o razmerah s smeri Kokrskega sedla. Najlepša hvala. Tomaž
(+1)všeč
otiv27. 10. 2017 14:20:59
Posnetek od včeraj z Velike planine...
1
(+2)všeč
j.2. 11. 2017 09:55:46
Včeraj na Skuto. Začel sem iz Konce preko Gamsovega skreta. Iz Velikih podov sem po poti čez Sleme prečil do melišč pod steno Skute in nato naravnost navzgor po drobni stezički do vstopa zavarovane poti. Z vrha Skute nato dol in še skok na Štruco ter nato preko stenice pod Dolgim hrbtom dol do melišč. Po melišču naravnost navzdol (na koncu je kakšne tri metre lažjega skoka, ki ga je treba preplezati) in naprej na pot Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo. Še enkrat čez Sleme in do Bivaka pod Skuto ter nato čez Žmavčarje v Konec.

Razmere idealne za hojo, na prečni poti nekaj snega, ki pa ni ovira. Malo drugače je v zavarovani poti čez steno Skute. Pot je, čeprav od spodaj ne izgleda tako, slabo polovico prekrita s snegom. Neka dobra duša (najbrž več njih) je naredila stopinje, ki so precej pomagale, a so bile poledenele in so se včasih tudi predrle. Kolebal sem in se na koncu odločil, da derez ne bom nataknil, za uporabo cepina pa je sicer premalo snega. K sreči so skoraj vsa varovala vidna, tako da je nekako šlo.

Na spodnjem delu zadnje pletenice pod vrhom je ogromna skala (kakšen meter in pol dolga, tri četrt metra široka) z markacijo in skobo, ki se je odkrušila in sloni na pobočju, zadržuje jo zgolj jeklenica. Zelo, zelo nevarno!

Stenica pod Dolgim hrbtom ima sem ter tja malo snega, a zimska oprema ni potrebna. Čez Gamsov skret je v gozdnatem delu na nekaterih delih listja do kolen, tako da zna biti sestop po tej poti kar zoprn. Na Žmavčarjih, kjer je pot že zelo uhojena, je listnatih območij manj, pa še listje je pohojeno. Na isti poti je v skoku manjkajočo lovsko pletenico nekdo prijazno nadomestil s kakšnih 15 metrov 8mm vrvi, bo za silo za nekaj mesecev. Spodaj v gozdu pa sta dve od treh pletenic odtrgani in nevarni, če jo primeš misleč da je drugi konec privezan.

Na Skuti sem srečal tri pohodnike, eden me je prehitel v Gamsovem skretu, nekaj sem jih od daleč videl okrog bivaka pod Skuto. Popoldan je na Skuti in okrog padlo nekaj kroglic babjega pšena, sicer pa je bil lep novembrski dan.
Občasen sneg na prečni poti ni resnejša ovira.1
Zanimiv prehod pod Slemenom.2
Špičasto Sleme.3
Nevarna skala na zadnji jeklenici pod vrhom Skute.4
Na osojnih straneh je snega malo, a je tudi čez dan pomrznjen in trd.5
Planjava in Ojstrica.6
Snežišča pod vrhom Skute ne delajo težav, razen morda zgodaj zjutraj.7
Turska gora in Brana ob sončnem zahodu z Žmavčarjev.8
Večerne Sence Kamniških Alp na Brani.9
(+16)všeč
Alojz Pirnat5. 11. 2017 15:46:50
Spoštovani uporabnik portala hribi.net
Objave, ki so na tem portalu velikokrat sledimo tudi markacisti, ki skrbimo, da bi bile poti v lepih vremenskih pogojih normalno prehodne in varne. Izjava "Zelo, zelo nevarno!" je zelo alarmantna, zato smo se poslužili povprašat za mnenje pohodnike dveh skupin, ki so včeraj sestopali čez Žmaučarje in so imeli za seboj Skuto, predhodno pa so prebrali ta vaš članek. Po izjavah od obeh skupin je varovanje stabilno in ni vidnih poškodb na mestu, ki je na sliki in luska ne visi na jeklenici, malo nad tem mestom pa je res en izdrt klin zaradi udara strele. Iz tega mesta naprošam še ostale, ki boste prečili ta predel za mnenje, ki ga lahko posredujete kar direktno na PZS - poskodbe.poti@pzs.si . Takoj ko bo mogoče pa si bo mesto na fotografiji ogledal tudi eden od markacistov, PD Kamnik, ki skrbijo za to pot.
Varen korak
Alojz Pirnat vodja OPP KBO MDO
(+12)všeč
zlatica5. 11. 2017 16:46:57
Vsa čast gospodu Alojzu, zelo strokoven in zrel pristop k zgoraj povedanemunasmeh
(+4)všeč
Page:123...3738394041...515253
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies