Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Skuta
diamantek     
27.10.2017
Pozdravljeni. Je bil kdo v zadnjih dneh na Skuti? Bi lahko prosim posredoval novejše informacije o razmerah s smeri Kokrskega sedla. Najlepša hvala. Tomaž
otiv     
27.10.2017
Posnetek od včeraj z Velike planine...
Skuta1
j.     
2.11.2017
Včeraj na Skuto. Začel sem iz Konce preko Gamsovega skreta. Iz Velikih podov sem po poti čez Sleme prečil do melišč pod steno Skute in nato naravnost navzgor po drobni stezički do vstopa zavarovane poti. Z vrha Skute nato dol in še skok na Štruco ter nato preko stenice pod Dolgim hrbtom dol do melišč. Po melišču naravnost navzdol (na koncu je kakšne tri metre lažjega skoka, ki ga je treba preplezati) in naprej na pot Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo. Še enkrat čez Sleme in do Bivaka pod Skuto ter nato čez Žmavčarje v Konec.

Razmere idealne za hojo, na prečni poti nekaj snega, ki pa ni ovira. Malo drugače je v zavarovani poti čez steno Skute. Pot je, čeprav od spodaj ne izgleda tako, slabo polovico prekrita s snegom. Neka dobra duša (najbrž več njih) je naredila stopinje, ki so precej pomagale, a so bile poledenele in so se včasih tudi predrle. Kolebal sem in se na koncu odločil, da derez ne bom nataknil, za uporabo cepina pa je sicer premalo snega. K sreči so skoraj vsa varovala vidna, tako da je nekako šlo.

Na spodnjem delu zadnje pletenice pod vrhom je ogromna skala (kakšen meter in pol dolga, tri četrt metra široka) z markacijo in skobo, ki se je odkrušila in sloni na pobočju, zadržuje jo zgolj jeklenica. Zelo, zelo nevarno!

Stenica pod Dolgim hrbtom ima sem ter tja malo snega, a zimska oprema ni potrebna. Čez Gamsov skret je v gozdnatem delu na nekaterih delih listja do kolen, tako da zna biti sestop po tej poti kar zoprn. Na Žmavčarjih, kjer je pot že zelo uhojena, je listnatih območij manj, pa še listje je pohojeno. Na isti poti je v skoku manjkajočo lovsko pletenico nekdo prijazno nadomestil s kakšnih 15 metrov 8mm vrvi, bo za silo za nekaj mesecev. Spodaj v gozdu pa sta dve od treh pletenic odtrgani in nevarni, če jo primeš misleč da je drugi konec privezan.

Na Skuti sem srečal tri pohodnike, eden me je prehitel v Gamsovem skretu, nekaj sem jih od daleč videl okrog bivaka pod Skuto. Popoldan je na Skuti in okrog padlo nekaj kroglic babjega pšena, sicer pa je bil lep novembrski dan.
Skuta Občasen sneg na prečni poti ni resnejša ovira.1
Skuta Zanimiv prehod pod Slemenom.2
Skuta Špičasto Sleme.3
Skuta Nevarna skala na zadnji jeklenici pod vrhom Skute.4
Skuta Na osojnih straneh je snega malo, a je tudi čez dan pomrznjen in trd.5
Skuta Planjava in Ojstrica.6
Skuta Snežišča pod vrhom Skute ne delajo težav, razen morda zgodaj zjutraj.7
Skuta Turska gora in Brana ob sončnem zahodu z Žmavčarjev.8
Skuta Večerne Sence Kamniških Alp na Brani.9
Alojz Pirnat     
5.11.2017
Spoštovani uporabnik portala hribi.net
Objave, ki so na tem portalu velikokrat sledimo tudi markacisti, ki skrbimo, da bi bile poti v lepih vremenskih pogojih normalno prehodne in varne. Izjava "Zelo, zelo nevarno!" je zelo alarmantna, zato smo se poslužili povprašat za mnenje pohodnike dveh skupin, ki so včeraj sestopali čez Žmaučarje in so imeli za seboj Skuto, predhodno pa so prebrali ta vaš članek. Po izjavah od obeh skupin je varovanje stabilno in ni vidnih poškodb na mestu, ki je na sliki in luska ne visi na jeklenici, malo nad tem mestom pa je res en izdrt klin zaradi udara strele. Iz tega mesta naprošam še ostale, ki boste prečili ta predel za mnenje, ki ga lahko posredujete kar direktno na PZS - poskodbe.poti@pzs.si . Takoj ko bo mogoče pa si bo mesto na fotografiji ogledal tudi eden od markacistov, PD Kamnik, ki skrbijo za to pot.
Varen korak
Alojz Pirnat vodja OPP KBO MDO
zlatica     
5.11.2017
Vsa čast gospodu Alojzu, zelo strokoven in zrel pristop k zgoraj povedanemunasmeh
j.     
5.11.2017
Spoštovani gospod Alojz,

rad verjamem in cenim to, da spremljate objave na hribi.net, vendar sem v zgornjem primeru sam že pred dnevi poslal dva e-maila PD Kamnik in enega na poskodbe.poti@pzs.si. Nevarnost se mi je namreč zdela prevelika, da bi se neodgovorno omejil samo na objavo na hribi.net.

Z gospodom Zdravkom s PD Kamnik sva se slišala že v petek popoldan in sva po telefonu poskušala analizirati situacijo. Najino skupno stališče je bilo, da si je treba kritično mesto čimprej strokovno ogledati.

Kar se tiče same nevarnosti pa tole: kot sem zapisal, odkrušena luska sloni na pobočju. Nanjo je pritrjena jeklenica, ki nad njo teče skozi ušesa mislim da treh klinov (en je izpuljen), zgoraj pa je s spojko vpeta v najvišji klin. Vrv se mi je zdela izredno napeta, kar mi je dalo misliti, da je skala sčasoma zdrsnila malo navzdol in se naslonila na jeklenico. Zadeva je seveda stabilna, saj drugače ne more biti. Ampak zato da luska, ki tehta tono ali več, ne zgrmi v dolino, je po mojem mnenju zaslužen en sam klin. To pa je zanesljivo znak za alarm!

Naj še pripomnim, da delo markacistov izjemno spoštujem, tudi sam sem pred mnogimi leti hodil s čopičem in barvo naokrog po poteh, pa tudi marsikatero luknjo za klin sem izvrtal.
Lepo vas pozdravljam!

p.s.
V sporočilu, ki sem vam ga zadnjič poslal na poskodbe.poti@pzs.si so tudi moji kontaktni podatki. Kadarkoli želite me lahko pokličete, pa se o tej zadevi in z veseljem tudi o čem drugem, pogovoriva.
Skuta Luska.1
voluhar     
3.5.2018

https://tomazsarc.blogspot.si/2018/05/skuta-struca-2842018.html
redbull     
5.6.2018
Skuta (03.06.18)

Pot na Skuto iz strani Turske, bivaka pod Skuto... je od prvega klina dalje kopna. Prečno snežišče pred vzponom bo pa še ostalo verjetno celotni junij. Glede derez pri tem snežišču je pA odvisno od vsakega posameznika, sam jih ne bi uporabil.
Skuta vidno snežišče1
Skuta začetni vzpon, kopen vse do vrha2
Skuta proti Kralju iz Kraljice3
Skuta iz Kranjske Rinke pogled proti Križu...4
Tomaž11     
20.6.2018
Danes na Skuto čez Žmavčarje. Na poti je nekaj snežišč,ki lahko naredijo nekaj težav,sploh če štartaš zelo zgodaj,ko sneg še ne odjuži. Več opisa pa pod slikami.Pohvalil bi tudi delavce,ki so zrihtali cesto do tovorne žičnice na Kokrško sedlo.....koliko časa pa bo cesta lepo prevozna,pa je odvisno od nasvelik nasmeh
Skuta Prvo snežišče ,ki je sicer malo ampak vseeno par metrov je malo pred bivakom pod Skuto1
Skuta Žmavčarji2
Skuta Bivak pod Skuto...nekdo pleza po strehi :)3
Skuta Skuta in Kranjska Rinka4
Skuta5
Skuta Do vstopa v steno se lahko izogneš vsem snežiščem,je pa res,da je potrebno narediti precej več poti6
Skuta7
Skuta8
Skuta9
Skuta Lahko greš pod snežišči a zadnjemu se ne moreš izognit10
Skuta Hvala tistemu,ki je pustil palici pred snežiščem,so mi prišle prav :)11
Skuta Kasneje je pod do vrha popolnoma kopna12
Skuta13
Skuta14
Skuta Z derezami greš lahko po markirani poti,drugače pa čisto spodaj15
Skuta Gamsov skret16
Skuta Še malo do vrha17
Skuta Tik pod vrhom18
Skuta Koroška in Kranjska Rinka19
Skuta Počitek na vrhu20
Skuta Grintovec je imel danes kar precej obiska21
Skuta Pogled s Štruce proti Skuti22
Skuta So imeli malico :)23
Skuta Dolgi hrbet je kopen24
Skuta Proti podom je potrebno prečiti kar nekaj snežišč,nekaj pa se jim lahko izogneš25
Skuta26
Skuta Veliki podi27
Skuta28
Skuta Proti bivaku pod Grintovcem29
Skuta Pod bivakom je tudi snežišče30
Skuta Pogled proti Dolgim stenam31
Skuta Kobilna glava32
grega_z_brega     
20.6.2018
Bom fantom prenesel pohvalo. nasmeh
Tomaž11     
20.6.2018
Hvala mežikanje
stankoju     
26.6.2018
Iz Konca čez Žmavcarje mimo bivaka na Skuto, povratek pa čez Gamsov skret. Na poti nekaj snežišč ki se dajo ognit, edino snežišče pred vstopom v varovani del je pa potrebno prečit jaz sem danes uporabil cepin.Varovala so ok razen zadnje jeklenice pred vrhom, ki drži veliki kamen in vprašanje kdaj bo popustilazavijanje z očmi.Sedaj je v hribih res polno cvetja za to se splača pogledat v hribenasmeh.
Skuta1
Skuta2
Skuta3
Skuta4
Skuta5
Skuta6
Skuta7
Skuta8
Skuta9
Skuta10
Skuta Ta jeklenica drži cel kamen11
Skuta12
Skuta13
Skuta14
Skuta15
Skuta16
Skuta17
Skuta18
Skuta19
Skuta20
Skuta21
Skuta22
Skuta23
redbull     
27.6.2018
Dober herbarij

Srečno
Chaos123     
19.7.2018
Danes na Skuti iz konca čez Žmavcarje. Pred vstopom v plezalni del sto še vedno tri snežišča.. prvo sploh ni problematično ker ga obvijemo po zgornji strani, drugo se da prečit brez posebnosti pri tretjem tik pred steno pa je za popazit (kakšnih 10 m). Ostalo je kopno nasmeh
Če mislite obiskat kakšen bivak je tudi že med tednom kar precej gužva.. bivak pod Grintovcem je bil danes baje nabito poln z Čehi (so spali tudi zunaj) pod Skuto pa je bilo tudi kakšnih 5 ljudi. lp
Skuta Za lažjo predstavo, žal se ne vidi najbolje.1
SmaXy     
7.8.2018
Pozdravljeni. Želim narediti krožno pot Dom v Kam. Bistrici - Skuta (čez Kokrsko sedlo) - Turska gora - Kamniško sedlo - Dom v Kam. Bistrici.
Zanima me predvsem ali bi bilo bolje v obratni smeri in predvsem kakšna je pot med Skuto in Tursko goro, ali potrebujem samovarovalni komplet. Zanima me tudi pot čez Žmavcarje, ki bi jo izbral pred potjo čez Kokrsko a se bojim, da se bom izgubil nasmeh
KUKI77     
7.8.2018
Bolje, malo lažje v obratni smeri.
Na poti čez Žmavcarje se težko izgubiš, če jo pravilno najdeš. Je pa smiselna le v primeru krajše ture Žmavcarji-Skuta-Dolgi hrber-Grintavec-Kokrško. Priporočam bolj prva varianto, pot čez Žmavcarje pa samostojen izlet do bivaka oz. Rink.
SmaXy     
7.8.2018
Hvala kuki. Še zmeraj pa nevem kaka je pot med Skuto in Tursko nasmeh
grega_z_brega     
7.8.2018
Lepa nasmeh
ZoranPeternelj     
8.8.2018
Pot med Skuto in Tursko je lepa, kratka, lahka pot.
MiAn     
8.8.2018
Če pa si verjetno mislil kakšna je pot z vrha Skute in potem naprej do Turske, pa je pot zelo zahtevna. Večinoma so ti v pomoč klini, jeklenica je sicer napeljana na parih mestih in po kratkem grebenu malo pod vrhom.
Stran: 1 2 3 ... 38 39 40 41 42 ... 45 46 47      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki