Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Martinj steza - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Martinj steza
7.5.2012 - keti1
Ali je kdo v zadnjem času šel po Martinj stezi na Pl. Dol? Zanima me, če je pot v redu ali jo je zadnja zima kaj poškodovala?
Lp
ksena     
7.5.2012
Cesta je bp, bila po njej 29.4.
ksena     
7.5.2012
Se opravičujem...steza, ne cesta nasmeh
keti1     
7.5.2012
Najlepša hvala za informacijo.
Lp
tomiš     
7.5.2012
Pa nisi na Kopo nič zavila Ksena? Škoda...
lijaneja     
10.5.2012
Včeraj sva s kolegom udarila eno spomladansko krožno turco. Gor čez Rigelj dol pa po Martinj stezi, da mi preveč ne uide iz spomina. Kot vedno, se pri meni pojavi težavica po kakšnih dvanajstih minutah hoje, ko zapustiš planino Dol. Stezica se kar naenkrat izgubi. Tam je treba rahlo levo na kolovoz, potem pa težav ni več.
Martinj steza Košutna, Kompotela  in Mokrica s poti na Rigelj1 Martinj steza Belo, rjavo, zeleno2 Martinj steza Maskota Vel. planine pred Zelenim robom3 Martinj steza Škarje in Ojstrica, spodaj levo Rzenik4 Martinj steza Počitniško naselje5 Martinj steza Na planini Konjščica imajo poseben režim. Pasje drekce v nahrbtnik, pa v dolino z njimi.  Dddddddddd6 Martinj steza Planina Dol. Še brez mukanja7 Martinj steza Z Martinj steze: Zgoraj levo del Kamniškega sedla, desno Staničev vrh.8 Martinj steza Tu nekje pelje steza...9
mancar     
15.5.2012
Tudi jaz nisem zavila na Kopo -drugič:-) Sem pa prvič prehodila Martinj stezo ( Vodnik Grintovci-Južni pristopi; Stritar )in mi je bila zelo zelo všeč; opisi so zelo dobri, malo se moraš pa sam znajti-predvsem pred planino Dol. Nadaljevala sem preko planine Dol na Konja in potem preko Velike in Male Planine v dolino.Naslednjič grem pa Kuklarje pogledat.
Volk     
17.5.2012
Kuklarji, ja. Luštna. Sicer kratka, a sladka.

Lp in srečno.
pika     
1.5.2014
Martinj steza na začetku zaradi žledoloma slabo sledljiva in kar težko prehodna. Od rudnikov naprej se zadeva izboljša in potem ostane samo užitek pohajanja po samotni poti.
Martinj steza1 Martinj steza2 Martinj steza3 Martinj steza4 Martinj steza5
geppo     
1.5.2014
Za takšne "stezosledilce" kot si Ti, ni problema...
lp
pika     
1.5.2014
Hvala velik nasmeh
andi2     
27.10.2014
V čudovitem dnevu po martinj stezi. Nekdo je bil priden (res hvala!) in je pot lepo urejena, razen nekaj hlodov, ki pa jih brez težav preskočimo. Še najtežje prehoden del je po novo oblikovani cesti vse do obračališča in začetka potke. Presenetilo me je, kako je shojena po žledolomu, očitno zelo popularna. Od oktobrske tetralogije (kuklarji, rigelj, sivnik) najlažje sledljiva pot.
pohodnik38     
13.5.2015
V ponedeljek je padel dopust zato ga mahnem v hribe.Izberem Martinj stezo o kateri sem že dolgo razmišljal ampak al ni časa al pa vreme nagaja.Pot je ok le tu in tam je treba prestopit kak hlod ali obit kake veje.Lepo zelo navdušen.Spodaj pa še obširno poročilo s terena.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonecool


Martinj steza1 Martinj steza2 Martinj steza3 Martinj steza4
111     
26.11.2015
Od asfaltne ceste na koncu Kopišč se proti pobočju odcepi makadamska gozdna cesta (vlaka), ki se vse strmeje vzpenja do obračališča okrog velike skale. Tu poiščemo stezico, ki se prične na desni strani vsekanega »krožišča«, med podrtim drevjem in podrastjem. Kasneje ni več težav, razen pri »obvozih« okrog podrtih dreves.
Če Martinj stezo naskočimo z zgornje strani, gremo po gozdni cesti, ki se s planine Dol nadaljuje mimo zadnje brunarice proti zahodu, mimo lovske koče (na levi). Ko se cesta po kakšnem kilometru prične v gozdu strmeje vzpenjati, opazimo na levi odcepljen kolovoz, ki se kmalu nadaljuje v stezico, kateri je jeseni ali pozimi zaradi pokrivala težje slediti. Težav z orientacijo je konec, ko pridemo do roba planote, kjer se pot ob izdatnih razgledih prične spuščati.
Bojan, 19.11.2015
pohodnik38     
17.4.2017
V nedeljo 9.aprila sem opravil pot po Martinj stezi do Planine Dol in naprej na Veliko planino.Po potepanju po Veliki planini sem sestopil v dolino čez Rigelj.Sestopa res ne priporočam po tej poti saj je veliko listja na poti v zgornjem delu in drsi.Drugače pa odlična tura tudi vreme je bilo odlično čeravno v začetku oblačno in kot naročeno se je kasneje zjasnilo.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
trdi     
19.8.2019
Zelo zanimiva pot, lepo uhojena in lahko sledljiva. V primeru, da se gre dol, je treba po kolovozu skoraj do konca in levo. Ob odcepu so možici
Martinj steza Tu pri tej skali se zavije iz kolovoza desno gor na stezo1 Martinj steza Zaraščena pot v spodnjem delu2 Martinj steza Nekaj podrtih dreves3 Martinj steza4 Martinj steza5 Martinj steza6 Martinj steza7 Martinj steza8 Martinj steza9 Martinj steza10 Martinj steza Tu se pride iz gozdne steze na kolovoz, ki je v tem delu že poraščen s travo, levo ob vstopu v gozd je postavljen možic11 Martinj steza Drugi odcep iz gozda na kolovoz, tudi postavljen možic12 Martinj steza13
j.     
27.10.2020
Po Martinj stezi na Konja in nazaj čez Kamniško Belo (nedelja, 25. oktober). Pravzaprav se mi opisa tega doživetja sprva ni zdelo smiselno objaviti. Ampak iz teh koncev bo za nekaj časa od mene tole najbrž zadnje pričevanje, pa naj bo. Na parkirišču za Kopišči je bilo pet avtomobilov. Pot je lepo sledljiva, le na nekoliko zaraščenem sedelcu kakšnih 10 minut od začetka je treba s kolovoza zaviti ostro desno na dobro vidno gozdno stezo. V gozdu je treba enkrat ali dvakrat čez podrto drevje. Pot v nadaljevanju pelje pod izrazitim kamnitim stolpom Martinj turna (nekoliko me spominja na Raz Sfinge nasmeh) in se čez leseno brv bolj trhlega zdravja ob nekaj metrih jeklenice povzpne nad njegov vrh ter nato preči v gozd. Do planine Dol je potem še kakšnih dvajset minut hoje gori-doli in po ravnem.

Na Dolu in v smeri proti Rzeniku in Konju se je začela gneča, ki se je proti planini Rzenik kar nekako stopnjevala. Pot je bila blatna, še posebej neugodna se mi je zdela mešanica blata in spolzkih kamnov od planine Rzenik proti Konju. Nasproti so se vračali številni obiskovalci, med ozko poseko ruševja je bilo potrebno biti obojestransko obziren. Če je na začetku še kazalo na lepo vreme, je bilo na Konju že megleno. Še dobro, megla je vsaj malo zakrila pogled na kar nekaj deset obiskovalcev, kolikor se jih je drenjalo na vrhu in okrog njega. Zaradi pomanjkanja prostora so nekateri sedeli celo na lesenih stopnicah zavarovane poti. Do Presedljaja je bilo vreme podobno, le na trenutek je bilo dovoljeno poškiliti proti mogočni Rzenikovi steni, izza katere se je skozi oblake videl žareč sončev kolobar.

Obisk slapa v Kamniški Beli je postal že navada. V tej, nekoč odmaknjeni dolinici, je v njegovi okolici nedeljsko sprostitev iskalo na desetine ljudi. Prečkanje vodnate Bele na koncu dolinice je bilo svojevrstno doživetje z rahlim adrenalinskim priokusom, od tam naprej je bilo po cesti do avta le še deset minut.

Čeprav Martinj steza po imenu daje občutek, da sodi nekam med vinorodne dolenjske gričke, je v osrednjem delu dejansko zelo lepa lovska pot, ki ima vse, "kar imajo veliki". Lepo speljane okljuke, strme trave, elegantne prehode med skalovjem, celo nekoliko izpostavljeno prečko nad Martinovim turnom... Pa še osupljivo blizu "civilizirane" asfaltne ceste je. Le samote je bilo v nedeljo tudi v teh krajih bolj malo.

Martinj steza Tintnica, pogojno užitna? Ker je ne poznam, jo pustim na miru.1 Martinj steza Eden izmed vhodov v nekdanji rudnik.2 Martinj steza Včasim malo razmetano, a lepo in divje.3 Martinj steza Tudi v teh krajih naslanjajo palice pod steno.4 Martinj steza Raz Martinovega turna.5 Martinj steza Lepe jesenske barve strmih trav čez katere pelje steza.6 Martinj steza Čez brv, ki pomaga pri prehodu, je treba malček previdno.7 Martinj steza Lep prehod nad Martinovim turnom.8 Martinj steza Pogled proti Kompoteli, ko je še kazalo na sončen dan.9 Martinj steza Planina Dol.10 Martinj steza Planina Rzenik.11 Martinj steza Pogled proti osončeni Lučki Beli.12 Martinj steza Konj v megli.13 Martinj steza Za trenutek se vidi Rzenik.14 Martinj steza Sonce je za oblaki.15 Martinj steza 70 let bo tega, spomin na oskrbnika in njegovega zvestega prijatelja pa je še vedno živ..16
KUKI77     
27.10.2020
Kje pa je 16. slika?
garmont     
27.10.2020
Na poti s Presedljaja v dolino Bele.
velocy     
27.10.2020
Če se želiš izogniti gneči, lahko tudi od Dola naprej nadaljuješ po lovski. Sam sem ob "izteku" Martinj steze, ko se priključi na slabši kolovoz namesto dol proti Dolu, zavil levo navzgor. po 100-200m zavije kolovoz ostro levo, nekaj metrov zatem (orientir večja skala na desni) pa se ostro desno odcepi zelo zaraščen kolovoz, ki ga je kmalu konec. Nadaljuješ naravnost skozi gozd in po nekaj 10 metrih naletiš na stezo, ki se vzpenja proti Rzeniku (mislim sicer, da bi njen začetek lahko bil pri prvi koči na levi, ko prideš z Martinj steze na planino Dol). Steza, ki je večinoma zelo lepo sledljiva te pripelje na sedlo nad Mlakarjevo bajto na pl. Rzenik, od koder greš lahko po markirani na Konja, lahko pa nadaljuješ tudi direktno po neoznačeni stezi na Rzenik (tega sam še nisem preveril). Pa srečno.
j.     
27.10.2020
Hvala, Veloci. Zanesljivo poskusim v prvi naslednji priložnosti. Moram še najti votlino, kjer so med vojno delali čevlje in še kaj drugega, za kar včeraj ni bilo časa.

Page: 1 2       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing