Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / kamnik savinja alps / korošica čez šraj pesek in najnar štant
 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant
lijaneja     
5.8.2019
Naslov mojega izleta sicer najbolj ne ustreza, vendar nove teme ne bom odpiral. Bi se pa lahko glasil: Ojstrica čez Šraj pesek in Petkove njive.
Ta cilj in pot je moja priljubljena destinacija, zato se včeraj z mojim hribovskim prijateljem odločiva, da jo obiščeva.
Kljub nedelji in relativno pozni uri, so 'Pred Belo' parkirana samo tri vozila. V jutranjem hladu uživava v hoji in namesto, da bi skrenila levo že pri tablici za Orglice, zavijeva šele pri drugem odcepu, zato se morava po nepotrebnem spustiti kakšnih 60m, preden sva na poti proti Skoku.(pa tolikokrat sem bil že tuvelik nasmeh) Ta je prišel kar hitro, vendar naju je ustavil, saj so bile v spodnjem delu skale mestoma mokre. Brez pomislekov se posluživa alternative, in ga obideva po levi strani, kjer mi je smer že zelo dobro znana. Na vrhu pozdravim moj viseči kamenček, ki kar vztraja in vztraja. Ker sem firbčen, sem šel pogledat na vrh skoka, kako je s sidriščem in videl, da je zg. del skoka popolnoma suh. Takoj mi je bilo žal, da sva šla po 'obvozu'.
Melišče Šraj peska se kot vedno, kar vleče, sva pa nad nama, v steni Vežice opazovala dva mlada plezalca. Precej višje je bilo slišati še dva, vendar ju nisva videla. Še kratek sprehod čez Petkove njive, malce vzpona in nekaj ovinkov med ruševjem in že sva pri pogoreli koči. V bližini so postavljeni trije kontejnerji, povezani z enotno streho, ki pa še ni pokrita. Tudi vpisna skrinjica je pod streho. Pristop na Ojstrico izvedeva po grebenu, ki nudi veliko užitka v lahki plezariji. Je pa že v spodnjem delu en zahtevnejši raztezajček - velika, že precej odmaknjena luska in ko bo ta zgrmela dol, bo tam težavnost kar za dobro trojko. Na vrhu je bilo veliko ljudi, vendar ne iz najine smeri, saj se radi pripeljejo do Planinška, Podvežaka ali planine Ravne. Vreme je bilo precej nestanovitno, zato sva se raje odločila za klasičen sestop preko Presedljaja. Fotič je bil že na štaru v 'rdečem', zato je sličic manj, kot po navadi.
Srčno upam, da se bo gradnja novega doma čim prej pričela in v njem pozdravim super oskrbnico Mojco.
Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Šraj pesek in Vežica 1965  z doline Kamniška Bela.1 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Pod Skokom2 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Moj kamenček še kar vztraja3 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Nad Skokom.4 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Staničev vrh5 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Plezalca v Vežici6 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Škarje z Ojstrico, spodaj Petkove njive7 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Žalostna podoba8 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Pogled z grebena Ojstrice dol...9 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant ...in gor.10 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Utrinek11 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Planjava z Ojstrice12 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Matkova kopa13 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Skuta z Rinkami14 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Vežica in Petkove njive15 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Bivak pod Grintovcem v novi funkciji16 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Ojstrica s Praga 191017 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Kranjski Dedec 167818
Bandzo     
1.8.2020
Danes je bil namen na Lučkega dedca in nato na Korošico čez Najnar štant. Namen in končna slika pa nista vedno usklajena in tako je bilo danes. Zjutraj štartam izpred Bele in kaj hitro sem na odcepu za Najnar štant. Pot naprej je lepo vidna in se strmo vzpenja v ključih po kar zelo travnatem pobočju. Klopi so bili veseli obiska, ki je v tem koncu doline res redek nasmeh Tudi modras se je bolj ustrašil mene, kot pa jaz njega, bi se pa lagal če bi rekel, da nisem trznil mežikanje Tik predno pridem na Najnar štant podrta drevesa malo zabrišejo pot in zlezem višje po skalah, da se prepričam s pogledom navzdol, kje gre pot naprej. Pogled je razkril jasno nadaljevanje vse do štanta, kjer je res čudovit razgled. Pot naprej se malo spusti in se izgublja in ko pridem do naslednje orientacijske točke skal z jamami pot popolnoma zgubim. Hodim po strugi, prečim po stečinah gor in dol, levo in desno, dokler na 250 m^2 ne naredim skoraj 300 višincev zavijanje z očmi Na tej točki je že vsaka sled izgledala kot potka in želja po nadaljevanju bi me kar vlekla na njih in rekel sem si: dovolj. Očitno bom moral priti še enkrat. Popolnoma gnil se malo nadiham in še enkrat vzamem v roke Habjana in še 10ič preberem opis... A sem slučajno narobe interpretiral opis? Seveda sem ga! Vrnem se nazaj do zadnjega (zelo so redki) možica in poskusim ponovno, že popolnoma utrujen in le najdem nadaljevanje. Pa sem si rekel, ko pogledam na uro in na precejšen primankljaj (sicer ne skromnih) vodnih zalog, ki jih je moje raziskovanje pobočja na ta vroč dan kar precej zmanjšalo, da grem naprej drugič. Ko bi bil najvišje, bi bilo najbolj vroče in nobene vode naokoli. mrk pogledzavijanje z očmi Zdaj vem kje naprej in komaj čakam da turo ponovim in jo dokončam. Vseeno poskusim izkoristiti dan z ozirom na preostalo vodo in se vrnem do označene poti, malo pojem in se ohladIm, skočim do Presedljaja, da se še noge utrudijo in ne samo glava mežikanje Ob povratku pa sem se ohladil v zmerno toplem tolmunu Orglic, ki so danes beležile obisk, ki se pritiče Peričniku eek Glede na to koliko so ljudje rinili proti tolmunu in v kakšni obutvi, še dobro da se ni komu kaj zgodilo. Ampak saj vemo, vse za sliko, ane? mežikanjenasmeh
Varen korak,
Ben
Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Odcep1 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Začetek travnatega dela (klop express) ;)2 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Zelo strmo in v ključih gor gor gor3 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Lep pogled na Rzenik s poti4 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Danes se je on umaknil, naslednjič se jaz;)5 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Siten prehod6 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Nekaj starih klinov se najde7 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Tik pred Najnar štantom8 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Razgled. Šraj pesek tako blizu... a bo počakal za naslednjič9 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Najbolj raziskan breg in...10 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant ... Najbolj razsikana struga :)11 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Potem pa še na hitro na Presedljaj in...12 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Pod tuš ter domov ;)13
garmont     
1.8.2020
Čestitke za vztrajnost, Ben.
Bova drugič...skupaj. mežikanje
Bandzo     
1.8.2020
Velja! Jaz sem takoj za! nasmeh

Srečno in LP,
Ben
j.     
22.10.2020
Včeraj (sreda, 21. oktobra) čez Najnar štant in Petkove njive na Korošico in nazaj. Odcep lovske poti je še vedno na višini približno 1000 metrov, le korenina, ki je leta služila za orientir, je že nekoliko trhla. Malo preden se pot prevali na zahodno pobočje, je treba na dvakrat prečiti zemljato grapo, v kateri se za nekaj metrov pot skoraj izgubi. In ker ima grapa spodaj nepredvidljiv iztek, sem tam hodil precej previdno.

Nadaljevanje je v stilu lovskih poti. Steza je včasih zatravljena, ponekod izpostavljena nad strmimi travami in gozdnimi strminami, včasih ozka, a ves čas dokaj dobro sledljiva in zelo malo uhojena. V gozdu, čeprav je jesen, ni niti preveč nastlana z listjem. Za spodmoli (jamami, v zadnji so vidni ostanki ognja) sem splezal ostro na desno in navzgor čez kratek previsni prag, pri čemer mi je prijazno pomagala vrvna zanka, že kdove kdaj privezana na korenino. Na skali pod njo k pravi smeri pomaga tudi rdeča črta. Po grapi iz čvrste svetlo sive kamnine (tudi tam je spodaj rdeča črta) sem poplezal kakih 25 metrov navzgor (začetnih 5 metrov dobra enka, ostalo lahko) in po stezici zavil levo v gozd. Še nekaj deset metrov in znašel sem se na poti, ki pelje čez skok. Razen omenjenih, drugih tehničnih težav na tej lepi poti ni.

Šraj peski so narejeni za sestop, po desnem robu tik pod steno se mi je zdel vzpon najlažji. Prvi sneg je v ruševju na robu Petkovih njiv. Na drugi strani v grapici, po kateri pelje pot do pogorišča doma, ga je kakih 20 do 30 cm. Dovolj, da sem se med skalami kar nekajkrat udrl do pasu. In bi se še večkrat, če ne bi bilo dan ali dva starih stopinj, na osnovi katerih sem večino tovrstnih pasti lahko pravočasno zaznal. Hvala predhodniku! Sonce, sicer skrito za koprenami, ki mi je pilo energijo na Šraj peskih se je umaknilo megli na Korošici. Pogorela koča je izgledala prav grozljivo, kot bi gledal stare, črno bele slike v vojni bombardiranih hiš.

Počutil sem se nelagodno in sem se dokaj hitro vrnil nazaj na Šraj peske, kjer je še vedno sijalo sonce. Že niže doli v gozdu sem ob mestu odcepa lovske poti zagledal obledel napis "Lovska" s puščico, ki ga gor grede nisem videl. Prav nič se mi ni dalo raziskovati, v kakšnem stanju je skok kakih 100 višincev nižje. Prav tako nisem čutil navdušenja nad obvozom mimo kamna na prusiku od Lijaneje (enkrat dolgo nazaj me je sicer že rešil, tudi tebi hvala, Anton!). Vrnil sem se kar po poti pristopa. Šlo je kot bi mignil, celo sitno dvakratno prečenje grape sem prehodil brez posebnega obotavljanja. Morda zato, ker sem gor grede na kritičnih mestih malo bolj pritisnil z robom podplata in so v zemlji ostali odtisi stopinj, ki so bili nazaj grede prav dobrodošli.

En krasen dan je bil za menoj: sonce, šodri, sneg, megla in ravno pravšnje število možicev na prvinski lovski poti po divjih in osamljenih koncih.


Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Zanimivo kaj vse piše ob poteh.1 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Odcep za Najnar štant je na približno 1000 m nadmorske višine oziroma kakih 300 metrov potem, ko pot preči grapo.2 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Stolpiči na mestu, kjer pot preide na zahodno stran.3 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Strme trave, vsega skupaj trije klini in kakšnih pet ali šest možicev.4 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Ponekod po slovenskem v spomin delajo grmade, tukaj pa ob steno prislanjajo kole :).5 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Pogled na Šraj peske...6 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant .. in navzdol po dolini Kamniške Bele.7 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Tja gor ni treba, to ni prava jama.8 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Zeleniške špice, kar se jih je videlo.9 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Mimo tele jame s starim ognjiščem, nato pa desno in navzgor.10 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Prag ni visok.11 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Za plezanje pomaga zanka, za pravo smer pa rdeča črta.12 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Tudi v grapi iz svetlo sivega kamna razveseli rdeča črta.13 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Končno iz gozda ven.14 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Ne vem, če je bila letos na Petkovih njivah nogometna tekma.15 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Grapica proti Korošici, ki pelje iz Petkovih njiv. Ponekod se je grdo udiralo med skale.16 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Kot bi bila koča uničena v vojni.17 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Okna v prazno.18 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Hitro nazaj, na južnem koncu Petkovih njiv se obeta konec mračnjave.19 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Stena Vežice in Šraj peski.20 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Dolina Kamniške Bele v soncu.21 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Napis prevaga. Vrnem se čez Najnar Štant.22 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Takole izgledajo prvi metri ob napisu: strmo nazvdol, na koncu stenice pa na levo.23 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Strme trave nad dolino Bele.24 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Kamniški Dedec na robu oblakov.25 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Nekaj malega Rzenika se je tudi videlo.26
zokipoki     
22.10.2020
Dom na Korošici pa res izgleda kot iz vojne!
Lepa tura!
djimuzl     
23.10.2020
Ja, kot, da bi bil Za Lepočami in ne v KSA...
Dr.ejči     
23.10.2020
Sam še nikoli nisem plezal po "sliki 13".. v izteku Najnarja sem šel za nosom, pardon, za gamsom. Pri jamah nisem zavil desno navzgor, kjer je prusik, ampak rahlo navzdol, mimo jam, do konca sten in ob njih do grape. Čez njo in po travnato skalnem bregu do poti čez Skok. nasmeh
garmont     
23.10.2020
Lepa tura@j.nasmeh
Škoda, da je zame v drugi regiji...
j.     
24.10.2020
Hvala vsem!
Drejči: očarljivost (včasih pa tudi težava) lovskih poti je, da so na meji brezpotja. Sam bi, tako kot hodiš ti, zanesljivo sledil konfiguraciji terena. Pa sem zagledal zanko pol metra nad sabo. In ko sem zijal vanjo, sem se z nosom skoraj zaletel v rdečo črto. Tako nisem imel več izbire nasmeh.
Garmont: prisrčno vabljen v "mojo" regijo takoj, ko bo tegamrk pogled konec. Potem pa nemudoma gremo še v kakšno tretjo, recimo Gorenjsko.

Trobec     
24.10.2020
Hehe...zdaj mi je jasno, kam je takrat izginila potka za jamo (sl10). V resnici ne gre naravnost nasmeh Je pa bila vsaj deloma neka "prevnestvena" do
sl14 mežikanje
https://trobec.blogspot.com/2020/02/lucki-dec-po-lovski-cez-petkove-njive.html

P.s. zaradi megle se verjetno ni nič videlo proti Škarjam in Lučki babi? Za jutri razmišljam o teh koncih...
j.     
24.10.2020
Po moje - ne samo razmišljatnasmeh. Glede na napoved bo jutri lep dan. Danes je ničta izoterma v Kamniških na okrog 2900, meja sneženja le malo nižje. Dežuje najbrž povsod, se zna celo dogoditi, da bo večino snega pobralo. Jutri naj bi bilo sončno, le za odtenek hladneje 2600/2200. Bo treba nekamzavijanje z očmi
Trobec     
24.10.2020
Ja, sem gledal te podatke nasmeh Sej razmišljam samo o izbiri cilja, da nekam grem, sem že odločen nasmeh

Nekako preigravam 3 variante (mogoče končna odločitev pade "na terenu")
- Po tej gor (ali čez Skok) in potem Škarje, Lučka baba čez Repov kot dol
- enako zgornji, le namesto Lučke babe direktno na Srebrno sedlo
- spet isti vzpon, sestop pa po markirani čez Prag in Presedljaj
j.     
24.10.2020
Na Petkovih njivah bo zanesljivo vse jasno. Meni so se gamaše dobro obnesle, ti boš seveda imel snega manj ali nič.
Trobec     
26.10.2020
Kot je rekel @j., ne razmišljat ampak it nasmeh
Zahvaljujoč namigom tu, sem za votlino hitro našel tisto rdečo črto in obešen prusik. Pa tudi sicer je bolj uhojeno, kot je bilo februarja.

Snega ni praktično nič, tako da je bila v celoti realizirana najdaljša od 3 možnosti: čez Škarje, Lučko babo, Vilice in Planjavo in sestop čez Repov kot.

Na Planjavi je čisto nova vpisna knjiga, ni pa bilo delujočega svinčnika. Zdaj je in s tem tudi prva vpisa nasmeh

https://trobec.blogspot.com/2020/10/cez-sraj-pesek-na-lucko-babo-vilice.html
Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant1 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant jesenski pogled proti Šraj pesku2 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant če veš kje, vidiš3 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant malo više pa tudi možic4 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant5 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Šraj pesek6 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant pokaže se greben7 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Petkove njive8 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant9 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant žalosten pogled10 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant vhodna vrata11 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Škarje in Lučka baba12 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant je hodil lokalc :)13 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Logarska dolina14 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant pogled nazaj: Lučka baba, Ojstrica, Krofička15 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant zasluženo :)16 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant Repov kot17 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant18 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant19 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant20 Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant21
garmont     
26.10.2020
Lepa tura, ampak na Dovški babi pa nisi bil.velik nasmeh
Na Lučki...
nenap     
26.10.2020

Lepa Čestitke velik nasmeh lušn je bilo z vama poklepetati na " parkingu " mežikanje
LpN
Trobec     
26.10.2020
@garmont haha, hvala za opozorilo...preveč bab pa hitro pride po zamenjave velik nasmeh

@nenap, hvala enako nasmeh ja, danes v časih vsesplošnega razlovečenja take stvari še bolj cenimo nasmeh
j.     
26.10.2020
Lep krogec si naredil, Trobec! Pa koliko snega je pobralo v štirih dneh eek
Trobec     
26.10.2020
Hvala nasmeh Skoraj nisem mogel verjet, ko je bilo vse kopno. Še v četrtek sem gazil do kolen in še čez na Križevnik in Moličko peč.

Ampak sem bil kar vesel teh razmer, drugače plan ne bi šel skozi v tem obsegu nasmeh
Page: 1 2 3 4 5       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing